Jemné bezlepkové žemle s makom sa chuťou a konzistenciou veľmi podobajú klasickým lepkovým pšeničným rožkom. Samozrejme sú tieto žemle vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, laktózy či orechov Jemné bezlepkové žemle s makom sa výborne hodia ako na raňajky, tak aj ako príloha k sýtim polievkam
Jemné bezlepkové žemle s makom sú vyrobené z dvoch prirodzene bezlepkových múk. Sú nimi biela ryžová a kukuričná múka. Vďaka ich kombinácií docielime správne neutrálnu chuť žemlí a rovnako aj jemné, nenásilné sfarbenie pečiva Samozrejme podľa chuti môžete prirodzene bezlepkovú ryžovú múku nahradiť za celozrnnú ryžovú ( pečivo bude mať tmavšie sfarbenie ). Prirodzene bezlepkovú kukuričnú múku môžete zameniť za cícerovú v kombinácií so zemiakovou múkou alebo kombináciu zemiakovej s inou prirodzene bezlepkovou múkou
Škrobovou zložkou v jemných bezlepkových žemliach s makom je prirodzene bezlepková škrobová zemiaková múka. Tú môžete vymeniť za tapiokovú. Viac o náhradách prirodzene bezlepkových škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Tukovou zložkou v žemliach je bezlaktózové maslo. S jeho použitím budú jemné bezlepkové žemle s makom príjemne jemné vo vnútri a zároveň celistvé a mierne tvrdšie zvonku Ak netrpíte alergiou na laktózu môžete použiť klasické maslo. P.s. v tomto recepte by som určite maslo nenahrádzala za iný tuk v podobe kokosového oleja alebo iného oleja!
Samozrejmosťou pri bezlepkovom pečení sú činidlá vďaka ktorým pečivo bude krásne nadýchané, celistvé a hlavne jedlé Na jemné bezlepkové žemle s makom som siahla po fibeHusku ( skorocelovým šupkám – psyllium ) teda vlákniny a xantánovej gume. Xantánovú gumu môžete zameniť za guarovú gumu.
Keďže sú jemné bezlepkové žemle s makom vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú v tomto recepte kvasnice. Vďaka ich použitiu sú žemle dostatočne nakysnuté a vo vnútri krásne nadýchané
Viac o príprave a postupe bezlepkového kysnutého cesta viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Ak Vám mak v pečive prekáža môžete ho nahradiť bezlepkovými vločkami ako napríklad pohánkovými vločkami alebo sezamovými semienkami
⇒ porcie: 6 žemlí doba prípravy: 10 minút + 2½ hodiny kysnutie + 30 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Jemné bezlepkové žemle s makom
Ingrediencie
- 3½ dcl studenej vody
- 20 g kvasníc
- 10 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 150 g prirodzene bezlepkovej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky / zemiakovej + inej bezlepkovej
- 150 g prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky / tapiokovej
- 75 g bezlaktózového masla / masla
- 1 čajová lyžička soli
- 10 g fiberHusk – psyllia
- 10 g xantánovej gumy / guarovej
- + mak
Postup
- Vo väčšej miske rozpustíme kvasnice v studenej vode.
- V druhej miske zmiešame všetky prísady okrem fiberHusk, xantánovej gumy, masla a maku.
- Suchú misku s múkami primiešame do kvasnicovej.
- Pridáme bezlaktózové maslo. Miešame elektrickým mixérom kým sa všetky suroviny nespoja.
- Do vymiešanej zmesi na prípravu jemných bezlepkových žemlí s makom pridáme fiberHusk a xantánovú gumu a krátko premiešame ( cesto je lepkavé a zároveň pevné ).
- Vymiešané cesto spolu s miskou obalíme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť po dobu 2 hodín na teplom mieste.
- Po 2 hodinách z cesta ( za pomoci vlažnej vody ) vytvarujeme 6 žemlí.
- Jemné bezlepkové žemle prenesieme na plech vystretým papierom na pečenie.
- Žemle posypeme makom a necháme ich podkysnúť po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach jemné bezlepkové žemle s makom pečieme pri teplote 225ºC po dobu 30 minút.
- Pred konzumáciou jemné bezlepkové žemle s makom necháme vychladnúť.