Jednoduché domáce bezlepkové gnocchi si zvládnete pripraviť hravo v pohodlí domova. Aj keď v kuchyni strávite trošku viac času výsledok stojí zato Domáce bezlepkové gnocchi neobsahujú okrem alergénu lepku ani sóju, laktózu, kukuricu, orechy … Pre neodolateľné gnocchi odporúčam siahnuť po múčnych zemiakoch a vajíčkach z voľného chovu.
95% úspechu pri výrobe domácich bezlepkových gnocchi spočíva v zemiakoch Najlepšie je použiť zemiaky typu C až D, teda múčne zemiaky. Sú výborné na prípravu zemiakového cesta vďaka ich rýchlemu vareniu a hrubšej štruktúre. Zemiaky na prípravu domácich bezlepkových gnocchi varíme v šupke. Ak máte viac času a chcete zvýrazniť chuť zemiakov, môžete ich upiecť aj rúre ( čas v kuchyni sa Vám predĺži cca o 1 hodinku )
Múčna časť domácich bezlepkových gnocchi sa skladá z dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk Sú nimi hladká ryžová a hladká zemiaková múka. Vďaka ich kombinácií budú domáce bezlepkové gnocchi pekne jemné a celistvé. Obe múky, ryžová aj zemiaková sú bez výraznej chuti a arómy pre to by som ich nezamieňala za iné bezlepkové múky na prípravu gnocchi
Spojivom všetkých surovín na prípravu domácich gnocchi sú samozrejme vajíčka
Po vymiesení zemiakového cesta ho odporúčam na 20 minút nechať odpočívať. Cesto bude vláčnejšie
⇒ porcie: 6 doba prípravy: 30 minút + 20 minút odpočinok cesta + cca 30 minút varenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Domáce bezlepkové gnocchi
Ingrediencie
- 450 g múčnych zemiakov
- 180 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 110 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky
- 2 vajíčka
- štipka soli
- + prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka
Postup
- Zemiaky umyjeme a v šupke dáme variť v dostatočnom množstve osolenej vody.
- Varíme ich cca 25 minút, alebo kým sa neuvaria.
- Uvarené zemiaky necháme vychladnúť a následne ich očistíme od šupky.
- Uvarené a očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle ( ako na syr ).
- Do nastrúhaných zemiakov primiešame ostatné ingrediencie.
- Miesime až nevytvoríme hladké a jemne lepkavé cesto.
- Zemiakové cesto na prípravu domácich bezlepkových gnocchi necháme odpočinúť po dobu 20 minút.
- Po 20 minútach za pomoci ryžovej múky vyvaľkáme štyri dlhé párky o priemere cca 2 cm.
- Nakrájame ich nožom na 2 cm veľkosť.
- Každú gnocchi jemne pritlačíme vidličkou ( budú mať krajší tvar ).
- Gnocchi varíme v osolenej vriacej vode pár minút, alebo kým nevyplávajú na povrch.
Tip: Domáce bezlepkové gnocchi uvarte vo vode a ešte horúce prelejte olivovým olejom. Pridajte natrhanú bazalku – hotovo