Jednoduchý jablkový koláč bez lepku je vyrobený bez alergénov akými sú lepok, sója, orechy, arašidy,… Vzhľadom k použitej náhrade za vajíčka vo forme detskej výživy je aj bez vajec a keďže som opäť siahla po bezlaktózových produktoch je vhodný pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou
Jednoduchý jablkový koláč bez lepku je vyrobený kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to z hladkej celozrnnej ryžovej múky a hladkej kukuričnej múky Ak trpíte alergiou na kukuricu, nahradiť ju môžete za napríklad cícerovú múku, ktorá rovnako ako kukuričná obsahuje potrebné bielkoviny pri použití s ryžovou múkou. Viac o cícerovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Potrebnou škrobovou zložkou v jednoduchom jablkovom koláči bez lepku je tapioková múka / škrob. Nahradiť ho môžete napríklad za kukuričný škrob – Maizenu. Viac o bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Vláčnosť cesta zabezpečí plnohodnotná náhrada za vajíčka vo forme použitej jablkovej detskej výživy. Okrem zabezpečenia vláčnosti cesta zastáva tiež funkciu spojiva Použiť môžete v rovnakom množstve akúkoľvek inú ovocnú detskú výživu alebo dozretý rozmixovaný banán. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Keďže je jednoduchý jablkový koláč bez lepku vyrobený z bezlepkového piškótového cesta kypriacim činidlom je kombinácia jedlej sódy a prášku do pečiva. Použiť tiež môžete len jedno kypriace činidlo ale s použitím oboch sa mi zdá lepší konečný výsledok Viac bezlepkovom piškótovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Tekutou zložkou v jednoduchom jablkovom koláči je bezlaktózové mlieko. Použiť môžete aj ryžové ale mandľové.
Pre dokonalé spojenie všetkých surovín som do receptu pridala xantánovú gumu. Odporúčam, nakoľko je cesto po upečení pevnejšie a nedrobí sa
⇒ porcie : koláč s priemerom 24 cm doba prípravy: 15 minút + 25 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Jednoduchý jablkový koláč bez lepku
Ingrediencie
- 1 celé jablko
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru / bieleho kryštálového
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 80 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 35 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky / hladkej cícerovej
- 40 g prirodzene bezlepkovej hladkej celozrnnej ryžovej múky / hladkej bielej ryžovej
- 25 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / kukuričného škrobu – Maizeny
- štipka xantánovej gumy / guarovej
- štipka soli
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 dcl bezlaktózového mlieka / ryžového / mandľového / mlieka
- 50 g jablkovej detskej výživy / detskej výživy
- ½ dcl olivového oleja / oleja
- + hnedý trstinový cukor
- + mletá škorica
- + olej na vymastenie formy
- + hladká celozrnná múka na vysypanie formy
Postup
- Formu s priemerom 24 cm vymastíme olejom a vysypeme celozrnnou ryžovou múkou.
- Jedno celé jablko očistíme od jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky ktoré posypeme 1 PL hnedého trstinového cukru a 1 ČL mletej škorice. Premiešame a necháme postáť.
- V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu jednoduchého jablkového koláča bez lepku.
- V rajničke ohrejeme bezlaktózové mlieko do ktorého pridáme jablkovú detskú výživu a olivový olej.
- Tekuté zložky počas miešania pridávame do suchej misky ( miešame mixérom ).
- Vymiešané cesto vlejeme do vopred pripravenej formy ( cesto má tuhšiu – liatu konzistenciu ).
- Na cesto rovnomerne rozložíme plátky jablka, posypeme hnedým trstinovým cukrom a mletou škoricou.
- Jednoduchý jablkový koláč bez lepku pečieme pri teplote 200°C po dobu cca 25 minút.
- Upečený jednoduchý jablkový koláč bez lepku necháme pred krájaním jemne vychladnúť.
Tip: Ak chcete vytvoriť hrubší koláč použite formu s menším priemerom.