Pohánkové žemle bez lepku sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, orechov a s použitím bezlaktózového mlieka aj bez alergénu laktózy Tentokrát som pri žemliach vsadila na chia semienka ktoré zastávajú funkciu vajíčka. Výraznú celozrnnú chuť po pohánke som zjemnila použitou kukuričnou múkou.
Pohánkové žemle bez lepku sú vyrobené kombináciou dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk ktorými sú hladká pohánková a kukuričná múka.
Pohánkovú múku som zvolila skrz jej ľahkú stráviteľnosť, tmavé sfarbenie a jej špecifickú chuť. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka Plnohodnotnou náhradou za pohánkovú múku je napríklad prirodzene bezlepková teffová múka.
Prirodzene bezlepková kukuričná múka je úžasná skrz jej všestranné využitie. Jej jemná kukuričná chuť a žltkasté sfarbenie sa dokonale dopĺňa s pohánkovou múkou
Škrobovou zložkou v pohánkových žemliach bez lepku je kukuričný škrob – Maizena. Viac o kukuričnom škrobe a ostatných prirodzene bezlepkových škroboch viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Keďže sú pohánkové žemle bez lepku vyrobené z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. S ich použitím sú žemle po upečení nadýchané a jemné
Pohánkové žemle bez lepku neobsahujú vajíčka. Ich náhradu sú chia semienkach ktoré dokonale nahradia vajíčko vo funkcií spájania surovín. Viac o použitý chia semienok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Ako vo všetkých pekárenských výrobkoch ani pohánkové žemle bez lepku nie sú výnimkou a obsahujú potrebnú vlákninu vo forme psyllia ( skorocelu indického ).
⇒ porcie: 7 žemlí doba prípravy: 10 minút + 90 minút kysnutie + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Pohánkové žemle bez lepku
Ingrediencie
- 25 g bezlepkových kvasníc
- 4 dcl bezlaktózového mlieka / vody / mlieka
- štipka hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- soľ
- 120 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / teffovej
- 110 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky
- 30 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového
- 22 g chia semienok / 1 vajíčko
- 1 polievková lyžica vlákniny Psyllia – FiberHusk ( skorocelu indického )
- 2 polievkové lyžice bazového sirupu / akéhokoľvek iného svetlého
- + chia semenka na posypanie
- + olivový olej na tvarovanie žemlí
Postup
- V rajničke ohrejeme 1½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a cukru. Kvások zakryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a na teplom mieste ho necháme podkysnúť.
- V miske zmiešame všetky ostatné suché ingrediencie t.j. okrem zbytku bezlaktózového mlieka a bazového sirupu na prípravu pohánkových žemlí bez lepku.
- Podkysnutý kvások spolu s bezlaktózovým mliekom a bazovým sirupom vmiešame do suchej misky ( miešame elektrickým mixérom ).
- Nakoniec pridáme vlákninu. Cesto je po vymiešaní celistvé, lepkavé.
- Cesto spolu s miskou obalíme do potravinovej fólie a necháme na teplom mieste kysnúť po dobu 1 hodiny.
- Po 1 hodine z vykysnutého cesta na pohánkové žemle bez lepku s pomocou olivového oleja tvarujeme 7 žemlí ( cesto je po vykysnutí jemné, lepkavé až penové ).
- Pohánkové žemle bez lepku ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie ( žemle ukladáme ďalej od seba pretože sa budú rozťahovať do strán nie do výšky ).
- Takto pripravené pohánkové žemle bez lepku posypeme chia semienkami a pod bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou ich ešte necháme 30 minút podkysnúť.
- Po 30 minútach žemle pečieme pri teplote 225°C po dobu 15 minút.
- Upečené pohánkové žemle bez lepku necháme vychladnúť pod bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou.