Raw proteínové tyčinky bez lepku sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, kukurice, … a keďže neobsahujú žiadne mliečne produkty sú vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Zloženie raw proteínových tyčiniek bez lepku sa skladá len z troch surovín akými sú datle, vlašské orechy a samozrejme proteín
Ako som už naznačila, raw proteínové tyčinky bez lepku neobsahujú žiadnu múku. A to rovnako ako lepkovú ani bezlepkovú
Hlavnými / základnými surovinami v raw proteínových tyčinkách bez lepku sú datle a vlašské orechy.
Sušené datle zastávajú funkciu nie len hlavnej / základnej suroviny ale aj ako spojivo všetkých surovín vďaka ich lepkavej konzistencii. Po ich namočení sa s nimi veľmi dobre pracuje nakoľko sú datle mäkkšie a hlavne lepkavejšie Samozrejme sušené datle môžete zameniť za napríklad sušené figy, marhule, ….
Druhovu hlavnou / základnou surovinou v raw proteínových tyčinkách bez lepku sú vlašské orechy. Vlašské orechy zastávajú dve funkcie a to, slúžia ako tuková zložka a tiež sú náhradou za prirodzene bezlepkovú múku. S ich použitím sú raw proteínové tyčinky bez lepku dostatočne pevné aj po uskladnení v chladničke . Ich 100 % náhradou sú akékoľvek iné orechy či napríklad mandľová múka / mandľová masa … Recept ako si doma jednoducho pripravíte vlastné orechové múky viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Proteín obsiahnutý v raw proteínových tyčinkách bez lepku je vo forme konopného proteínu mňam. Použiť môžete rovnako dobrý ryžový proteín či akýkoľvek iný.
Ďalšie použité suroviny v raw proteínových tyčinkách bez lepku sú doplnkové, takže si ich môžete nakombinovať podľa vlastnej fantázie. Ja som siahla po karobovom prášku nahradiť ho môžete za kakao a vanilkový extrakt, výborná je aj mletá škorica
⇒ porcie : 10 tyčiniek ( 35 gramových ) doba prípravy : 10 minút + cca 30 minút tuhnutie náročnosť : jednoduchá ⇐
Raw proteínové tyčinky bez lepku
Ingrediencie
- 150 g ( 26 ks ) vykôstkovaných sušených datlí / sušených fíg
- 160 g vlašských orechov / orechov / orechovej múky
- 2 polievkové lyžice konopného proteínu / ryžového / akéhokoľvek iného
- 3 polievkové lyžice karobového prášku / kakaa
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu / mletej škorice
Postup
- Vykôstkované sušené datle nakrájame na menšie kúsky a zalejeme na 5 minút vriacou vodou. Následne ich zlejeme a posekáme.
- Vlašské orechy rovnako posekáme najemno.
- V miske vareškou zmiešame dokopy všetky suroviny na prípravu raw proteínových tyčiniek bez lepku.
- V rukách alebo s pomocou papiera na pečenie tvarujeme tyčinky ( môžete aj guľky ) o hmotnosti 35 gramov.
- Hotové raw proteínové tyčinky bez lepku prenesieme do sklenenej / porcelánovej dózy a uskladníme v chladničke na cca 30 minút.
- Po 30 minútach môžete raw proteínové tyčinky s chuťou konzumovať
v chladničke vydržia cca 14 dní.
vyskúšajte aj iné zdravé, raw maškrty od gazdinky :