Máme koniec októbra a už z každej strany na nás kričia reklamy na Vianoce. Keďže si nechcem lámať hlavu o päť minút dvanásť čo budem piecť na sviatky, dnes som sa zahrala na experimentálnu kuchárku. Upiekla som fantasticky jednoduché, rýchle a hlavne na prvýkrát priam božské pečivo ako na Vianočný tak aj sviatočný stôl.
Losíci bez lepku, mlieka, vajec a sóje sú výbornou alternatívou drobného pečiva pre ľudí, ktorý trpia týmito alergiami, alebo chcú vyskúšať pečenie trošku inak. Hlavnými zložkami v recepte sú mandľová múka, kukuričný škrob, ktorý však môžete nahradiť tapiokovým alebo zemiakovým škrobom, kokosový olej náhrada zaň napríklad bezlaktózové maslo/ maslo a javorový sirup, ktorý tiež môžete vymeniť za med alebo agáve sirup.
Losíci bez lepku, mlieka, vajec a sóje sú vynikajúce, ak ste niekedy piekli domáce princezky chutia rovnako a vôbec nespoznáte rozdiel. Cesto sa nedrobí a po stuhnutí je úplne celistvé.
⇒porcie: 10 kúskov losíkov doba prípravy: 5 minút + 10 minút odpočívanie cesta + 8 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Losíci bez lepku, mlieka, vajec a sóje
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja (izbová teplota)/ alternatíva bezlaktózové maslo/ maslo
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu/ medu/ agáve sirupu
- 10 polievkových lyžíc mandľovej múky
- 5 polievkových lyžíc kukuričného škrobu Maizena/ tapiokového škrobu/ zemiakového škrobu
- ½ lyžičky vanilkového prášku
- ½ lyžičky škoricového prášku
- štipka soli
Postup
- Kokosový olej vymiešame mixérom do peny. Pridáme javorový sirup, vanilkový a škoricový prášok a štipku soli. Miešame kým sa nám suroviny nespoja.
- Potom primiešame ostatné ingrediencie a za pomoci varešky miešame, až nevytvoríme hladké, nelepivé cesto (ak sa Vám cesto stále lepí prisypte múku alebo škrob).
- Hotové nelepivé cesto uložíme na 10 minút do chladničky aby sa nám lepšie vykrajovali losíci alebo Vami zvolené tvary.
- Po 10 minútach si cesto vyváľkame na ¼ hrúbky a vykrajujeme. Vykrojené tvary ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie (opatrne cesto je krehké).
- Pečieme pri teplote 200°C cca 8 minút (záleží od veľkosti tvaru).
- Upečené pečivo necháme vychladnúť na plechu.
Tip: Losíci bez lepku, mlieka, vajec a sóje sú výborným tipom aj na cookies, kde postup bude rovnaký len zvolíme oválny tvar a väčšiu hrúbku cesta. Rovnako ako ja ich môžete ozdobiť tmavou, alebo bielou čokoládou, posypať kokosom alebo mandľovými lupienkami.
Jeden komentár