Kukuričné cestoviny bez lepku

Kukuričné cestoviny bez lepku

sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Doma vyrobené kukuričné cestoviny bez lepku zvládnete pripraviť raz dva nakoľko je prirodzene bezlepková hladká kukuričná múka na cestoviny ako stvorená good  Kukuričné cestoviny sú vyrobené bez lepku, sóje, laktózy, orechov, … Receptúra na bezlepkové kukuričné cestoviny sa hodí ako na rezance tak na ravioli, lasagne, tagliatelle…  wink 

Kukuričné cestoviny bez lepku sú vyrobené len z jednej prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky v kombinácií s rovnako prirodzene bezlepkovým kukuričným škrobom – Maizenou  victory

Kukuričná múka má okrem vysokého podielu škrobu aj veľa sacharidov. Vzhľadom na jej vlastnosti je vynikajúca práve na prípravu rôznych druhov bezlepkových cestovín. Viac o kukuričnej múke viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  yes

Prirodzene bezlepkový kukuričný škrob rovnako ako kukuričná múka je podielovo veľmi škrobová. Rozhodla som sa ju použiť skrz už spomenutú kukuričnú múku. Samozrejme môžete ju nahradiť za napríklad tapiokový škrob / múka. Kukuričný škrob spolu s kvapalinou ( v tomto recepte s vodou, olejom a vajciami ) cesto pekne zahustí a vďaka nemu cestoviny držia svoj tvar  ok

Tukovou zložkou v kukuričných cestovinách bez lepku je olivový olej. Nahradiť ho môžete za napríklad slnečnicový.

Spojivom všetkých surovín v kukuričných cestovinách bez lepku sú vajíčka wink

Do receptu na kukuričné cestoviny bez lepku som pridala xantánovú gumu. Vďaka nej je cesto mazľavejšie tým pádom sa s nim veľmi dobre pracuje a cesto sa dá vyvaľkať na čo najtenšiu hrúbku. Viac o xantánovej gume alebo jej náhrade vo forme guarovej viď odkaz Guarová guma a xantánová guma  wink


⇒ porcie: cca 400 g cestovín  doba prípravy: 20 minút + 30 minút postátie cesta +  varenie od 5 minút ( podľa typu cestovín )  náročnosť: jednoduchá ⇐

Kukuričné cestoviny bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu kukuričných cestovín bez lepku.
  2. Do suchej miske postupne primiešame olivový olej, vlažnú vodu a vajcia ( miesime rukou ).
  3. Nakoniec primiešame xantánovu gumu. Rukou miesime pokiaľ cesto nie je pevné, celistvé, hladké a jemne lepkavé.
  4. Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút ho necháme pri izbovej teplote odpočinúť.
  5. Po 30 minútach cesto prenesieme na pracovnú dosku ( spolu s menším množstvom hladkej kukuričnej múky ) a cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku podľa toho aký druh cestoviny idete robiť.
  6. Hotové cestoviny varíme v osolenej vode.

Tip: Odporúčam tiež vyskúšať ďalšie recepty na domáce bezlepkové cestoviny:

Kukuričné cestoviny bez lepku

Kukuričné cestoviny bez lepku

Počet zobrazení 1 992
 

Zanechať komentár