Jogurtová bábovka bez lepku okrem lepku neobsahuje rovnako alergény akými sú sója, kukurica, sezam a keďže som siahla po výrokoch zbavených laktózy je vhodná aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Chuť jogurtovej bábovky bez lepku som zvýraznila mletým kardamónom, určite vyskúšajte
Na jogurtovú bábovku bez lepku som siahla po kombinácií prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej bielej ryžovej múke a rovnako prirodzene bezlepkovej jednodruhovej mandľovej múke
Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkov obsahujúcich ryžovú múku aj v jogurtovej bábovke bez lepku je hladká biela ryžová múka tou hlavnou múkou. Vďaka jej obsahu bielkovín, neutrálnej chuti, žiadnej aróme a hlavne skrz jej biele sfarbenie sa vynikajúco hodí do akejkoľvek receptúry na bezlepkový výrobok vyrobený z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Mandľová múka obsahuje zdravé tuky, má hrubšiu zrnitosť a tak sa s bielou ryžovou múkou pekne dopĺňajú. Nahradiť ju môžete lieskovcovou či inou prirodzene bezlepkovou orechovou múkou. Viac o orechových múkach či ako si ich jednoducho doma vyrobíte viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Tukovou zložkou v jogurtovej bábovke bez lepku je bezlaktózové maslo. Jeho plnohodnotnou náhradou je napríklad kokosový olej
Jemnosť, šťavnatosť a krehkosť jogurtovej bábovky bez lepku som docielila použitím domáceho bezlaktózového bieleho jogurtu. Mňam ( ak ste si ho doma ešte neskúšali vyrobiť určite to skúste, tá chuť a konzistencia je priam božská a nezameniteľná ). A ak patríte medzi ľudí, ktorý si jogurty jednoducho kupujete siahnite po tuhšom napríklad bulharskom jogurte
Spojivom všetkých surovín v jogurtovej bábovke bez lepku sú vajíčka. Keďže v tejto receptúre slúžia len ako spojivo, môžete ich nahradiť dvoma ľanovými vajíčkami s tekutinou a to napríklad vo forme čistej vody alebo s použitím bezlaktózového mlieka Viac o tom ako nahradiť vajíčka viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Kypriacim činidlom v jogurtovej bábovke bez lepku je prášok do pečiva. Jeho dokonalou náhradou je vinný kameň alebo jedla sóda.
Použitý mletý kardamón má svoju špecifickú výraznú chuť a vôňu. Okrem toho podporuje trávenie či pôsobí proti prekyslenosti žalúdka pri konzumácií sladkých jedál
⇒ porcie: 1 bábovka ( forma 1 ½ L ) doba prípravy: 10 minút + cca 30 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Jogurtová bábovka bez lepku
Ingrediencie
- 150 g bezlaktózového masla / kokosového oleja / masla
- 2 dcl ( 200 g ) bezlaktózového domáceho bieleho jogurtu / bezlaktózového bieleho / jogurtu
- 2 celé vajcia
- 75 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 120 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / hladkej celozrnnej ryžovej
- 75 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / lieskovcovej
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / vinného kameňa
- 2 čajové lyžičky mletého kardamónu
- + bezlaktózové maslo na vymastenie
- + mandľová múka na vysypanie formy
Postup
- Bábovkovú formu vymastíme bezlaktózovým maslom a vysypeme mandľovou múkou.
- V rajničke rozpustíme bezlaktózové maslo.
- V samostatnej miske zmiešame celé vajíčka s bezlaktózovým domácim bielym jogurtom ( miešame elektrickým mixérom ).
- Do vymiešaných vajíčok s jogurtom vmiešame hnedý trstinový cukor, hladkú bielu ryžovú múku, mandľovú múku, prášok do pečiva a mletý kardamón.
- Nakoniec vmiešame rozpustené bezlaktózové maslo.
- Cesto má liatu, hladkú konzistenciu.
- Vymiešané cesto nalejeme do vopred pripravenej bábovkovej formy.
- Jogurtovú bábovku bez lepku pečieme pri teplote 175 °C po dobu cca 30 minút ( odporúčam urobiť skúšku so špáradlom ).
- Upečenú jogurtovú bábovku bez lepku necháme vychladnúť a následne ju z formy vyklopíme a krájame.
Perfektna
Aj v 2nasobnom mnozstve