Bezlepkové mrkvové mafiny

Bezlepkové mrkvové mafiny

sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Bezlepkové mrkvové mafiny sú vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká zemiaková, hladká ciroková a kokosová múka. Mafiny neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, arašidov …. a s použitím bezlaktózových výrobkov ani alergén laktózy heart  Spojivom všetkých surovín sú vajíčka, samozrejme ak trpíte alergiou na vajíčka nahradiť ich môžete za detskú ovocnú výživu  yes 

Bezlepkové mrkvové mafiny sú časovo nenáročné, energetické a zdravé. Hodia sa rovnako ako na raňajky ale sú tiež vynikajúce aj ako drobná maškrta  good

Na bezlepkové mrkvové mafiny som použila už spomenutú kombináciu prirodzene bezlepkových múk a to hladkú zemiakovú, kokosovú a hladkú cirokovú múku.

Hladkú zemiakovú múku môžete nahradiť rovnako prirodzene bezlepkovou hladkou kukuričnou múkou, nakoľko obe múky patria medzi škrobové bezlepkové múky. Viac o náhradách a použití bezlepkových škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  wink

Hladkú cirokovú múku môžete zameniť za hladkú pohánkovú alebo teffovú múku. Obe spomínané múky majú veľmi podobné vlastnosti ( chuť, vôňa a štruktúra ) Viac o nich viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka  victory

Kokosová múka dodáva bezlepkovým mrkvovým mafinám sviežu chuť a vôňu kiss  Samozrejme ak trpíte alergiou na kokos nahradiť ju môžete akoukoľvek inou orechovou múkou.

Jadrom bezlepkových mafin je surová nastrúhaná mrkva mňam  smile

Kypriacim činidlom v bezlepkových mrkvových mafinách je kombinácia prášku do pečiva a jedlej sódy.

Aby boli bezlepkové mrkvové mafiny pekne nadýchané a zároveň jemné použila som bezlaktózový biely jogurt. Nahradiť ho môžete ryžovou smotanou  good

Pre dostatočnú celistvosť mafin som do receptu pridala xantánovú gumu. Viac o nej viď odkaz Guarová guma a xantánová guma  yes

Pre jedinečnú originálnosť receptu som pridala štipku mletého zázvoru a aby pekne rozvoniavali štipku škorice.


⇒ porcie: 12 mafin   doba prípravy: 15 minút + cca 17 minút pečenie  náročnosť: jednoduchá ⇐

Bezlepkové mrkvové mafiny


Ingrediencie

Postup

  1. Najskôr si v samostatnej miske zmiešame suché suroviny, t.j. prirodzene bezlepkové múky spolu s chia semienkami, práškom do pečenia, jedlou sódou, soľou, xantánovou gumou, koreninami a hnedým trstinovým cukrom.
  2. V druhej miske zmiešame vajcia, olivový olej a bezlaktózový jogurt.
  3. Do suchej misky vmiešame zmes s vajíčkami a pomaly prilievame kokosové mlieko, až nedosiahneme hladké cesto (netreba zabúdať, že chia semienka a zemiaková múka absorbujú viac tekutiny).
  4. Cesto na bezlepkové mrkvové mafiny má byť hladké, jemne lepkavé a celistvé.
  5. Do hotového cesta vmiešame nakrájané hrozienka a nastrúhanú mrkvu.
  6. Za pomoci polievkovej lyžice plníme mafinové košíčky do ¾. Nakoniec zarovnáme mokrým prstom.
  7. Bezlepkové mrkvové mafiny pečieme pri teplote 200º cca 17 minút alebo kým nedosiahnú zlatistú farbu.

Tip: Do bezlepkových mrkvových mafin môžete primiešať orechy alebo višne good .

Bezlepkové mrkvové mafiny

Bezlepkové mrkvové mafiny

 

Počet zobrazení 2 148
 

Zanechať komentár