Karamelová čokoláda bez laktózy

Karamelová čokoláda bez laktózy

sója vajcia sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Veľmi jednoduchá karamelová čokoláda bez laktózy je okrem alergénu laktózy vyrobená bez lepku, sóje, kukurice, vajec, arašidov ,… Na jej prípravu som siahla po produktoch z kokosu ako je napríklad kokosové maslo heart  Karamelovú čokoládu bez laktózy odporúčam všetkým nadšencom karameliek.

Karamelová čokoláda bez laktózy je jednoduchá a hlavne rýchla na výrobu.  Naviac pri skladovaní v chladničke Vám vydrží naozaj dlho  smile

Karamelová čokoláda bez lepku sa skladá zo surovín akými sú kokosový olej, kokosový cukor, kokosové maslo, agáve sirup, vanilkový extrakt a ako dekoráciu som použila kokosové vločky  kiss

Kokosový olej som zvolila pre jeho zdravšiu verziu narozdiel od ostatných tukov. Napríklad tuk obsiahnutý v kokosovom oleji má menej kalórií ktoré sa ľahko premieňajú na energiu. Naviac je zdrojom prírodných nasýtených tukov, ktorý neobsahuje trans – tuky, ktoré sa vytvárajú pri procese stužovania rastlinných tukov. Viac o kokosovom oleji viď odkaz Kokosový olej  wink

Už spomínané kokosové maslo dodá karamelovej čokoláde bez laktózy famóznu jemnú chuť. Odporúčam victory  Samozrejme ak netrpíte alergiou na laktózu alebo sa Vám zdá priveľa kokosu, nahradiť ho môžete za vynikajúce gheé maslo.

Agáve sirup slúži v recepte na karamelovú čokoládu bez lepku ako spojivo. To znamená, že ho môžete nahradiť napríklad za javorový sirup alebo kvetový med  good

Sladidlom v karamelovej čokoláde bez lepku je kokosový cukor wink  Ako náhradu zaň by som siahla po hnedom trstinovom cukre.


⇒ porcie: 1 cca 150 gramová čokoláda   doba prípravy: 15 minút + 1 hodina tuhnutie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Karamelová čokoláda bez laktózy


Ingrediencie

  • 75 g kokosového oleja
  • 60 g kokosového cukru / hnedého trstinového 
  • 70 g agáve sirupu / javorového 
  • 40 g kokosového masla / gheé
  • štipka vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • + kokosové vločky na dekoráciu 

Postup

  1. V rajničke zmiešame kokosový olej, kokosový cukor a agáve sirup. 
  2. Neustále miešame aby sa zmes neprichytila a vmiešame ostatné ingrediencie na prípravu karamelovej čokolády bez laktózy.
  3. Necháme povariť kým sa zmes nezačne odliepať od dna rajničky.
  4. Následne odstavíme z ohňa a rajničku vložíme do nádoby so studenou vodou na 1-2 minúty.
  5. Takto pripravený karamel stierkou natrieme na papier na pečenie.
  6. Posypeme kokosovými vločkami a necháme stuhnúť na 1 hodinu do chladničky.
  7. Po uplynutí 1 hodiny karamelovú čokoládu bez laktózy nakrájame a konzumujeme.

Tip: Ako dekor na karamelovú čokoládu bez laktózy môžete použiť kúsky sušeného ovocia alebo strúhaný kokos.

Karamelová čokoláda bez laktózy

Karamelová čokoláda bez laktózy

Počet zobrazení 928
 

Zanechať komentár