Bezlepkový olivový chlieb

Bezlepkový olivový chlieb

soja vajcia sezam ovos psenica orechy makkyse kukurica arasidy

Bezlepkový olivový chlieb ″ s lahodnou chuťou pripominajúci leto v Stredomorí. Aj keď už všetci októbrujeme pre čo nedať malý návrat k letu. Tento olivový chlieb je chutný samotný, rovnako ako s bazalkovým pestom.

Opäť ako u väčšiny bezlepkového pečiva som nezarábala kvások samostatne ale zmiešala som samotné kvasnice s ostatnými surovinami súčasne. Paradajky, mozzarella a bazalka sú netypické ingrediencie pre chlieb, ale určite si túto kombináciu zamilujete rovnako ako ja. Bezlepkový olivový chlieb Vám ostane nadýchaný ešte pár dní po upečení.


⇒porcie: 350 gramový chlieb   doba prípravy: 10 minút + 2 hodiny kysnutie + 45 minút pečenie                       náročnosť: mierne náročná⇐

Bezlepkový olivový chlieb


Ingrediencie

  • 25 g kvasníc
  • 3½ dcl studenej vody
  • 70 g cícerovej múky
  • 150 g ryžovej múky
  • 150 g zemiakovej múky
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 lyžička bieleho vinného octu
  • ½ lyžičky soli
  • 10 g fiberHusk (Psyllium)
  • 2 lyžičky xantánovej gumy/ guarovej gumy
  • 60 g olív
  • 50 g sušených paradajok
  • 125 g mozzarelly
  • 15 g čerstvej bazalky

Postup

  1. Kvasnice rozpustíme vo vode a pridáme ostatné položky okrem fiberHusk, xantánovej gumy, olív, mozzarelly a bazalky.
  2. Potom pridáme fiberHusk a xantánovú gumu a po rozmiešaní aj ostatné prísady ako paradajky, mozzarellu a bazalku (tieto posledné tri suroviny nakrájame na malé kúsky).
  3. Cesto na bezlepkový olivový chlieb necháme kysnúť 1 hodinu pod potravinovou fóliou (cesto je jemne lepkavé).
  4. Po hodine cesto vytvarujeme za pomoci oleja do ľubovolného tvaru (čím vyšší tvar urobíme, tým lepšie pretože cesto upadá).
  5. Cesto preložíme na papier na pečenie a necháme podkysnúť ešte 1 hodinu.
  6. Pečieme pri 200ºC 45 minút.
  7. Pred krájaním bezlepkový olivový chlieb necháme úplne vychladnúť (ako chlieb chladne mäkne).

Bezlepkový olivový chliebBezlepkový olivový chliebBezlepkový olivový chlieb

Počet zobrazení 2 048
 

Zanechať komentár