Raw figový koláč bez lepku je osviežujúcou cukrovinkou ktorá Vám vydrží v chladničke veľmi dlho. Je vyrobená bez alergénov lepku, sóje, laktózy, vajec, kukurice, … Hlavnou zložkou v raw figovom koláči bez lepku sú sušené figy a len jedna prirodzene bezlepková jednodruhová kokosová múka.
Na raw figový koláč bez lepku som použila sušené figy, ktoré som nechala noc pred prípravou koláča namáčané vo vode. Vďaka namáčaniu sú figy mäkké a veľmi dobre sa s nimi pracuje. Rovnako odporúčam postupovať pri všetkých sušených druhoch ovocia ako napríklad u datliach, brusniciach, marhúľ, ….
Jedinou použitou múkou v recepte je prirodzene bezlepková kokosová múka Spolu s rozmixovaným figovým pyré zabezpečí dostatočnú pevnosť cesta. Kokosovú múku môžete zameniť za akúkoľvek inú orechovú múku alebo najemno pomleté orechy.
Tukovou zložkou v raw figovom koláči bez lepku je môj obľúbený kokosový olej.
Sladidlom v raw figovom koláči bez lepku je kokosový cukor. Nie je tak sladký ako klasický biely kryštálový cukor, preto ak ho chcete nahradiť práve týmto sladidlom znížte dávku na polovicu
Príjemne osviežujúcu a jedinečnú chuť raw figového koláča bez lepku som docielila použitím citrónovej šťavy a citrónovej kôry
⇒ porcie: cca 18 koláčikov ( forma o rozmere 21 x 18 cm ) doba prípravy: 15 minút + cca 8 hodín namáčanie fíg + 1 hodina tuhnutie náročnosť: jednoduchá ⇐
Raw figový koláč bez lepku
Ingrediencie
- 200 g sušených fíg
- 50 g prirodzene bezlepkovej kokosovej múky / akejkoľvek inej orechovej
- 35 g kokosového oleja
- 15 g strúhaného kokosu
- 2 polievkové lyžice kokosového cukru / bieleho kryštálového
- 2 polievkové lyžice citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Sušené figy namáčame na minimálne 8 hodín do vlažnej vody. Po uplynutí 8 hodín figy rozmixujeme najemno ( ( na figové pyré ).
- Do figového pyré pridáme všetky ostatné ingrediencie na prípravu raw figového koláča bez lepku ( miešame vareškou alebo rukou ).
- Cesto na koláč je vlhkejšie, celistvé.
- Vymiesené cesto vtlačíme rukou do formy vystretej papierom na pečenie ( 21 x 18 cm ), zarovnáme a uložíme ho do chladničky na 1 hodinu.
- Po 1 hodine raw figový koláč bez lepku nakrájame na kúsky a konzumujeme.
- Raw figový koláč bez lepku skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.