Ďalšie pokračovanie v sérií článkov o prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach V dnešnom článku pod titulom Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka sa s Vami podelím o mojich tipoch a skúsenostiach s nimi. Či ako si vyrobiť vlastnú domácu quinovú múku
Prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka sa používajú v kombinácií s inými prirodzene bezlepkovými múkami. Keďže všetky tri spomínané múky neobsahujú lepok, nemôžu stáť samostatne ( prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka nemá schopnosť viazať tekutiny )! Viac viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Rovnako ako ryžová, pohánková, ciroková, cícerová, teffová či kukuričná múka ani prirodzene bezlepková amarantová, quinová a šípková múka neobsahujú škrob. Preto je potrebné pri ich použití siahnuť po škrobových múkach, ako napr. tapiokovej múke / škrobu … Viac viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Spoločným znakom amarantu a quinoi je, že obe sa vyrábajú vo forme semienok ( rôznych veľkostí a farieb ), vločiek a následne múky.
Amarantová a quinová múka sú si veľmi podobné a navzájom sa dajú zameniť
Prirodzene bezlepková amarantová múka
- amarant – láskavec
- prirodzene bezlepková amarantová múka je veľmi podobná quinoi
- má nízky glykemický index, vysoký obsah bielkovín. Amarantová múka je naviac bohatá na vitamíny, minerály a naviac je ľahko stráviteľná
- má pomerne silnú orechová chuť
- amarant sa spracováva na semienka, vločky a múku
- vo forme semienok je amarant výbornou náhradou ryže či cestovín
- rovnako vo forme semienok ju môžete použiť ako základ na vegánske steaky, fašírky, šaláty
- vo forme vločiek sa výborne hodí ako základ na domáce müsli či ako vločky do jogurtov
- amarantovú múku môžete nahradiť za rovnako prirodzene bezlepkové múky akými sú teffová, qinoa alebo celozrnná ryžová múka
- prirodzene bezlepková amarantová múka je vhodná ako na pečenie tak aj na varenie
- používa sa na prípravu chlebov, koláčov a cukroviniek. Obzvlášť je výborná na výrobu pizze a slaného pečiva, ďalej na prípravu kaše a omáčok
Prirodzene bezlepková quinoa múka
- quinoa / kinoa / mrlík čílsky
- prirodzene bezlepková quinoa má vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa a horčíka
- rovnako ako amarant sa quinoa spracováva na semienka, vločky a múku
- quinoa semienka je dobré pred použitím prepláchnuť pod tečúcou vodou aby sme sa zbavili jej horkastej chuti
- prirodzene bezlepková quinoa má vo forme semienok a vločiek rovnaké použitie ako amarant
- prirodzene bezlepkovú quinovú múku môžete nahradiť rovnako prirodzene bezlepkovou amarantovou, teffovou, celozrnnou ryžovou múkou
- používa sa pri pečení a varení
- prirodzene bezlepková quinová múka je vhodná na prípravu slaných palaciniek, kaší, chlebov, pečiva, koláčov, sušienok
- prirodzene bezlepkovú quinovú múku si môžete vyrobiť aj doma a to veľmi jednoducho:
- semienka quinoa premyjeme a poriadne vysušíme ( najlepšie do utierky )
- vysušené semienka preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a pečieme ich pri teplote 175ºC po dobu 10 – 12 min
- po upečení ich necháme vychladnúť a následne ich pomelieme na mlynčeku
Quinové semienka je potrebné pred pomletím opiecť aby sme získali čistú neutrálnu chuť múky bez štipky horkej pachute
Prirodzene bezlepková šípková múka
- prirodzene bezlepková šípková múka obsahuje antioxidanty, mastné kyseliny a vitamín C
- má tehlovo oranžovú farbu
- šípková múka sa do receptúr pridáva v malom množstve pre jej výraznú chuť( pri použití väčšia množstva má horkú až nepríjemnú chuť )
- prirodzene bezlepková šípková múka sa používa na výrobu sladkého aj slaného pečiva teda do chlebov, koláčov, pečiva ale aj na výrobu šípkovej polievky
- za prirodzene bezlepkovú šípkovú múku nie je žiadna náhrada len vynechanie z receptu
ďalšie odkazy na články čo by Vás mohli zaujímať :
Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka