Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku

Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku

good sója sezam psenica ovos mlieko makkyse arasidy

Strojčekové tyčinky neobsahujú okrem lepku ani alergény akými sú laktóza, sója, arašidy, ovos, … Vzhľadom k použitému kokosovému oleju ktorý zastáva funkciu tukovej zložky sú kokosové tyčinky vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou  heart Strojčekové tyčinky sú mojou obľúbenou vianočnou klasikou, okrem tyčiniek si môžete s pomocou strojčeka vytvoriť ako tyčinky tak aj esíčka či štvorčeky yes 

 Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku

 na ich receptúru som zvolila kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú kukuričnú múku, hladkú bielu ryžovú múku a samozrejme kokosovú múku kiss

Hlavnou múkou v strojčekových kokosových tyčinkách bez lepku je hladká biela ryžová múka. V tejto receptúre ju nezamieňajte za iné jednodruhové múky, výsledok by nebol totožný !!! Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka

Druhou použitou múkou na výrobu kokosových tyčiniek bez lepku je hladká kukuričná múka. Vybrala som si ju skrz jej obsah škrobu a rovnako kvôli jej jedinečnému žltkastému sfarbeniu  yes Keďže kukuričná múka patrí do skupiny prirodzene bezlepkových jednodruhových škrobových múk zabezpečí pečivu dostatočnú pevnosť cesta, čo je dôležité vzhľadom k použitiu cez strojčeky či lisy na jemné čajové pečivo.

Doplnkovou múkou vďaka ktorým dostali aj bezlepkové tyčinky svoje pomenovanie je kokosová múka. Použiť môžete aj na jemno strúhaný kokos victory Kokos cesto nie len pekne prevonia ale aj scelí tyčinky ako počas pečenia nakoľko kokos pohlcuje tekutiny. 

Škrobovou zložkou v receptúre na kokosové tyčinky bez lepku je kukuričný škrob – Maizena. S jej použitím sú kokosové tyčinky bez lepku po upečení príjemné chrumkavé a držia si svoj tvar. 100 % náhradou za kukuričný škrob je napríklad tapiokový škrob / múka. Viac sa o bezlepkových škroboch dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky wink

Pre dostiahnutie lepšej pevnosti a zároveň aj nadýchanosti kokosových tyčiniek som siahla aj po celých vajíčkach. Ak trpíte alergiou na vajíčka odporúčam ich zameniť za ľanové vajíčko spolu s detskou jablkovou výživou. Pre viac informácií pri náhrade vajíčok otvorte článok Náhrada vajíčok v kuchyni good

Použitý kokosový olej v strojčekových kokosových tyčinkách bez lepku je tukovou zložkou. Rozhodla som sa ho použiť kvôli použitej kokosovej múke, pretože spolu vytvoria výraznejšiu kokosovú chuť a vôňu  kiss Nahradiť ho však môžete za napríklad bezlaktózové maslo alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu jednoducho siahnite po klasickom masle.

Kypriacim činidlom v strojčekových tyčinkách je prášok do pečiva.

Keďže na výrobu strojčekových kokosových tyčiniek bez lepku potrebujeme vytvoriť naozaj silné cesto, nakombinovala som do receptúry aj xantánovú gumu spolu s vlákninou  yes Xantánová guma je väzbou všetkých surovín. S jej použitím napríklad predídete nežiadúcemu roztečeniu pečiva počas pečenia. Ako použiť spomínané gumy pri bezlepkovom stravovaní sa viď Guarová guma a xantánová guma  smile


⇒ porcie : cca 90 tyčiniek ( nezlepených )  doba prípravy : 20 minút + 1 hodina odležanie cesta + cca 9 minút pečenie   náročnosť : jednoduchá ⇐

Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku 


Ingrediencie

Postup

  1. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú kukuričnú múku, kokosovú múku, kukuričný škrob – Maizenu, práškový cukor, prášok do pečiva, xantánovú gumu a vlákninu.
  2. Nakoniec vmiešame zmäknutý kokosový olej a celé vajíčka ( miešame rukou ).
  3. Konzistencia vymieseného cesta na kokosové tyčinky bez lepku je tuková a jemne lepkavá.
  4. Cesto spolu s miskou zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
  5. Po 1 hodine cesto pretláčame cez strojček / mlynček a tvarujeme tyčinky.
  6. Hotové tyčinky ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie.
  7. Kokosové tyčinky bez lepku pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 9 minút ( tak aby boli zospodu zlatisté ).
  8. Upečené kokosové tyčinky bez lepku necháme na plechu úplne vychladnúť a následne ich máčame v čokoláde.

Tip 1 : Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku skladujeme v chlade, v kartónovej krabici alebo dóze ak využijete možnosť zámeny vajíčok s použitím detskej jablkovej výživy alebo pri akejkoľvek inej ovocnej verzii skladujte tyčinky na chladnom mieste v pootvorenej dóze a spotrebujte do max troch týždňov, aby ste zamedzili tvorbe plesne.

Tip 2 : Kokosové tyčinky môžete okrem namáčania do čokolády aj zliepať s pomocou džemu / krému.

heart pre inšpiráciu na viacero vianočných cukroviniek viď nasledujúce odkazy od gazdinky :

Kokosové tyčinky bez lepku

Kokosové tyčinky bez lepku

Počet zobrazení 5 175
 

2 Komentárov

  1. Dobry den
    Ako mam prosim vas postupovat ked nemam doma strojcek/mlyncek
    Dakujem
    Zuzka

     

Zanechať komentár