Ďatlové perníčky bez lepku neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, vajec, laktózy… Ich príprava Vám nezaberie veľa času a sú doslova božie. Vďaka použitým rozmixovaným ďatliam sú perníčky dostatočne sladké a zároveň pevné
Na prípravu ďatlových perníčkov bez lepku som použila kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových múk. Sú nimi hladká pohánková a hladká biela ryžová múka Prirodzene bezlepkovú pohánkovú múku môžete nahradiť teffovou. Bielu ryžovú zasa za celozrnnú ryžovú múku.
Škrobovou zložkou v ďatlových perníčkoch bez lepku je tapioková múka. Tú môžete vymeniť za napríklad hladkú zemiakovú múku. Viac o náhradách a zámenách škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Do ďatlových perníčkov bez lepku som zakombinovala pomleté vlašské orechy. Rovnako výborné sú aj lieskové.
Keďže ďatlové perníčky bez lepku neobsahujú vajíčka náhradou za ne som použila jablkovú detskú výživu Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Tukovou zložkou v perníčkoch je kokosový olej. Ak netrpíte alergiou na kravskú bielkovinu alebo ak Vám prekáža chuť kokosového oleja nahradiť ho môžete bezlaktózovým alebo klasickým maslom
Sladidlom a zároveň podporujúcim spojivom sú v ďatlových perníčkoch bez lepku rozmixované ďatle. Sú perfektne lepkavé a dostatočne sladké. Jednoduchšou verziou rozmixovaných ďatlí je siahnuť po ďatlovom sirupe
Kypriace činidlo v ďatlových perníčkoch bez lepku je jedlá sóda. Nahradiť ju môžete práškom do pečiva.
⇒ porcie: 45 perníčkov rôznych veľkostí doba prípravy: 15 minút + 1 hodina odležanie cesta + cca 5 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Ďatlové perníčky bez lepku
Ingrediencie
- 50 g kokosového oleja ( rozpusteného ) / bezlaktózového masla / masla
- 60 g jablkovej detskej výživy / akejkoľvek inej detskej výživy
- 50 g sušených ďatlí ( pár hodín namočených vo vode ) / ďatlového sirupu / medu
- 80 g prirodzene bezlepkovej pohánkovej múky / teffovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 65 g mletých vlašských orechov / lieskových
- 25 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / zemiakovej
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
Postup
- V samostatnej miske zmiešame rozpustený kokosový olej, jablkovú detskú výživu a rozmixované ďatle.
- V druhej miske zmiešame všetky ostatné suché prísady na prípravu ďatlových perníčkov bez lepku.
- Suchú misku zmiešame s tukovou.
- Miesime rukou alebo vareškou kým sa všetky suroviny nespoja ( cesto je tukové, hladké a jemne lepkavé ).
- Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine cesto vyvaľkáme cez dva papiere na pečenie. Vykrajujeme perníčky.
- Ďatlové perníčky bez lepku pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 200°C po dobu 5 minút.
- Upečené perníčky necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.
Viac o tukovom bezlepkovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami