Domáci kečup podľa gazdinky

Domáci kečup podľa gazdinky

vajcia sója sezam ovos pšenica orechy mlieko mäkkýše kukurica arašidy

Domáci kečup podľa gazdinky je pre mňa tou najúžasnejšou pochúťkou ktorú mi leto dáva. Vôňa domácich rajčín a vlastne vôňa všetkej použitej sezónnej zeleninky je niečo božské  smile Domáci kečup sa u nás vyrába v dvoch variantoch a to ako jemný a ako pikantný. Domáci kečup podľa gazdinky

ja samozrejme ako všetky moje recepty bez lepku a sóje. Kedže dostatočnú hustotu domáceho kečupu dosiahneme dlhším a pomalým varením nie je potrebné pridávať škroby v podobe solamylu čiže zemiakového škrobu či zeamylu teda kukuričného škrobu  yes

Správnu hladkú konzistenciu domáceho kečupu získame zmixovaním uvarených surovín a následným prepasírovaním. U mňa je to vždy taká menšia zaťažkávacia skúška mojej ruky, kedže pasírujem cez jemné sitko ( už snáď 4 roky si kupujem pasírovač  laugh )

Jadrom celého domáceho kečupu podľa gazdinky teda podľa mňa sú samozrejme domáce paradajky  heart Na odrode nezáleží. Či už vsadíte na takú klasiku v podobe odrody Tornado alebo použijete sladšie cherry je už na Vás. Rovnako nezáleží ani na ich veľkosti nakoľko sa budú niekoľko hodín pomaly variť spolu s ostatnými surovinami  victory

Ďalšou dôležitou zeleninou použitou na domáci kečup sú papriky. Rovnako ako pri paradajkách je jedno po akej odrode či akej veľkosti siahnete. Skôr treba dávať pozor na štipľavosť paprík. Ak zvolíte priam pikantné papriky určite si dobre zvážte či budete pridávať aj feferóny či chilli papričky  diablo

Pre dokonalú farbu kečupu som do receptúry vložila aj cviklu. Pre mňa to najúžasnejšie prírodné farbivo  wink Okrem farby dodá kečupu aj výraznejšiu, špecifickú vôňu a chuť.

No a čo by to bol za recept bez cibule a cesnaku. Či už sa rozhodnete pre bielu alebo červenú cibuľu opäť rozhodnutie je len na Vás. Neviem ako u Vás ale tento rok tá cibuľa nejak štípe. Takže pár sĺz naviac kečupu určite neublíži  rofl Cesnak samozrejme domáci alebo poctivý trhový zo Slovenska.

Použité jabĺčka sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou domáceho kečupu. Okrem sladkosti napomáhajú kečupu pre hustejšiu konzistenciu. Odporúčam sezónne odrody teda napríklad teraz Sanderky, Prezidentky, ….

Na koreninách som tiež nešetrila veď je podľa mňa a treba všetku tú chuť ešte podtrhnúť.  Takže klasika soľ, čierne a nové korenie, sladká paprika, bobkový list a samozrejme klinčeky.

Konzervantom rovnako ako už spomenuté feferóny je aj jablčný ocot. Ja osobne používam domáci jablčný ale môžte použiť akýkoľvek Vami preferovaný  yes

Domáci kečup podľa gazdinky


Domáci kečup podľa gazdinky

⇒ porcie : (záleží od hustoty) cca od 4L pri hustom po 5½L pri riedkom  kečupe  doba prípravy : cca 30 minút krájanie + cca 4 hodiny pomalé varenie spolu s mixovaním a pasírovaním + sterilizovanie cca 15 minút + chladnutie  náročnosť : jednoduchá ⇐


Ingrediencie

  • 2 kg paradajok 
  • 1 kg jabĺk
  • 500 g cibule
  • 2 ks cvikle
  • 10 ks strúčikov cesnaku
  • 1 kg paprík
  • 200 g feferónov / chilli papričiek ( aj chcete jemný kečup použite len zo 2 – 3 ks )
  • 400 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového 
  • 2 dl jablčného octu 
  • 10 čajových lyžičiek soli
  • 2 čajové lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 čajové lyžičky mletej sladkej papriky
  • 10 ks celého čierneho korenia
  • 10 ks celého nového korenia
  • 6 ks celých klinčekov
  • 10 ks bobkového listu 

Postup

  1. Paradajky, jablká, cibuľu, cviklu, papriku, feferóny a cesnak nakrájame na stredne veľké kúsky. Nemusíte úplne na drobno nakoľko sa budú suroviny dlho variť.
  2. Nakrájanú zeleninu spolu s jablkami vložíme do veľkého hrnca ( naozaj veľkého aby ste pri miešaní nemali viac vedľa šporáka ako v hrnci ).
  3. Následne pridáme všetky koreniny, hnedý trstinový cukor a jablčný ocot. 
  4. Zmes na prípravu domáceho kečupu podľa gazdinky varíme na slabšom plameni do zmäknutia.
  5. Keď je všetko mäkké / uvarené rozmixujeme ponorným mixérom a následne kečup prepasírujete s pomocou jemného sitka alebo s pomocou pasírovača. 
  6. Nakoniec kečup vrátime späť do hrnca a na miernom plameni ho necháme zovrieť. Ak sa Vám zdá že má kečup už Vami správnu hustotou odstavíme a ihneď plníme do sterilizovaných teplých zaváracích pohárov a zaviečkujeme. Ak nie ešte kečup povaríme na požadovanú hustotu.
  7. Domáci kečup podľa gazdinky sterilizujeme pri teplote 80°C 12 – 15minút ( prvé poháre 12 minút, posledné 15 minút ).
  8. Zasterilizované poháre s domácim kečupom uložíme dnom hore na deku / uterák a takto ich necháme úplne vychladnúť aby sa viečko poriadne prichytilo. 
  9. Domáci kečup podľa gazdinky skladujeme v tme a suchu. 

Ako dlho vydrží je ťažko povedať nakoľko u nás sa robí v priemere 30 ks pohárov  zo sladkej a rovnako 30 ks pohárov v pikantnej verzii a ledva vydržia do budúceho roku do júla  good

P.S. rovnako sa nechajte inšpirovať ďalšími sezónnymi receptami od gazdinky  heart :

Marhuľový džem

Domáca cuketová horčica

Slivkový lekvár so škoricou a badiánom

Černicový sirup so škoricou

Čučoriedkový kompót bez cukru

Domáci kečup podľa gazdinky

Počet zobrazení 4 341
 

Zanechať komentár