Bezlepkové mrkvové mafiny sú vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká zemiaková, hladká ciroková a kokosová múka. Mafiny neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, arašidov …. a s použitím bezlaktózových výrobkov ani alergén laktózy Spojivom všetkých surovín sú vajíčka, samozrejme ak trpíte alergiou na vajíčka nahradiť ich môžete za detskú ovocnú výživu
Bezlepkové mrkvové mafiny sú časovo nenáročné, energetické a zdravé. Hodia sa rovnako ako na raňajky ale sú tiež vynikajúce aj ako drobná maškrta
Na bezlepkové mrkvové mafiny som použila už spomenutú kombináciu prirodzene bezlepkových múk a to hladkú zemiakovú, kokosovú a hladkú cirokovú múku.
Hladkú zemiakovú múku môžete nahradiť rovnako prirodzene bezlepkovou hladkou kukuričnou múkou, nakoľko obe múky patria medzi škrobové bezlepkové múky. Viac o náhradách a použití bezlepkových škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Hladkú cirokovú múku môžete zameniť za hladkú pohánkovú alebo teffovú múku. Obe spomínané múky majú veľmi podobné vlastnosti ( chuť, vôňa a štruktúra ) Viac o nich viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Kokosová múka dodáva bezlepkovým mrkvovým mafinám sviežu chuť a vôňu Samozrejme ak trpíte alergiou na kokos nahradiť ju môžete akoukoľvek inou orechovou múkou.
Jadrom bezlepkových mafin je surová nastrúhaná mrkva mňam
Kypriacim činidlom v bezlepkových mrkvových mafinách je kombinácia prášku do pečiva a jedlej sódy.
Aby boli bezlepkové mrkvové mafiny pekne nadýchané a zároveň jemné použila som bezlaktózový biely jogurt. Nahradiť ho môžete ryžovou smotanou
Pre dostatočnú celistvosť mafin som do receptu pridala xantánovú gumu. Viac o nej viď odkaz Guarová guma a xantánová guma
Pre jedinečnú originálnosť receptu som pridala štipku mletého zázvoru a aby pekne rozvoniavali štipku škorice.
⇒ porcie: 12 mafin doba prípravy: 15 minút + cca 17 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové mrkvové mafiny
Ingrediencie
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej zemiakovej múky / hladkej kukuričnej
- 50 g kokosovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej cirokovej múky / hladkej pohánkovej
- 50 g chia semienok
- 1½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- štipka mletej škorice
- štipka mletého zázvoru
- 100 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 3 ks celých vajec
- 1 dcl olivového oleja
- 2 polievkové lyžice bezlaktózového jogurtu / ryžovej smotany
- 1 dcl – 2 dcl kokosového mlieka / bezlaktózového mlieka
- 100 g nastrúhanej surovej mrkvy
- 50 g nadrobno nakrájaných hrozienok
Postup
- Najskôr si v samostatnej miske zmiešame suché suroviny, t.j. prirodzene bezlepkové múky spolu s chia semienkami, práškom do pečenia, jedlou sódou, soľou, xantánovou gumou, koreninami a hnedým trstinovým cukrom.
- V druhej miske zmiešame vajcia, olivový olej a bezlaktózový jogurt.
- Do suchej misky vmiešame zmes s vajíčkami a pomaly prilievame kokosové mlieko, až nedosiahneme hladké cesto (netreba zabúdať, že chia semienka a zemiaková múka absorbujú viac tekutiny).
- Cesto na bezlepkové mrkvové mafiny má byť hladké, jemne lepkavé a celistvé.
- Do hotového cesta vmiešame nakrájané hrozienka a nastrúhanú mrkvu.
- Za pomoci polievkovej lyžice plníme mafinové košíčky do ¾. Nakoniec zarovnáme mokrým prstom.
- Bezlepkové mrkvové mafiny pečieme pri teplote 200º cca 17 minút alebo kým nedosiahnú zlatistú farbu.
Tip: Do bezlepkových mrkvových mafin môžete primiešať orechy alebo višne .