Pečené buchty bez lepku sú vyrobené bez alergénov akými sú lepok, laktóza, sója, kukurica, arašidy, … Tentokrát som sa s receptom trošku viac pohrala a siahla som po domácom mandľovom mlieku, vďaka ktorému sa tieto pečené buchty stali naozaj výnimočnými. Sú krásne nadýchané, jemné a čo je dôležité aj na druhý deň chutia rovnako ako po upečení
Na pečené buchty bez lepku som použila moju obľúbenú kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Sú nimi základná hladká biela ryžová, mandľová a škrobová tapioková múka
Mandľová múka obsahuje potrebné bielkoviny v kombinácií s ryžovou múkou, preto ak ju chcete nahradiť siahnite po múke s obsahom bielkovín. Viac sa o mandľovej múke dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, lieskovcová a kokosová múka
Tapioková múka patrí do skupiny škrobových bezlepkových múk, nahradiť ju môžete za napríklad hladkú zemiakovú. Viac o použití škrobových múk viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Pre jedinečnú chuť pečených buchiet bez lepku som siahla po domácom mandľovom mlieku. S jeho použitím budú buchty príjemne jemné a sladké. Ako si doma vyrobiť mandľové mlieko viď odkaz Mandľové mlieko
Tukovou zložkou v pečených buchtách bez lepku je bezlaktózové maslo. Ak netrpíte alergiou na laktózu nahradiť ho môžete klasickým maslom. Pri intolerancii na kravskú bielkovinu odporúčam tuk Alsan
Keďže sú pečené buchty bez lepku vyrobené z bezlepkového kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Viac o bezlepkovom kysnutom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Potrebné spevnenie cesta zabezpečí kombinácia vajíčka spolu s jemnou vlákninou ( Psylliom ) a xantánovou gumou.
⇒ porcie: cca 18 buchiet doba prípravy: 15 minút + 90 minút kysnutie + cca 20 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Pečené buchty bez lepku
Ingrediencie
- 21 g bezlepkových kvasníc
- 3½ dcl mandľového mlieka / bezlaktózového mlieka / mlieka
- 190 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 75 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky
- 40 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky / hladkej zemiakovej
- 60 g bezlaktózového masla / masla
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica vlákniny Psyllia – skorocelu indického ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1½ polievkovej lyžice hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- štipka soli
- + olivový olej na omastenie
- + mandľové mlieko + hnedý trstinový cukor na potretie
- + slivkový lekvár / džem – náplň
- + práškový cukor na posypanie
Postup
- V rajničke ohrejeme 1½ dcl mandľového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a cukru. Kvások zakryjeme kuchynskou utierkou / bavlnenou tkaninou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
- V samostatnej miske si najskôr zmiešame bezlepkové múky a z tejto zmesi si odložíme bokom 4 polievkové lyžice, ktoré neskoršie použijeme na dotvarovanie cesta.
- Do múčnej zmesi vmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu pečených buchiet bez lepku.
- Podkysnutý kvások vmiešame do misky s ostatnými surovinami ( aj so zbytkom mandľového mlieka ). Cesto je liate, preto miešame metličkou.
- Nakoniec do liateho cesta vmiešame vlákninu a xantánovú gumu. Cesto začne počas miešania tuhnúť. Konzistencia cesta po vymiešaní je lepkavá, hladká – pavučinová.
- Cesto posypeme 1 polievkovou lyžicou múky ( z odloženej zmesi ), zabalíme ho spolu s miskou do potravinovej fólie a necháme ho na teplom mieste kysnúť 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto je lepkavé a tak ho najskôr ručne domiesime s pomocou odloženej zmesi múk. Ak sa Vám zdá cesto stále lepkavé prisypte bielu hladkú ryžovú múku.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske ( hladká biela ryžová múka ) na cca 0,5 cm hrúbku a narežeme štvorce. Každý štvorec naplníme slivkovým lekvárom a zabalíme.
- Buchty preložíme na plech vymastený olivovým olejom ( každú buchtu ešte poriadne na plechu omastíme z každej strany ). Buchty ukladáme vedľa seba ( ak máte radšej vyššie buchty ukladajte ich tesnejšie vedľa seba ).
- Takto pripravené buchty necháme bez pokrytia podkysnúť 30 minút.
- Po 30 minútach buchty bez lepku pečieme pri teplote 175°C cca 20 minút.
- Upečené buchty bez lepku potrieme teplým mandľovým mliekom s cukrom ( cca ½ – 1 dcl mandľového mlieka + 1 polievková lyžica hnedého trstinového cukru ).
- Pečené buchty bez lepku necháme jemne vychladnúť a poprášime ich práškovým cukrom.
Zdravím, mám otázku. V článku Tipy a triky pri pečení bezlepkového kysnutého cesta píšete, že kvasnice sa nemajú dávať do teplej vody, ale do studenej. Prečo pri tomto recepte píšete, že mandľové mlieko sa má ohriať? Pri mlieku to nevadí? ďakujem.
Dobrý deň, podľa mojich skúseností ak je v receptúre použité mlieko je lepšie zhotoviť kvások za tepla teda mlieko ohriať 😉
Pingback: 2scuttle