Sezamový knäckebrot bez lepku neobsahuje alergény akými sú lepok, laktóza, sója či vajcia a hravo ho zvládne upiecť aj úplný laik v kuchyni Ak patríte do skupiny „ semienkových ” určite Vás tento recept osloví
Sezamový knäckebrot bez lepku je vynikajúci ako na raňajky tak aj na malé zahryznutie ku vínku alebo k syrovým variáciám.
Sezamový knäckebrot bez lepku je vyrobený zo sezamových semienok, prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky, ľanových a slnečnicových semienok .
Olejovou zložku v sezamovom knäckebrote bez lepku je kokosový olej. Sezamovému knäckebrotu bez lepku dotvára lahodnú chuť a priam famóznu kombináciu Samozrejme ho môžete zameniť za iný tuk napr. olivový olej.
Ľanové semienka zastávajú funkciu vajíčka, aby nám cesto na sezamový knäckebrot bez lepku pekne držal pokope. Viac o náhradách vajíčok viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
S použitím hladkej a prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky dosiahneme tú pravú knäckebrotovú jemnosť Ak trpíte alergiou na kukuricu, nahraďte kukuričnú múku za prirodzene bezlepkovú ryžovú múku.
⇒ porcie: cca 20 kúskov ( plech o rozmere 40×35 cm ) doba prípravy: 15 min + 1 hodina 45 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Sezamový knäckebrot bez lepku
Ingrediencie
- 125 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky / ryžovej
- 50 g slnečnicových semienok
- 100 g sezamových semienok
- 50 g ľanových semienok
- štipka soli
- ½ dcl kokosového oleja / olivový olej
- 2 ½ dcl vriacej vody
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny okrem vody na prípravu sezamového knäckebrotu bez lepku.
- Zmes zalejeme vriacou vodou a necháme ju napučať po dobu 10 minút.
- Po 10 minútach napučané cesto na sezamový knäckebrot bez lepku premiešame vareškou.
- Cesto premiestnime na papier na pečenie. Za pomoci druhého papiera na pečenie ( položíme ho na vrch cesta aby sa nám cesto nelepilo na valček ) vyvaľkáme tenšie knäckebrotové cesto o veľkosti plechu.
- Takto pripravené cesto na sezamový knäckebrot bez lepku prenesieme na plech.
- Odstránime vrchný papier na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C po dobu 30 minút.
- Po 30 minútach sezamový knäckebrot bez lepku nakrájame na obdĺžniky a dáme ho piecť ešte ďalších 45 minút.
- Upečený sezamový knäckebrot bez lepku necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť
Tip: Sezamový knäckebrot bez lepku vydrží neuveriteľne dlho, ak ho budete skladovať v plechových alebo iných dobre uzatvárateľných nádobách