Fantastický bezlepkový hamburger si už môžete vďaka tomuto jednoduchému receptu pripraviť aj v pohodlí Vášho domova Hamburgerové žemle bez lepku a vajec máte hotové do dvoch hodín. Neobsahujú alergény lepku, vajec, laktózy, sóje či orechov. Na ich prípravu Vám postačia tri prirodzene bezlepkové jednodruhové múky
Hamburgerové žemle bez lepku a vajec sú vyrobené z prirodzene bezlepkovej kukuričnej, ryžovej a pohánkovej múky. Kukuričnú múku môžete nahradiť menším množstvom kukuričného škrobu teda maizeny. Ak trpíte alergiou na kukuricu môžete siahnuť po prirodzene bezlepkovej zemiakovej múke. Pohánkovú múku zas môžete nahradiť napríklad prirodzene bezlepkovou jednodruhovou cirokovou múkou. Ak máte radšej tmavšie pečivo, bielu ryžovú múku zamente za prirodzene bezlepkovú celozrnnú ryžovú múku
Aby boli hamburgerové žemle bez lepku a vajec pekne nadýchané, použila som kvasnice rozpustené v studenej vode. Určite nezabudnite použiť studenú vodu!
Správnu štruktúru a pevnosť v hamburgerových žemliach bez lepku a vajec nám zabezpečí vláknina v podobe fiberHusk-u teda psyllia.
Hamburgerové žemle bez lepku a vajec odporúčam opäť nechať kysnúť na teplom mieste pod potravinovou fóliou. Vďaka potravinovej fólií bude cesto na hamburgerové žemle vláčne a nadýchané Taktiež vďaka nej zamedzíme nepríjemnému efektu uschnutia cesta, ktoré by sa odrazilo pri pečení.
Náplň hamburgerových žemlí nechám na Vás. Či už siahnete po osvedčenej klasike mletého hovädzieho mäsa alebo ako ja po poriadnom kuse steaku
⇒ porcie: 6 žemlí doba prípravy: 5 minút + 1½ hodiny kysnutie cesta + 22 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Hamburgerové žemle bez lepku a vajec
Ingrediencie
- 4 dcl studenej vody
- 12 g kvasníc
- 70 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky / maizeny / zemiakovej
- 130 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 150 g prirodzene bezlepkovej pohánkovej múky / cirokovej
- 1 čajová lyžička soli
- 15 g fiberHusk ( skorocel indický )
- sezamové semienka na posypanie
- olivový olej na vytvarovanie
- studená voda na potretie
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny okrem fiberHusk-u.
- Miesime vareškou až nedosiahneme celistvé a hladké cesto.
- Do vymieseného cesta pridáme fiberHusk a krátko premiešame.
- Cesto zakryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 1½ hodiny.
- Po vykysnutí s pomocou olivového oleja vytvarujeme 6 guľatých hamburgerových žemlí bez lepku a vajec.
- Hamburgerové žemle uložíme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Rukou žemle jemne pripučíme a jemne potrieme studenou vodou.
- Nakoniec hamburgerové žemle posypeme sezamovými semienkami.
- Hamburgerové žemle bez lepku a vajec pečieme pri teplote 225ºC po dobu 22 minút.
Tip: Pre ešte lepšiu chuť a jedinečný pôžitok, odporúčam upečené žemle nechať 15 minút vychladnúť, rozkrojiť, potrieť z vnútornej strany olivovým olejom a jemne opiecť ( najlepšie na grile )