Na čokoládovo orieškovú tortu bez lepku Vám postačí jedna miska, elektrický mixér, kuchynská váha, tortová forma a cca 30 minút Vášho času Čokoládovo oriešková torta bez lepku neobsahuje alergény lepku, sóje, vajec, kukurice a s použitím bezlaktózovej smotany ani laktózu.
Čokoládovo oriešková torta bez lepku je vyrobená len z dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Sú nimi biela ryžová a pohánková múka Bielu ryžovú múku môžete nahradiť celozrnnou ryžovou. Pohánkovú múku zasa za teffovú, ktorá je rovnako výborná v kombinácií s čokoládou. Viac o náhradách prirodzene bezlepkových jednodruhových múkach viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Na čokoládovo orieškovú tortu bez lepku som použila horkú čokoládu s orieškami Samozrejme, ak trpíte alergiou na orechy alebo uprednostňujete jemnejšie torty môžete použiť čistú horkú alebo mliečnu čokoládu. Pre maximálnu čokoládovú chuť som primiešala kakao.
Sladkosť čokoládovo orieškovej torty bez lepku zabezpečí použitý hnedý trstinový cukor s bazovým sirupom. Hnedý trstinový cukor môžete vymeniť za biely kryštálový a bazový sirup za akýkoľvek iný Vami obľúbený
Tukovou zložkou čokoládovo orieškovej torty bez lepku je olivový olej. Použiť môžete aj kokosový olej ( treba však rátať s jeho charakteristickou kokosovou chuťou a vôňou )
Nadýchanosť, jemnosť a zároveň vláčnosť cesta dosiahneme vďaka použitiu bezlaktózovej smotany na šľahanie. Ak netrpíte alergiou na kravskú bielkovinu môžete ju vymeniť za klasickú smotanu na šľahanie.
Kypriacim činidlom čokoládovo orieškovej torty bez lepku je prášok do pečiva.
Viac o bezlepkových cestách viď odkaz Tipy pri pečení s prirodzene bezlepkovými múkami
⇒ porcie: 1 torta o priemere 23 cm doba prípravy: 5 minút + 25 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Čokoládovo oriešková torta bez lepku
Ingrediencie
- 100 g horkej čokolády s orieškami / čistej horkej / mliečnej
- 60 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 120 g prirodzene bezlepkovej pohánkovej múky / teffovej
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 50 g kakaa
- 150 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 100 g bezlaktózovej smotany na šľahanie / klasickej smotany na šľahanie
- 1 dcl olivového oleja / oleja
- 60 g bazového sirupu / akéhokoľvek iného
Postup
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu s orieškami.
- V miske zmiešame pohánkovú a ryžovú múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a hnedý trstinový cukor.
- Premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny spolu s rozpustenou čokoládou na prípravu čokoládovo orieškovej torty bez lepku.
- Cesto na čokoládovo orieškovú tortu bez lepku miešame elektrickým mixérom ( cesto je tuhšie, lepkavé a celistvé ).
- Tortovú formu vymastíme tukom ( olivovým olejom ) a vysypeme ryžovou múkou.
- Cesto rovnomerne rozotrieme do tortovej formy.
- Pečieme pri teplote 175ºC po dobu 25 minút.
- Upečenú tortu konzumujeme rovnako teplú ako aj studenú.
Tip: Čokoládovo orieškovú tortu bez lepku môžete doplniť o džem, ovocie či väčšieho množstva orechov