Napriek tomu že je mrkvový chlieb bez lepku vyrobený z bezlepkového kysnutého cesta jeho príprava Vám nezaberie veľa času, vzhľadom ku kratšej dobe kysnutia a pečenia Okrem spomenutého lepku neobsahuje ani alergény akými sú sója, kukurica, arašidy, orechy a keďže som siahla po jogurte zbaveného laktózy je chlieb vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou
Mrkvový chlieb bez lepku je vyrobený z troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to z hladkej bielej ryžovej múky, hladkej pohánkovej múky a 100% hladkej ovsenej múky
Všetky tri použité múky v mrkvovom chlebe bez lepku sú rovnocenné nakoľko som všetky múky použila v rovnakom množstve.
Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka obsahuje vysoký podiel škrobu preto je potrebné ju skombinovať s inou prirodzene bezlepkovou jednodruhovou múkou aby sme zamedzili drobivosť mrkvového chlebu bez lepku
Hladká pohánková múka okrem svojej celozrnnej chuti obsahuje sacharidy preto je vhodná pri použití s ryžovou múkou. Spolu s použitou nastrúhanou mrkvou je chuť chlebu naozaj výnimočná. Výrazná chuť pohánky je jemnejšia
Poslednou použitou múkou na výrobu mrkvového chlebu bez lepku je 100% bezlepková jednodruhová ovsená múka. Vďaka jej použitiu je mrkvový koláč bez lepku jemnejší a nadýchanejší Ak trpíte alergiou na ovos nahradiť ju môžete za napríklad teffovú múku. Viac o teffovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Keďže je mrkvový chlieb bez lepku vyrobený z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Ani v tomto recepte nemusíte vytvárať kvások, stačí kvasnice rozpustiť vo vlažnej vode
Pre zvýšenie nutričnej hodnoty a rovnako pre lepšiu chuť a stráviteľnosť mrkvového chlebu bez lepku, zakombinovala som do receptúry aj 100% ovsené vločky a sezamové semienka.
Aby mrkvový chlieb bez lepku bol vláčnejší, ľahší a hlavne jemný siahla som po bezlaktózovom bielom jogurte. Určite vyskúšajte ( ak biely jogurt zbavený laktózy v receptúry vyškrtnete, chlieb bude suchší a ťažší ) !!!
Použité jedno celé vajíčko v mrkvovom chlebe bez lepku slúži na zvláčnenie a spevnenie cesta. Pri alergii na vajíčka použite jeho vynikajúcu náhradu v podobe ľanového vajíčka. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch ani mrkvový koláč bez lepku nie je výnimkou a použila som vlákninu v podobe psyllia ( skorocelu indického ). Vláknina zabezpečí dostatočnú pevnosť a celistvosť cesta. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium
⇒ porcie: cca 800 gramový chlieb doba prípravy: 15 minút + 45 minút kysnutie + 25 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Mrkvový chlieb bez lepku
Ingrediencie
- 25 g bezlepkových kvasníc
- 4 dcl vlažnej vody
- 1 polievková lyžica kvetového medu / medu / bledého sirupu
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 100 g bezlaktózového bieleho jogurtu / jogurtu
- 40 g 100% bezlepkových ovsených vločiek
- 30 g sezamových semienok
- 40 g psyllia ( fiberHusk )
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / hladkej cirokovej
- 100 g 100% prirodzene bezlepkovej hladkej ovsenej múky / hladkej teffovej
- 2 mrkvy
- 1 celé vajíčko / ľanové vajíčko
- + biela ryžová múka
Postup
- Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle a v samostatnej miske zmiešame hladkú bielu ryžovú múku, hladkú pohánkovú múku a 100% bezlepkovú hladkú ovsenú múku.
- Vo vlažnej vode rozpustíme bezlaktózové kvasnice spolu s kvetovým medom, soľou, sušenou bazalkou a sušeným rozmarínom.
- Následne do kvasnicovej misky vmiešame bezlaktózový biely jogurt, 100% bezlepkové ovsené vločky, sezamové semienka a vlákninu ( miešame pomaly mixérom ).
- Nakoniec do cesta vložíme múčnu misku a nastrúhanú mrkvu spolu s jej šťavou ( miešame vareškou pokiaľ cesto nebude pene hladké a celistvé ).
- Konzistencia cesta na mrkvový chlieb bez lepku je tuhá, jemne lepkavá a celistvá.
- Takto vymiesené cesto zakryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach cesto prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a s pomocou ryžovej múky cesto prstami vytlačíme do strán do tvaru obdĺžnika ( hrúbka cesta je cca 2 cm ).
- Cesto nakrájame na cca 12 kúskov a opäť ho zakryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho fermentovať 15 minút.
- Po 15 minútach mrkvový chlieb bez lepku pečieme pri teplote 200 °C po dobu 25 minút.
- Upečený mrkvový koláč bez lepku necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.