Strojčekové tyčinky neobsahujú okrem lepku ani alergény akými sú laktóza, sója, arašidy, ovos, … Vzhľadom k použitému kokosovému oleju ktorý zastáva funkciu tukovej zložky sú kokosové tyčinky vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou Strojčekové tyčinky sú mojou obľúbenou vianočnou klasikou, okrem tyčiniek si môžete s pomocou strojčeka vytvoriť ako tyčinky tak aj esíčka či štvorčeky
Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku
na ich receptúru som zvolila kombináciu troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk a to hladkú kukuričnú múku, hladkú bielu ryžovú múku a samozrejme kokosovú múku
Hlavnou múkou v strojčekových kokosových tyčinkách bez lepku je hladká biela ryžová múka. V tejto receptúre ju nezamieňajte za iné jednodruhové múky, výsledok by nebol totožný !!! Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou na výrobu kokosových tyčiniek bez lepku je hladká kukuričná múka. Vybrala som si ju skrz jej obsah škrobu a rovnako kvôli jej jedinečnému žltkastému sfarbeniu Keďže kukuričná múka patrí do skupiny prirodzene bezlepkových jednodruhových škrobových múk zabezpečí pečivu dostatočnú pevnosť cesta, čo je dôležité vzhľadom k použitiu cez strojčeky či lisy na jemné čajové pečivo.
Doplnkovou múkou vďaka ktorým dostali aj bezlepkové tyčinky svoje pomenovanie je kokosová múka. Použiť môžete aj na jemno strúhaný kokos Kokos cesto nie len pekne prevonia ale aj scelí tyčinky ako počas pečenia nakoľko kokos pohlcuje tekutiny.
Škrobovou zložkou v receptúre na kokosové tyčinky bez lepku je kukuričný škrob – Maizena. S jej použitím sú kokosové tyčinky bez lepku po upečení príjemné chrumkavé a držia si svoj tvar. 100 % náhradou za kukuričný škrob je napríklad tapiokový škrob / múka. Viac sa o bezlepkových škroboch dozviete cez nasledujúci odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Pre dostiahnutie lepšej pevnosti a zároveň aj nadýchanosti kokosových tyčiniek som siahla aj po celých vajíčkach. Ak trpíte alergiou na vajíčka odporúčam ich zameniť za ľanové vajíčko spolu s detskou jablkovou výživou. Pre viac informácií pri náhrade vajíčok otvorte článok Náhrada vajíčok v kuchyni
Použitý kokosový olej v strojčekových kokosových tyčinkách bez lepku je tukovou zložkou. Rozhodla som sa ho použiť kvôli použitej kokosovej múke, pretože spolu vytvoria výraznejšiu kokosovú chuť a vôňu Nahradiť ho však môžete za napríklad bezlaktózové maslo alebo ak netrpíte laktózovou intoleranciou či alergiou na kravskú bielkovinu jednoducho siahnite po klasickom masle.
Kypriacim činidlom v strojčekových tyčinkách je prášok do pečiva.
Keďže na výrobu strojčekových kokosových tyčiniek bez lepku potrebujeme vytvoriť naozaj silné cesto, nakombinovala som do receptúry aj xantánovú gumu spolu s vlákninou Xantánová guma je väzbou všetkých surovín. S jej použitím napríklad predídete nežiadúcemu roztečeniu pečiva počas pečenia. Ako použiť spomínané gumy pri bezlepkovom stravovaní sa viď Guarová guma a xantánová guma
⇒ porcie : cca 90 tyčiniek ( nezlepených ) doba prípravy : 20 minút + 1 hodina odležanie cesta + cca 9 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku
Ingrediencie
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 60 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 50 g prirodzene bezlepkovej kokosovej múky / strúhaného kokosu
- 50 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu – Maizeny / tapiokového škrobu
- 150 g zmäknutého kokosového oleja / bezlaktózového maslo / masla
- 150 g práškového cukru
- 2 celé vajcia / náhrada vajíčok v kuchyni
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva / jedlej sódy / vinného kameňa
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 2 čajové lyžičky psyllium ( fiberHusk )
- + horká čokoláda na namáčanie
Postup
- V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú jednodruhovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú kukuričnú múku, kokosovú múku, kukuričný škrob – Maizenu, práškový cukor, prášok do pečiva, xantánovú gumu a vlákninu.
- Nakoniec vmiešame zmäknutý kokosový olej a celé vajíčka ( miešame rukou ).
- Konzistencia vymieseného cesta na kokosové tyčinky bez lepku je tuková a jemne lepkavá.
- Cesto spolu s miskou zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Po 1 hodine cesto pretláčame cez strojček / mlynček a tvarujeme tyčinky.
- Hotové tyčinky ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie.
- Kokosové tyčinky bez lepku pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 9 minút ( tak aby boli zospodu zlatisté ).
- Upečené kokosové tyčinky bez lepku necháme na plechu úplne vychladnúť a následne ich máčame v čokoláde.
Tip 1 : Strojčekové kokosové tyčinky bez lepku skladujeme v chlade, v kartónovej krabici alebo dóze ak využijete možnosť zámeny vajíčok s použitím detskej jablkovej výživy alebo pri akejkoľvek inej ovocnej verzii skladujte tyčinky na chladnom mieste v pootvorenej dóze a spotrebujte do max troch týždňov, aby ste zamedzili tvorbe plesne.
Tip 2 : Kokosové tyčinky môžete okrem namáčania do čokolády aj zliepať s pomocou džemu / krému.
pre inšpiráciu na viacero vianočných cukroviniek viď nasledujúce odkazy od gazdinky :
- Bezlepkové perníčky
- Bezlepkové vanilkové rožteky
- Bezlepkové medvedie labky
- Bezlepkové linecké koláčiky
- viac viď vianočný e-book ( v menu ) či samostatnú sekciu Vianoce
Dobry den
Ako mam prosim vas postupovat ked nemam doma strojcek/mlyncek
Dakujem
Zuzka
Cesto rozdeľte na 3 časti, každú časť vytvarujte do obdĺžnika a vyvaľkajte. Potom narežte tyčinky a preložte ich na plech vystretý papierom na pečenie. Následne s vidličkou vytvorte mozaiku a upečte