Malinové mafiny bez lepku sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, orechov, arašidov a mlieka. Vďaka použitým bezlaktózovým výrobkom akými sú smotana a kokosový olej sú vhodné pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Malinové mafiny sú pekne nadýchané a s použitím čerstvých malín príjemne osviežujúce vo vnútri. Vyšľahaná bezlaktózová smotana spolu s malinami a lístkami mäty dodajú mafinám štipku výnimočnosti
Na malinové mafiny bez lepku som použila dve prirodzene bezlepkové jednodruhové múky a to hladkú bielu ryžovú múku a mandľovú múku
Vďaka použitiu bielej ryžovej múky a mandľovej sú mafiny pekne celistvé a jemné. Neutrálna chuť bielej ryžovej múky a špecifická orechová chuť mandľovej múky je naozaj fantastickou kombináciou na výrobu ovocných mafin. Vynikajúco sa k sebe hodia nie len skrz ich farbu ale aj vďaka ich obsahu bielkovín a sacharidov, takže sa malinové mafiny bez lepku nemelia Recept ako si doma vyrobíte mandľovú múku viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Škrobovou zložkou v malinových mafinách bez lepku je prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizena. Ak trpíte alergiou na kukuricu nahradiť ho môžete tapiokovým škrobom. Viac o ich použití viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Spojivom všetkých surovín v malinových mafinách bez lepku sú celé vajíčka. Rovnako ako funkciu spojiva slúžia v receptúre aj ako zvláčňujúca zložka. Pri alergii na vajíčka použite napríklad detskú jablkovú výživu, viac o náhrade vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Pre zdvojnásobnenie objemu malinových mafin bez lepku som siahla po prášku do pečiva. Rovnako dobrou náhradou je aj vinný kmeň alebo jedlá sóda
Tukovou zložkou v malinových mafinách bez lepku je kokosový olej. Nahradiť ho môžete aj za bezlaktózové maslo.
Pre dosiahnutie správnej štruktúry cesta som opäť použila vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ). Určite na ňu pri pečení nezabudnite
⇒ porcie: cca 10 väčších mafin doba prípravy: 10 minút + cca 20 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Malinové mafiny bez lepku
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / vinného kameňa / jedlej sódy
- 70 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 1 polievková lyžica psyllia ( fiberHusk )
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 20 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / lieskovcovej
- 60 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 75 g kokosového oleja / bezlaktózového masla
- 2 celé vajcia / detská jablková výživa
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry
- 10 čerstvých malín
- + 1 ½ – 2 dcl bezlaktózovej smotany na šľahanie
- + 10 čerstvých malín
- + lístky mäty
Postup
- V rajničke rozpustíme kokosový olej.
- V miske zmiešame všetky ingrediencie okrem malín na prípravu malinových mafin bez lepku ( miešame mixérom ).
- Následne do cesta vmiešame rozpustený kokosový olej.
- Vyšľahané cesto na malinové mafiny bez lepku má liatu konzistenciu.
- Cesto vlejeme do mafinových košíčkov do 1 polovice a do každého košíčku vložíme jednu čerstvú malinu ktorú zalejeme druhou polovicou cesta.
- Malinové mafiny bez lepku pečieme pri teplote 175 °C po dobu cca 20 minút.
- Upečené malinové mafiny bez lepku necháme úplne vychladnúť.
- Bezlaktózovú smotanu vyšľaháme a s pomocou zdobiaceho sáčku nanesieme na vychladnuté malinové mafiny bez lepku. Ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.
Odporúčam vyskúšať aj ďalšie recepty na bezlepkové mafiny:
- Brioškové mafiny bez lepku
- Vegánske tekvicové mafiny
- Bezlepkové mrkvové mafiny
- Bezlepkové jablkové mafiny so sladkým drievkom