Sirupový chlieb bez lepku je vyrobený bez použitia alergénov akými sú lepok, sója, vajcia, orechy, arašidy a vzhľadom k použitej studenej vode ktorá zastáva funkciu kvapaliny je chlieb vhodný aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Sirupový chlieb bez lepku je hútnejší, vo vnútri jemne mäkký a na povrchu chrumkavý
Na sirupový chlieb bez lepku som použila kombináciu len jednej prirodzene bezlepkovej jednodruhovej múky akou je hladká pohánková múka a škrobovej zložky vo forme kukuričného škrobu – Maizeny
Vďaka zvolenej kombinácií spolu s ostatnými použitými ingredienciami je cesto dostatočne pevné a chlieb je pekne nadýchaný a sýty
Prirodzene bezlepková hladká pohánková múka je hlavnou a zároveň jedinou použitou múkou v sirupovom chlebe bez lepku. S jej použitím má chlieb špecifickú chuť, vôňu a sfarbenie po pohánke. Naviac je ľahko stráviteľný. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Prirodzene bezlepkový kukuričný škrob obsahuje okrem vysokého podielu škrobu aj vysoký obsah sacharidov. S jeho použitím cesto nadobudne gélovú až elastickú textúru a tým zabezpečí dostatočnú stabilitu. Viac o kukuričnom škrobe viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Použitý kukuričný škrob rovnako ako pohánkovú múku by som v tomto recepte určite nezamieňala, výsledok by určite nebol totožný !!!
Keďže je sirupový chlieb bez lepku z kysnutého cesta, kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice Pri výrobe chlebu netreba zakladať kvások, stačí bezlepkové kvasnice rozpustiť v studenej vode spolu so sirupom.
Pohánková múka je vynikajúca v spojení so sladkými ingredienciami preto som do tejto receptúry siahla po černicovom sirupe. Okrem zjemnenia spomínanej pohánky je chlebík jemnejší a voňavejší. Určite vyskúšajte
Ako vo väčšine bezlepkových pekárenských výrobkoch aj pri sirupovom chlebe bez lepku som použila vlákninu vo forme psylliových šupiek ( skorocelu indického ). Tentokrát som použila šupky nie prášok. Chlieb je viac nadýchaný ako s použitím práškovej, jemnej vlákniny. Viac o vláknine viď odkaz Psyllium
⇒ porcie: 1 x 800 g chlieb doba prípravy: 15 minút + 2 hodiny 30 minút kysnutie + cca 1 hodina pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Sirupový chlieb bez lepku
Ingrediencie
- 5 dcl studenej vody
- 20 g bezlepkových kvasníc
- ½ dcl černicového sirupu so škoricou / akéhokoľvek tmavého
- 320 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky
- 50 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička chlebového korenia / feniklu / rasce
- 40 g psylliových šupiek
- + pohánková múka na podsypanie a tvarovanie
Postup
- V studenej vode a černicovom sirupe rozpustíme bezlepkové kvasnice.
- V samostatnej miske zmiešame ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu sirupového chleba bez lepku.
- Suchú misku vmiešame do kvasnicovej ( miešame opatrne mixérom, cesto je riedke ).
- Nakoniec pridáme vlákninu a miešame mixérom cca 5 minút pokiaľ sa cesto nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( konzistencia cesta je lepkavá, elastická ale zároveň jemná ).
- Vymiešané cesto spolu s miskou zakryjeme potravinovou fóliou a na teplom mieste ho necháme kynúť po dobu 2 hodín.
- Po 2 hodinách cesto vymiesime na väčšom množstve pohánkovej múky ( cesto je po vykysnutí stále jemnejšie a lepkavé ) a vytvarujeme bochník.
- Vytvarovaný bochník chleba preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a nožom ho narežeme ( či už ho narežete priečne alebo do kríža nechám na Vás ).
- Takto pripravený bochník necháme podkysnúť bez zakrytia 30 minút.
- Po 30 minútach bochník pečieme pri teplote 200 °C po dobu cca 30 minút ( do zhnednutia ) a na ďalších 30 minút ho zakryjeme alobalom aby sa chlieb pekne prepiekol a zároveň nám neprihorel na povrchu.
- Upečený sirupový chlieb bez lepku necháme pred krájaním úplne vychladnúť.
odporúčam vyskúšať aj ďalšie chlebíky vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk :
- Celozrnný chlieb bez lepku
- Tmavý bezlepkový chlieb
- Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia
- Bezlepkový kvasnicový chlieb za studena
- Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C
- Bezlepkový olivový chlieb
- Pohánkový chlebík