Brioškové mafiny bez lepku sú fantastickým, jemne sladkým a nadýchaným pečivom, vyrobeným z bezlepkového kysnutého cesta Neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice a dokonca sú aj bez laktózy, pretože som použila bezlaktózové maslo. Brioškové mafiny bez lepku nie sú plnené a tak si môžete sami zvoliť s čím ich budete konzumovať
Na prípravu brioškových mafín bez lepku som použila prirodzene bezlepkovú škrobovú zemiakovú múku. Tú ako už viete môžete nahradiť prirodzene bezlepkovou taktiež škrobovou tapiokovou múkou alebo viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Mojou ďalšou použitou a hlavne obľúbenou múkou je prirodzene bezlepková biela ryžová múka. Túto múku môžete zameniť za celozrnnú ryžovú ( brioškové mafiny bez lepku s jej použitím budú tmavšej farby )
Treťou použitou prirodzene bezlepkovou múkou v brioškových mafinách bez lepku je kukuričná. Vďaka jej použitiu spolu so zemiakovou múkou sú brioškové mafiny bez lepku príjemné celistvé a zároveň vzdušné a ľahké. Viac o kukuričnej múke viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Keďže sú brioškové mafiny bez lepku upečené z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové potravinárske kvasnice. Cesto je vďaka ním nádherné nadýchané. Viac o kysnutom bezlepkovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Tukovou zložkou v brioškových mafinách bez lepku je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte alergiou na kravskú bielkovinu môžete ho nahradiť klasickým maslom s laktózou.
Spojivom všetkých zložiek a zabezpečenie dostatočnej pevnosti a zároveň vláčnosti dosiahneme použitím vajíčok, fiberHusku – psyllium a xantánovej gumy. Ak trpíte alergiou na vajíčka môžete použiť jednu z možností náhrad ako napríklad chia, viac viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Sladidlom v brioškových mafinách bez lepku je hnedý trstinový cukor. Môžete ho nahradiť bielym kryštálovým cukrom alebo medom.
⇒ porcie: 12 mafinových briošiek doba prípravy: 5 minút + 2½ hodiny kysnutie + 25 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Brioškové mafiny bez lepku
Ingrediencie
- 3 dcl studenej vody
- 20 g kvasníc
- 120 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 60 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky
- 150 g prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky / tapiokovej
- štipka soli
- 20 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového / medu
- 10 g fiberHusk – psyllium
- 2 čajové lyžičky xantánovej gumy / guarovej
- 100 g bezlaktózového masla / masla
- 2 vajcia
- + vajíčko na potretie pred pečením
Postup
- Vo väčšej miske rozpustíme kvasnice v studenej vode a primiešame všetky ostatné suroviny okrem fiberHusku, xantánovej gumy, bezlaktózového masla a vajíčok ( miešame elektrickým mixérom ).
- Do vymiešanej zmesi primiešame fiberHusk a xantánovú gumu.
- V samostatnej miske vymiešame bezlaktózové maslo s vajíčkami.
- Keď sa maslo pekne spojí s vajíčkami, primiešame ich do zmesi na prípravu brioškových mafinov bez laktózy.
- Jemne lepkavé a zároveň celistvé kysnuté cesto naplníme do mafinových foriem – mafinové formy netreba vymastiť tukom ani vysypať múkou ( cesto sa štruktúrou, farbou a dokonca aj chuťou veľmi podobá lepkovému kysnutému cestu ).
- Cesto necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 2½ hodiny ( cesto nezakrývame!!! )
- Po uplynutí 2½ hodiny brioškové mafiny bez lepku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 25 minút pri teplote 225ºC.
- Brioškové mafiny bez lepku konzumujeme po miernom ochladnutí.
Tip: Brioškové mafiny bez lepku odporúčam konzumovať s džemom, marmeládou alebo len tak ku kávičke s maslom