Pečené kuracie bezlepkové fašírky s ryžou neobsahujú alergény lepku, sóje, laktózy, kukurice… Výborne sa hodia ako na obed tak aj na večeru, pretože vďaka pečeniu nie sú zbytočne mastné a ťažké naproti vyprážaným fašírkam
Na prípravu pečených kuracích bezlepkových fašírok s ryžou nebudete potrebovať ani zrniečko hocakej múky. Jednoduchosť pečených kuracích bezlepkových fašírok s ryžou spočíva v tom, že ku nim už netreba žiadnu prílohu, nakoľko už samotnú prílohu v podobe ryže obsahujú.
Na pečené kuracie bezlepkové fašírky s ryžou som použila kuracie prsia, ktoré sú na jemno nakrájané. Použiť môžete aj mäso z kuracích stehien
Pre zdravšiu a pevnejšiu verziu pečených kuracích bezlepkových fašírok som siahla po červenej ryži. Červená ryža je dobrým zdrojom vitamínov s obsahom stopových prvkov aminokyselín a vlákniny. Taktiež je prírodným antioxidantom Červenú ryžu môžete zameniť aj za čiernu. Rovnako ako červená ryža je zdravšou a lepkavejšou verziou naproti bielej ryži.
Pre špecifickú chuť pečených kuracích bezlepkových fašírok s ryžou som pridala nesekané vlašské orechy a malé množstvo tahini pasty. Určite treba vyskúšať, odporúčam
Tahini pasta je vyrobená z opekaných sezamových semienok. Ak samozrejme nechcete ihneď investovať do niečoho neznámeho, môžete si ju vyrobiť aj doma a to kombináciou sezamových semienok s olivovým olejom Sezamové semienka si jemne orestujeme na olivovom oleji ( nie prudko len aby sme dosiahli výraznejšiu chuť a vôňu sezamu ). Orestované sezamové semienka necháme cez noc namočené vo vode a na druhý deň prebytočnú vodu zlejeme, hotovo.
Aby pečené kuracie bezlepkové fašírky s ryžou pekne držali pokope použila som vajíčko s fiberHuskom – psylliom. Ak trpíte alergiou na vajíčka môžete ho nahradiť napríklad namočeným ľanom alebo viď náhrada vajíčok v kuchyni.
Samozrejme pre lepšiu chuť pečených kuracích bezlepkových fašírok s ryžou som siahla po jarnej cibuľke, póre a sušenom medveďom cesnaku.
⇒ porcie: 10 fašírok doba prípravy: 20 minút + 40 minút varenie ryže + 20 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Pečené kuracie bezlepkové fašírky s ryžou
Ingrediencie
- 500 g červenej ryže / čiernej
- 300 g kuracích pŕs / stehien bez kosti
- ½ póru
- 2 ks jarnej cibuľky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 150 g nasekaných vlašských orechov
- 1 vajce / ľan
- 1 polievková lyžica fiberHusk ( psyllium )
- 2 polievkové lyžice tahini pasty
- 1 polievková lyžica sušeného medvedieho cesnaku / cesnak / bylinková soľ
- štipka soli
Postup
- Najskôr si dáme variť červenú ryžu ( varí sa v dvojnásobnom množstve vody cca 40 minút ).
- Pór nakrájame na hrubšie kolieska, kuracie prsia na drobné kúsky.
- Na olivovom oleji orestujeme pór spolu s kuracími prsiami. Cca 10 minút.
- Vlašské orechy nožom nasekáme na väčšie kúsky ( ak máte radšej jemnejšiu konzistenciu vlašské orechy môžete pomlieť ).
- Uvarenú červenú ryžu zmiešame s orestovaným pórom a kuracím mäsom. Necháme chvíľku postáť – vychladnúť.
- Do zmesi ryže, póru a kuracieho mäsa primiešame ostatné suroviny na prípravu pečených kuracích bezlepkových fašírok s ryžou.
- Zmes na pečené kuracie bezlepkové fašírky s ryžou necháme na 10 minút postáť ( fiberHusk – psyllium začne pracovať a zmes na fašírky jemne stuhne a tým dosiahneme správnu konzistenciu ).
- Po 10 minútach v rukách vytvarujeme 10 ks fašírok.
- Pečené kuracie bezlepkové fašírky s ryžou prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Bezlepkové fašírky pečieme pri teplote 180ºC po dobu 10 minút.
- Po 10 minútach fašírky otočíme a pečieme ďalších 10 minút.