Maslové srdiečkové keksíky neobsahujú alergény akými sú lepok, vajcia, laktózu, sóju a orechy. Sú vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. 6. tip na valentínsku chuťovku pred najsladším dňom v roku
Na maslové srdiečkové keksíky budeme potrebovať bezlepkovú bielu ryžovú, cirokovú, tapiokovú a kukuričnú múku. Bielu ryžovú múku môžete zameniť za prirodzene bezlepkovú celozrnnú ryžovú. Cirokovú múku môžete zameniť za prirodzene bezlepkovú hladkú pohánkovú ( samozrejme keksíky budú tmavšej farby ). Kukuričnú múku zasa za prirodzene bezlepkovú zemiakovú. Vďaka použitému bezlaktózovému maslu sú keksíky jemné a nedrobivé. Bezlaktózové maslo môžete nahradiť kokosovým maslom alebo kokosovým olejom ( nerozpusteným vo vodnom kúpeli ). Med a bazový sirup dodajú keksíkom príjemnú sladšiu chuť a spoja všetky ingrediencie pekne dokopy
⇒porcie: cca 25 keksíkov doba prípravy: 15 minút + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Maslové srdiečkové keksíky
Ingrediencie
- 150 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky/ celozrnnej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej cirokovej múky/ hladkej pohánkovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky/ zemiakovej
- 25 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky
- 1 lyžička gurovej gumy/ xantánovej
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 75 g medu/ agáve
- 100 g bezlaktózového masla/ kokosového/ nátierkového
- 2 polievkové lyžice bazového sirupu/ akéhokoľvek iného bieleho
- 2 – 3 polievkové lyžice vlažnej vody
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame bezlepkovú ryžovú, cirokovú, kukuričnú a tapiokovú múku.
- Do zmesi múk pridáme guarovú gumu, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V rajničke na miernom ohni roztopíme bezlaktózové maslo s medom.
- Maslo s medom a bazový sirup vmiešame do suchej misky ( ryžová múka, … ).
- Rukou vymiesime a pomaly pridávame vlažnú vodu.
- Cesto je tuhšie, nelepivé – maslové.
- Hotové cesto na maslové srdiečkové keksíky premiestníme na papier na pečenie.
- S pomocou druhého papiera na pečenie ( uložíme ho na vrch cesta ) vyvaľkáme cesto o hrúbke cca 0,5 – 1 centimeter.
- Vykrajujeme srdiečka.
- Vykrojené maslové srdiečkové keksíky uložíme na plech vystretým papierom na pečenie.
- Srdiečka jemne poprepichuje vidličkou a pečieme pri teplote 175ºC po dobu 12 – 15 minút.
P.S. Maslové srdiečkové keksíky prepichujeme vidličkou aby po upečení ostali jemne krehké a nestvrdli.