Dnes som si dopriala svoju už potrebnú dávku bielkovín v podobe pečeného hovädzieho mäsa na tymiane. Veľmi lahodné mäso vďaka dostatočnej dobe odležania a jemná chuť po tymiane s kremžskou horčicou je výborným spojením chutí na čoraz viac vyskytujúce sa sychravé dni.
Pečené hovädzie mäso na tymiane som pripravila noc pred pečením marinovaním s kremžskou horčicou, cesnakom, čerstvými bylinkami, olejom a samozrejme korením.
Počas samotného pečenia som mäso podlievala len veľmi výnimočne a opatrne aby som neporušila vrchnú chrustu vytvorenej z marinády. Pečené hovädzie mäso na tymiane opäť patrí do jedálnička pri alergiách na lepok, laktózu, vajcia a sóju. Šťava z pečeného hovädzieho mäsa je jemne zahustená strúhanými zemiakmi a následne prepasírovaná cez sitko aby som zanechala všetky pôvodné zložky, len v jemne a lahodnej konzistencii.
⇒porcie: 4 doba prípravy: 15 minút + marinovanie mäsa 7 hodín (môžete vynechať) + 2½ pečenie a omáčka náročnosť: mierne zložitá
Pečené hovädzie mäso na tymiane
Ingrediencie
- 800 g hovädzieho mäsa v celku
- 1 ks cibule
- 6 ks strúčiky cesnaku
- 3 dcl hovädzieho vývaru/ vody
- 2 ks zemiaky
- olej/ masť
- tymián čerstvý
- 2 polievkové lyžice kremžskej horčice
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Hovädzie mäso si umyjeme a očistíme si strúčiky cesnaku. 3 strúčiky rozkrojíme na polovicu (použijeme na prešpikovanie mäsa) a 3 strúčiky prelisujeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
- Na marinádu si nachystáme olej ku ktorému primiešame prelisovaný cesnak, kremžskú horčicu, soľ, korenie a tymián.
- Hovädzie mäso z vrchu narežeme (ako bravčové), prešpikujeme cesnakom a ponatierame marinádou (marinádu som urobila tuhšiu). Obložíme cibuľou, zakryjeme alobalom alebo potravinárskou fóliou a necháme v chladničke obležať pár hodín aby marináda prešla cez celé mäso (odporúčam cez noc).
- Odležané mäso dáme do pekáča, podlejeme hovädzím vývarom/ vodou a zakryté pečieme 2 hodiny.
- Ak už máme mäso pekne mäkké, vyberieme ho a cez jemné sitko prepasírujeme šťavu.
- 2 väčšie zemiaky očistíme a nastúhame na jemnom strúhadle. Následne ich vložíme do výpeku z mäsa a 5- 10 minút prevaríme. Dochutíme a vrátime ku mäsu.
Tip: Pečené hovädzie mäso na tymiane odporúčam ku pečeným zemiakom v šupke, taktiež na bylinkách, alebo ku vareným zemiakom. Určite s ním nepokazíte nejeden sviatočný deň.