Sýta paradajková polievka s bielou fazuľkou je ako stvorená na neskoré, sychravé, jesenné dni. Je mojím experimentom a vlastným receptom na obdobu polievok obsahujúcich paradajky. Je bez alergénov akými sú lepok, laktóza a sója.
Paradajková polievka s bielou fazuľkou patrí medzi desiatové polievky. Neobsahuje typický paradajkový pretlak, na ktorom je postavená paradajková polievka. Použila som čerstvé paradajky, ktoré som sparila a následne olúpala, aby polievka bola jemná
⇒porcie: 6 doba prípravy: 10 hodín namáčanie fazule + 1 hodina 30 minút náročnosť: jednoduchá⇐
Paradajková polievka s bielou fazuľkou
Ingrediencie
- 250 g bielej fazuľky
- 1 kg zrelých paradajok/ paradajok z konzervy
- 200 ml vody
- 150 ml olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka/ sušené bylinky
- 3 polievkové lyžice balsamica
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Noc pred varením paradajkovej polievky s bielou fazuľkou si namáčame fazuľku s dostatočným množstvom vody.
- Na druhý deň dáme fazuľku variť po dobu 45 minút.
- Medzitým si sparíme paradajky vriacou vodou a olúpeme od kožky. Nakrájame ich na menšie kúsky.
- Na polovičnej dávke olivového oleja speníme prelisovaný cesnak, pridáme paradajky, bazalku a soľ.
- Prilejeme vodu a pomaly varíme 30 minút.
- Po uplynutí 30 minút do základu pridáme bielu fazuľku a rozmixujeme.
- Nakoniec dochutíme balsamicom a čiernym korením.
Tip: Paradajková polievka s bielou fazuľkou sa podáva s vajíčkom, bylinkami alebo chlebíkom.