Škoricovo – orechové slniečka sú prvou cukrovinkou z edície vianočného pečenia. Škoricovo – orechové slniečka sú bez lepku, laktózy, vajec a sóje
Na škoricovo – orechové slniečka som použila prirodzene bezlepkové múky, akými sú mandľová a tapioková múka. Pevnú a nadýchanú textúru cesta poskytlo použité jablkové pyré, ktorým som nahradila vajíčko. Pre sladkosť a pravú predvianočnú náladu som použila med, vanilkový a škoricový prášok
Ako v každom mojom recepte náhradou za laktózový tuk či margarín je kokosový olej. Pretože je vynikajúci ako do pečenia tak aj varenia
⇒porcie: 20 škoricovo – orechových slniečok (záleží od veľkosti tvarov) doba prípravy: 5 minút + 30 minút odstátie cesta + 8 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Škoricovo – orechové slniečka
Ingrediencie
- 4 polievkové lyžice kokosového oleja
- 2 polievkové lyžice medu/ javorového sirupu
- 10 polievkových lyžíc mandľovej múky
- 5 polievkových lyžíc tapiokovej múky
- ½ lyžičky vanilkového prášku
- 1 lyžička škoricového prášku
- 2 polievkové lyžice jablkového pyré
Postup
- V samostatnej miske si za pomoci mixéra vymiešame kokosový olej s medom, vanilkovým a škoricovým práškom.
- Keď sa nám suroviny pekne spoja pridáme jablkové pyré.
- V druhej miske si zmiešame mandľovú a tapiokovú múku. Pomaly bezlepkové múky pridávame do masy zloženej z kokosového oleja.
- Rukou vymiesime celistvé a jemne lepkavé cesto (ak sa Vám zdá cesto príliš tuhé, pridajte jablkové pyré. Ak naopak lepkavé prisypte mandľovú múku).
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút uložíme do chadničky.
- Po 30 minútach cesto vyvaľkáme na ½ centimetrovú hrúbku a vykrajujeme slniečka alebo Vami zvolené tvary.
- Škoricovo – orechové slniečka pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie.
- Pečieme pri 200ºC 6 – 8 minút alebo kým nedosiahnu zlatistú farbu.
- Po upečení slniečka necháme úplne vychladnúť – teplé sú veľmi krehké