Sendvič zo semienok bez lepku

Sendvič zo semienok bez lepku

 soja sezam ovos psenica mlieko makkyse

Sendvič zo semienok  bez lepku ” Vás prekvapí svojou neštandarnou prípravou a netradičnou chuťou. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa riadia pravidlom, že na dobré sa oplatí čakať, tento recept je pre Vás. Sendvič zo semienok bez lepku je výbornou alternatívou na zdravé/ fit raňajky.

Je ľahko stráviteľný, energeticky vyvážený a obohatený o omega 3 mastné kyseliny.

Aby semienka bolo naozaj cítiť, je potrebné ich pred pečením opariť vriacou vodou. Tento sendvič zo semienok bez lepku odporúčam ku jogurtom ale určite nič nepokazíte aj v kombinácií s paštétami. Pôvodný recept pochádza z dielne švédskej kuchyne, kde sa pýši veľkej obľube v kombinácií s uhorkovou nátierkou.


⇒porcie: 300 gramový sendvič   doba prípravy: 10 minút + 3 hodiny odpočinok + 2,5 hodiny kysnutie + 1 hodina pečenie  náročnosť: mierne náročná⇐

 Sendvič zo semienok bez lepku 


Na 1 litrovú chlebovú formu:

• Krok 1 •

Ingrediencie

  • 1 šálka polenty (100 gramov)
  • ½ šálky ľanového semienka (50 gramov)
  • 1 polievková lyžica Psyllia 
  • 2 polievkové lyžice Chia semienok
  • 1 šálka slnečnicových semienok (100 gramov)
  • 1 šálka tekvicových semienok (100 gramov)
  • ½ šálky nasekaných mandlí (50 gramov)
  • 5½ šálky vriacej vody 

• Krok 2 •

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice sirupu (výber ponechávam na Vás, ja som použila malinový)
  • 25 g kvasníc
  • 1 ks vajce
  • 1 lyžička soli
  • ½ šálky zemiakovej múky (50 gramov)
  • ½ šálky kukuričnej múky (50 gramov)
  • 2½ šálky hladkej pohánkovej múky (250 gramov)
  • 2 polievkové lyžice fiberHusk
  • 1 šálka nasekaných sušených marhuli 
  • ½ šálky hrozienok
  • pohánkové lupienky, maslo (alternatíva bezlaktózové maslo), olej

Postup

  1. Do veľkej sklenenej / porcelánovej misy si zmiešame všetky suché prísady z kroku 1. Následne ich zalejeme vriacou vodou a minimálne 3 hodiny necháme túto zmes odpočívať (ja som suchú časť oparila vriacou vodou večer a nechala som ju odpočívať do nasledovného rána).
  2. Po minimálne 3 hodinách si zvlášť zamiešame prísady v kroku 2 na sendvič zo semienok bez lepku.
  3. Potom si zmiešame obe misky dohromady (len máličko premiešame) a pripravené cesto vlejeme do tukom vymastenej chlebovej formy.
  4. Cesto vyrovnáme a posypeme pohánkovými lupienkami pozdĺž stredu sendviča a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým nedosiahne dvojnásobné množstvo.
  5. Sendvič zo semienok bez lepku pečieme pri teplote 175ºC 1 hodinu (odporúčam piecť v spodnej časti rúry). 
  6. Pred krájaním sendvič necháme úplne vychladnúť.

Sendvič zo semienok bez lepkuSendvič zo semienok bez lepkuSendvič zo semienok bez lepku

Počet zobrazení 325
 

Zanechať komentár