Psyllium

Psyllium

Čo je vlastne psyllium, v akých formách je dostupný, na čo slúži z hľadiska zdravia, či jeho dávkovanie si sami viete dohľadať cez rôzne fóra. Ja sa v tomto článku povenujem psylliu z hľadiska celiatika resp. osoby trpiacej alergiou na lepok.

Kedže lepok môj jedálniček logicky neobsahuje je nutnosť ho pri bezlepkovom stravovaní nahradiť. A práve na to slúži psyllium. Takže môžem povedať že psyllium je náhradou za lepok.

Psyllium v podobe šupiek či prášku spolu s kvapalinou vytvára takzvané želé a tým dosiahneme textúru ciest akoby sme piekli / varili s lepkom. Takže v skratke, vďaka psylliu je cesto stabilnejšie, pevnejšie, nadýchanejšie a hlavne sa s ním veľmi dobre pracuje.

Veľkou výhodou psyllia je aj to že je bez chuti a zápachu a naviac nie je v konečnom výsledku vidieť.  Vďaka tomu môžete psyllium použiť ako do kysnutých ciest, tak do liatych, piškótových ciest, …

Psyllium

Celkové dávkovanie psyllia do ciest však nie je už také jednoduché na pochopenie. Zvyčajne sa dávkuje  1 – 2 polievkové lyžice na jeden chlieb avšak nie je to vždy pravda. Napríklad ja mám svoj obľúbený chlieb kde ide až 45 g.

Čo je dôležité si zo začiatku uvedomiť je, že psyllium nedávkujeme ako múku ale ako doplnok. Samozrejme nemôže rovnako stáť samostatne preto ju používame spolu s bezlepkovými múkami či bezlepkovými zmesami a samozrejme s kvapalinou nakoľko na ňu psyllium naväzuje. Práve preto by som úplným začiatočníkom odporúčala nemeniť overené recepty aby nedošlo ku sklamaniu hneď na začiatku.

Na to aby psyllium dobre fungovalo v danej receptúre potrebujeme rovnako čas. Ja vo väčšine nechávam hlavne kysnuté cestá po domiesení odpočívať 10 minút a až potom zakrývam. Počas 10 minút sa cesto pekne stabilizuje / spevní sa a tak ešte pred samotným kysnutím vidíme voľným okom konzistenciu cesta a tak môžme predísť nepodarku.

Dúfam že som Vás týmto článkom neodradila ale skôr pomohla vysvetliť na čo to psyllium vlastne je. Verím že všetky Vaše hotové prvotiny budú perfektné a po niekoľkých receptoch to budete mať v malíčku. Každopádne na stránke nájdete veľa ďalších rád a receptov a verím že keď sa budete riadiť mojimi postupmi predídete sklamaniu.

Takže píšte, komentujte smile

Psyllium

Počet zobrazení 526
 

Zanechať komentár