Bezlepkové osie hniezda s datľami neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, vajec, laktózy… Moja verzia osích hniezd je vyrobená z bezlepkového kysnutého cesta. Hlavnou zložkou v samotnej plnke sú datle, vďaka ktorým sú bezlepkové osie hniezda dostatočne sladké.Bezlepkové osie hniezda s datľami sú vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk ktorými sú hladká pohánková a hladká teffová múka. Aj napriek výraznej chuti oboch múk sa nemusíte obávať konečného výsledku, práve naopak
odporúčam použiť práve túto kombináciu
Viac o náhrade či využití pohánkovej múky viď odkaz Pohánková múka a o teffovej viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Škrobovou zložkou v bezlepkových osích hniezdach s datľami je tapiokový škrob. Nahradiť ho môžete napríklad hladkou rovnako prirodzene bezlepkovou zemiakovou múkou.
Viac o náhrade a použití tapiokovej múky viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Keďže bezlepkové osie hniezda s datľami sú vyrobené z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.
Tukovou zložkou v bezlepkových osích hniezdach s datľami je môj obľúbený kokosový olej
Aby cesto bolo dostatočne pevné a celistvé siahla som po vláknine a to vo forme psyllia ( skorocelu indického ).
Sladidlom a zároveň plnkou sú prevarené a následne popučené datle s vlašskými orechmi, mletou škoricou a javorovým sirupom ( ten môžete zameniť za datľový alebo agáve sirup )
⇒ porcie: 15 osích hniezd doba prípravy: 15 minút + 75 minút kysnutie + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Bezlepkové osie hniezda s datľami
Ingrediencie
- 70 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky
- 70 g prirodzene bezlepkovej hladkej teffovej múky
- 1 polievková lyžica prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / hladkej zemiakovej
- 2 polievkové lyžice kokosového cukru
- 20 g kvasníc
- 1 čajová lyžička vlákniny Psyllia – FiberHusk
- štipka vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1¾ dcl ( 180 g ) vlažnej vody
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja / bezlaktózového masla
• plnka •
Ingrediencie
- 225 g datli bez kôstok
- 1¾ dcl ( 180 g ) vlažnej vody
- 60 g posekaných vlašských orechov
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 1 – 2 polievkové lyžice javorového sirupu / datľového
Postup
- V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu cesta na bezlepkové osie hniezda.
- V rajničke ohrejeme vodu s kokosovým olejom a rozpustíme v nej kvasnice.
- Suchú misku zmiešame s kvasnicovou ( miešame elektrickým mixérom )
- Cesto je po vymiešaní celistvé, polotuhé a jemne lepkavé.
- Vymiešané cesto necháme kysnúť na teplom mieste pokryté potravinovou fóliou po dobu 45 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku: datle spolu s vodou dáme variť. Primiešame k nim polovičnú dávku orechov a javorového sirupu. Nakoniec primiešame mletú škoricu so štipkou soli. Plnku varíme pokiaľ datle nezmäknú. Po zmäknutí datle popučíme vidličkou. Plnka má mať konzistenciu tuhšej pasty.
- Po 45 minútach cesto tenko vyvaľkáme za pomoci dvoch papierov na pečenie.
- Plnkou natrieme celé cesto a zrolujeme do rolky.
- Rolku nakrájame na cca 2 cm široké kúsky.
- Bezlepkové osie hniezda s datľami preložíme na plech vystretý papierom na pečenie, posypeme vlašskými orechmi a prelejeme javorovým sirupom.
- Pečieme pri teplote 225°C po dobu cca 15 minút.
- Po upečení bezlepkové osie hniezda s datľami necháme úplne vychladnúť.