Pohánkové žemle s višňami bez lepku

Pohánkové žemle s višňami bez lepku

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Pohánkové žemle s višňami bez lepku neobsahujú alergény lepku, sóje, kukurice, vajec, orechov a vďaka použitému bezlaktózovému mlieku ani alergén laktózy  heart Na pohánkové žemle budete tentokrát potrebovať len jednu prirodzene bezlepkovú múku a to pohánkovú  good 

Pohánkové žemle s višňami bez lepku sú vyrobené len z jednej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej hladkej pohánkovej múky. Ako som už spomínala v článku o prirodzene bezlepkových múkach viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka  wink

Pohánková múka je veľmi podobná teffovej. Ich spoločným znakom je napríklad ich fantastické použitie v kombinácií so sladkými surovinami hlavne so sušeným ovocím, sirupmi a čokoládou. Ďalším spoločným znakom pohánkovej a teffovej múky je ich vzájomné nahradzovanie sa či ich výrazná chuť a vôňa. Viac o pohánkovej múke viď odkaz Pohánková múka  ok

Keďže sú pohánkové žemle s višňami bez lepku vyrobené z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice. Viac o kysnutom bezlepkovom ceste viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami  yes

Rovnako ako každé bezlepkové pečivo je potrebné požiť vlákninu aby sme dosiahli dostatočnú pevnosť cesta. Použila som vlákninu v podobe Psyllia ( skorocelu indického ).

Sušeným ovocím v pohánkových žemliach sú višne. Nahradiť ich môžete hrozienkami, nasekanými slivkami, … kiss

Sladidlom v pohánkových žemliach s višňami bez lepku je okrem sušeného ovocia aj sirup. Použila som domáci černicový so škoricou, ako ho pripraviť viď odkaz Černicový sirup so škoricou victory Nahradiť ho môžete akýmkoľvek iným tmavým sirupom.


⇒ porcie: 10 žemlí   doba prípravy: 10 minút + 3 hodiny kysnutie + 25 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Pohánkové žemle s višňami bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. V samostatnej miske rozpustíme kvasnice v studenom mlieku a černicovom sirupe so škoricou. Miešame metličkou.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem psyllia na prípravu pohánkových žemlí s višňami bez lepku.
  3. Suchú misku zmiešame s kvasnicovou, miešame pokiaľ sa všetky suroviny nespoja. Cesto je tekuté. 
  4. Nakoniec do cesta primiešame psyllium. Cesto je po vymiešaní lepkavé, hladké a polotuhé. 
  5. Cesto pokryjeme potravinovou fóliou a na teplom mieste ho necháme kysnúť po dobu 2 hodín.
  6. Po 2 hodinách v rukách s pomocou olivového oleja tvarujeme 10 pohánkových žemlí s višňami bez lepku.
  7. Žemle ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie.
  8. Pohánkové žemle s višňami bez lepku jemne posypeme hladkou pohánkovou múkou a necháme ich už bez zakrytia podkysnúť 1 hodinu.
  9. Po 1 hodine žemle pečieme pri teplote 225°C cca 25 minút.
  10. Upečené pohánkové žemle s višňami bez lepku necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť. 

Pohánkové žemle s višňami bez lepku

Pohánkové žemle s višňami bez lepku

Počet zobrazení 563
 

Zanechať komentár