Slivkový lekvár so škoricou a badiánom neobsahuje žiadne alergény ani len stopy vyššie spomenutých alergénov. Samozrejme, ak nie ste alergický na slivky či škoricu
Slivkový lekvár so škoricou a badiánom je vynikajúcou maškrtou nie len počas slivkovej sezóny ale aj po celý rok
Slivkový lekvár so škoricou a badiánom sa skladá z troch hlavných surovín. Sú nimi slivky, ocot a hnedý kryštálový cukor. Slivky odporúčam použiť mäkšie, urýchli sa nám ich dlhé varenie
Ocot som použila jablčný pre jeho špecifickú arómu, ale môžete ho zameniť za klasický – kvasní liehový ocot.
Kedže s obľubou používam a preferujem hnedý trstinový cukor ani v tomto recepte tomu nebolo inak samozrejme milión ľudí a chutí … nahradiť ho môžete bielym kryštálovým
V slivkovom lekvári som použila len dve koreniny, a to už ako názov prezradil škoricu a badián. Vďaka nim je slivkový lekvár chuťovo výraznejší a aromatickejší.
⇒ porcie: 2 ½ L doba prípravy: cca 1 hodina čistenie sliviek + 24 hodín odležanie + cca 3 hodiny varenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Slivkový lekvár so škoricou a badiánom
Ingrediencie
- 3 kg očistených sliviek
- 1 kg hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 2 dcl jablčného octu / kvasného liehového
- 2 ks celej škorice
- 3 ks celého badiánu
Postup
- Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky ( čím menšie kúsky, tým kratšie budeme lekvár variť ).
- Takto pripravené slivky vložíme do hrnca v ktorom ich budeme aj variť.
- Zalejeme ich octom a zasypeme cukrom.
- Celú škoricu spolu s badiánom zabalíme do gázy alebo bavlnenej tkaniny a previažeme. Uľahčí sa nám ich vyberanie po uvarení lekváru.
- Koreniny vložíme do hrnca so slivkami a premiešame vareškou.
- Hrniec prikryjeme alobalom a necháme zmes odležať na 24 hodín.
- Po 24 hodinách dáme zmes na slivkový lekvár so škoricou a badiánom variť.
- Prvú hodinu za stáleho miešania varíme na prudkom plameni.
- Po uplynutí prvej hodiny už varíme na slabom plameni a občas premiešavame. Varíme cca ďalšie 2 hodiny ( záleží od zrelosti sliviek ).
- Slivkový lekvár má správnu hustotu, keď po ponorení varešky z nej len lekvár pomaly kvapká ale netečie.
- Uvarený lekvár rovno plníme do zaváracích pohárov.
- Uzatvorené poháre so slivkovým lekvárom so škoricou a badiánom zabalíme ( viečkom nahor ) do uteráka a necháme vychladnúť.
Tip: Aby slivkový lekvár so škoricou a badiánom vydržal čo najdlhšie, zaváraninové poháre prepláchneme pred plnením rumom