Veľmi jednoduchý recept na bezlepkovú verziu špenátových strapačiek sa skladá len z troch surovín Bezlepkové špenátové strapačky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, orechov a keďže neobsahujú ani mlieko sú vhodné aj pri intolerancii na laktózu
Na bezlepkové špenátové strapačky som použila len jednu prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú pohánkovú múku. Pohánková múka má jemnú celozrnnú chuť a tmavšie sfarbenie. Rovnako je ľahko stráviteľná a je vynikajúca v kombinácií s použitým špenátom. Viac o pohánke viď odkaz Pohánková múka
Pohánkovú múku môžete zameniť za cirokovú alebo teffovú múku ktoré majú podobné vlastnosti ako pohánková múka
Ako som spomenula bezlepkové špenátové strapačky obsahujú ako inak špenát. Použila som čerstvé špenátové listy natrhané na malé kúsky. Rovnako však môžete použiť aj mrazený špenát
Spojivom všetkých surovín v bezlepkových špenátových strapačkách sú vajíčka. Vďaka nim sú halušky dostatočne celistvé a pevné.
Bezlepkové špenátové strapačky som skombinovala s kyslou kapustou a domácou slaninkou. Kyslá kapusta je úžasným antioxidantom s obsahom vitamínov C, E, B a K Bezlepkové špenátové strapačky sú taktiež vynikajúce aj ako príloha k mäsitým jedlám.
⇒porcie: 4 doba prípravy: 30 minút náročnosť: jednoduchá⇐
Bezlepkové špenátové strapačky
• Strapačky •
Ingrediencie
- 270 g čerstvých špenátových listov / mrazeného špenátu
- 200 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / hladkej teffovej / hladkej cirokovej
- 2 celé vajcia
- štipka soli
- + olivový olej na omastenie strapačiek po uvarení
• Ďalej len •
Ingrediencie
- 150 g slaniny
- 500 g kyslej kapusty
Postup
- V miske si zmiešame všetky ingrediencie na prípravu bezlepkových špenátových strapačiek ( miešame metličkou ).
- Cesto na strapačky má polo – liatu konzistenciu teda rovnakú ako na klasické halušky.
- Cez haluškovník hádžeme strapačky do osolenej vriacej vody.
- Bezlepkové špenátové strapačky varíme odkryté 5 – 7 minút, alebo kým nevyplávajú na povrch.
- Hotové strapačky scedíme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Bez oleja si speníme na panvičke nakrájanú slaninku ( záleží od prerastenia slaninky či použijete aj trošku oleja ).
- Ak už slaninka nadobudla zlatistú farbu pridáme kyslú kapustu (ja ju nepremývam ani neprekrajujem, samozrejme je to na Vás).
- Hotovú slaninku s kapustou zmiešame so strapačkami.