Keksy z pohánkových vločiek a semienok

Keksy z pohánkových vločiek a semienok

sója vajcia psenica ovos mlieko makkyse kukurica

Keksy z pohánkových vločiek a semienok sú výbornou alternatívou klasického pečiva. Sú vyrobené bez alergénov lepku, laktózy, vajec a sóje good  Jedinou použitou múkou v keksoch z pohánkových vločiek s semienok je mandľová múka. Keksy sú vynikajúce ako na raňajky, tak aj ako drobná maškrta medzi hlavnými jedlami  good 

Keksy z pohánkových vločiek a semienok sú vyrobené z prirodzene bezlepkových surovín. Ako väčšina receptov aj tento sa dá nakombinovať podľa Vašich chuťových pohárikov yes

Keksy z pohánkových vločiek a semienok obsahujú prirodzene bezlepkové pohánkové vločky, sezamové a chia semienka v kombinácií s mandľovou múku.

Prirodzene bezlepkovú mandľovú múku môžete nahradiť akoukoľvek inou orechovou múkou alebo môžete použiť na jemno pomleté orechy  kiss

Pohánkové vločky použité v keksoch z pohánkových vločiek a semienok môžete zameniť za slnečnicové alebo tekvicové semienka. Rovnako skvelé sú aj konopné vločky  wink

Sezamové semienka môžete nahradiť za napríklad mak.

Chia semienka v tomto recepte slúžia ako náhrada za vajíčka. Vďaka ním cesto nadobudne celistvú a pevnú konzistenciu. Siahnuť môžete aj po ľanových semienkách. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni heart

Aby keksy z pohánkových vločiek a semienok pekne držali svoj tvar a nedrobili sa použila som vlákninu a to vo forme Psyllia – skorocelu indického  good

Keksy z pohánkových vločiek a semienok sú jednoduché na prípravu a čas. Keďže cesto má lepkavú konzistenciu, použijeme pri vaľkaní cesta dva papiere na pečenie. Jeden na spodok a druhý na vrch cesta  good


⇒porcie: 25 keksov   doba prípravy: 5 minút + 10 minút odpočinok + 20 minút pečenie + 30 minút chladnutie   náročnosť: jednoduchá⇐

Keksy z pohánkových vločiek a semienok


Ingrediencie

  • 2 dcl studenej vody
  • 40 g pohánkových vločiek / konopné / tekvicové
  • 20 g sezamových semienok / mak
  • 10 g chia semienok / ľanové semienka
  • štipka soli
  • 125 g prirodzene bezlepková mandľová múka / akákoľvek iná orechová múka / mleté orechy
  • 10 g vláknina Psyllium ( fiberHusk )

Postup

  1. V stredne väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem vlániny. Miešame vareškou, kým sa nám všetky ingrediencie nespoja.
  2. Pridáme vlákninu a, premiešame a cesto na keksy z pohánkových vločiek a semienok necháme odpočívať 10 minút pri izbovej teplote ( neprikryté ).
  3. Po 10 minútach si odpočinuté cesto preložíme na papier na pečenie a s pomocou druhého papiera vyvaľkáme tenké keksové cesto.
  4. Odstránime vrchný papier a cesto preložíme na plech.
  5. Pečieme pri teplote 200ºC po dobu 20 minút.
  6. Po 20 minútach vytiahneme keksy a vypneme rúru. 
  7. Cesto nakrájame na menšie keksové štvorčeky a vložíme ho späť do vypnutej rúry. Na krájanie použijeme ostrý nôž alebo zubaté koliesko.
  8. Keksy z pohánkových vločiek a semienok necháme dôjsť v rúre, až kým rúra úplne nevychladne.
  9. Hotové a vychladnuté keksy skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Tip:  Keksy z pohánkových vločiek a semienok sú výborné samotné ale aj k mäsu, nátierkam a džemom  smile

Kekesy z pohánkových vločiek

Kekesy z pohánkových vločiek

 

Počet zobrazení 1 736
 

Zanechať komentár