Ďalší článok s názvom Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka je pokračujúcim článkom na tému bezlepkové varenie a pečenie ( podľa mojich skúseností ) Tentokrát sa budem venovať prirodzene bezlepkovým orechovým múkam. Výhodou týchto múk je, že si ich hravo vyrobíte aj doma a okrem múky získate aj orechové mlieko
Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka sú orechovými múkami. Majú podobné vlastnosti pri varení a pečení preto ich môžete navzájom nahrádzať
Všetky tri spomínané múky neobsahujú lepok, teda ako pri všetkých jednodruhových múkach treba pri ich použití siahnuť po činidlách, ktoré im dopomôžu ku potrebnej stabilite v daných receptúrach, viac viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka rovnako neobsahujú škrob. Preto ho treba do receptúr ako napríklad pri pečení chlebov zaradiť, viac viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Spoločným znakom prirodzene bezlepkovej mandľovej, kokosovej a lieskovcovej múky je, že sa do receptov pridávajú skrz ich charakteristickú chuť a vôňu. Rovnako pri použití spomínaných múk v pekárenských výrobkoch sa pridávajú v menších množstvách v kombinácií s inými prirodzene bezlepkovými jednodruhovými múkami
Prirodzene bezlepková mandľová múka
- mandle poznáme vo forme mandľových orechov v šupke, mandľové orechy olúpané, mandľové orechy nasekané, mandľové lupienky, mandľový prášok, mandľová múka, ….
- mandľová múka má nízky glykemický index, obsahuje veľa zdravých tukov, bielkovín a len malé množstvo sacharidov
- mandľová múka nasáva oveľa viac tekutiny ako iné prirodzene bezlepkové múky, preto je dobré ju skombinovať s inou múkou alebo pridať dvojnásobok tekutín
- vzhľadom na vysoký obsah tuku má vysokú energetickú hodnotu
- má charakteristickú chuť po mandliach
- používa sa na pečenie koláčov, cukroviniek, ale aj chlebov ( je vynikajúca ako náhrada za polohrubú pšeničnú múku ), palaciniek, šišiek, …
- výroba domácej mandľovej múky je jednoduchá a naviac pri jej výrobe získate mandľové mlieko návod ako si ju vyrobiť viď odkaz Mandľové mlieko
Prirodzene bezlepková kokosová múka
- kokos poznáme vo formách kokosových šupiek, kokosových vločiek, strúhaného kokosu, kokosovej múky, …
- obsahuje viac ako 40% vlákniny a asi len 10% tuku, má nízky obsah sacharidov a nízky glykemický index
- využíva sa pri pečení koláčov, sladkých chlebov, palaciniek, kaší, cukroviniek, krémov, …
- kokosová múka je sladkej a výraznej chuti
- rovnako ako mandľová múka absorvuje viac tekutiny
- recept na prípravu domácej kokosovej múky je na rozdiel od mandľovej jednoduchší nakoľko použité kokosové vločky neobsahujú nestráviteľné enzými. Rovnako ako u mandľovej získate okrem múky aj kokosové mlieko.
Kokosové mlieko a kokosová múka
Ingrediencie
- 200 g kokosových vločiek
- 1 L vody
- štipka soli
Postup
- Všetky ingrediencie na prípravu kokosového mlieka rozmixujeme v mixéri.
- Hotovú masu poriadne pretlačíme cez bavlnenú tkaninu / tkaninu na domácu výrobu mliek.
- Mlieko uskladníme v sklenenej fľaši ( v chladničke vydrží cca 4 dni ) a kokosovú masu necháme vysušiť. Buď použijeme na sušenie rúru alebo sušičku.
- Vysušenú kokosovú múku skladujeme v textilných vreckách ( určite neskladujte v dózach alebo v papierových vreckách – oplesnivela by ).
- Pre získanie jemnejšej kokosovej múky vysušenú kokosovú múku pomelieme na mlynčeku na mak.
Prirodzene bezlepková lieskovcová múka
- obsahuje bielkoviny a rovnako ako mandľová aj viac tuku preto má vysokú energetickú hodnotu
- používa sa rovnako ako mandľová múka t.j. je vynikajúcou náhradou za polohrubú pšeničnú múku ďalej sa používa pri pečení koláčov, chlebov, palaciniek, cukroviniek, …
- má typickú orechovú chuť
- rovnako ako u kokosovej múky jej výroba je rovnaká nakoľko ani lieskovce neobsahujú nestráviteľné enzými a opäť z jej výroby získate mlieko
Lieskovcová múka a lieskovcové mlieko
Ingrediencie
- 250 g lieskových orechov
- 1 L vody
- štipka soli
Postup
- Postup je rovnaký ako pri výrobe kokosovej múky
ďalšie odkazy na články čo by Vás mohli zaujímať :
Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka