Keďže zaváraninová sezóna ešte ani zďaleka neklope na dvere, dnešný recept je na domácu cuketovú horčicu Domáca cuketová horčica neobsahuje alergény lepku, sóje, kukurice, laktózy ani orechov, … Moja verzia domácej cuketovej horčice je na konzistenciu hustejšia a chuťovo jemne korenistá
Na prípravu domácej cuketovej horčice budeme potrebovať hlavne cuketu Ja som si ju nakrájala na malé kúsky, ale môžete si ju aj nastrúhať na hrubšom strúhadle. Opäť platí pravidlo, čím menšie kúsky, tým rýchlejšia výroba
Pre výraznejšiu chuť domácej cuketovej horčice som pridala celú hlávku cesnaku a mleté čierne korenie. Samozrejme nie plné hrste aby som zachovala chuť cukety Ak máte radi pikant, skvelým dochucovadlom sú aj feferónky alebo chilli papričky.
Ak patríte ku horčicovým gurmánom môžete zameniť v mojom prípade použitú plnotučnú horčicu za dijonskú. Tiež môžete zvýrazniť chuť domácej cuketovej horčice pridaním horčičného semienka
⇒ porcie: cca 2 kg ( 7x 300g zaváraninový pohár ) doba prípravy: 10 minút + cca 1 hodina dusenie + mixovanie náročnosť: jednoduchá ⇐
Domáca cuketová horčica
Ingrediencie
- 2 kg očistenej cukety
- 1 hlávka cesnaku
- 150 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 50 g soli
- 1 dcl olivového oleja / slnečnicového
- 1 dcl kvasného octu
- 3 čajové lyžičky mletého čierneho korenia
- 6 polievkových lyžíc plnotučnej horčice / dijonskej
Postup
- Cuketu si očistíme, zbavíme semienok a nakrájame na menšie kúsky.
- Cesnak tiež očistíme a každý strúčik prekrojíme na polovicu.
- Nakrájanú cuketu spolu s cesnakom a ostatnými surovinami preložíme do väčšieho hrnca.
- Zmes na prípravu domácej cuketovej horčice dusíme cca 1 hodinu.
- Občas premiešame.
- Po 1 hodine zmes rozmixujeme ponorným mixérom.
- Rozmixovanú domácu cuketovú horčicu plníme do zaváracích pohárov.
- Poháre dobre uzatvoríme a necháme sterilizovať pri teplote 80ºC 10 – 15 minút.
- Už sterilizovanú domácu cuketovú horčicu skladujeme v chladnej miestnosti ( komora, pivnica ).
Tip: Pre jemnejšiu konzistenciu domácej cuketov horčice, ju po rozmixovaní prepasírujeme.