Sýta fazuľová polievka so zeleninou patrí do skupiny desiatových, vegeratiánskych polievok bez lepku. Je bez alergénov akými sú lepok, laktóza, vajcia, sója a orechy. Po sladkom valentínskom maratóne niečo teplé do žalúdka
Sýta fazuľová polievka so zeleninou je pripravená hlavne z bielej a čiernej fazule. Okrem fazule obsahuje cuketu, baklažán, cherry paradajky, mrkvu a zemiaky. Základom polievky je cibuľka s cesnakom, mrkvou a kúskom petržlenu so cherry paradajkami. Všetky tieto spomínané suroviny sú jemne orestované na olivovom oleji.
Tentokrát je hlavnou koreninou pikantná sušená zmes
⇒porcie: 8 doba prípravy: 1 hodina 15 minút + namáčanie fazuľky deň vopred/ 12 hodín náročnosť: jednoduchá⇐
Sýta fazuľová polievka so zeleninou
Ingrediencie
- 100 g bielej fazule
- 100 g čiernej fazule
- 1 ks cukety
- 1 ks baklažánu
- 150 g cherry paradajok
- 1 ks mrkvy
- ¼ ks petržlenu
- 1 ks cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 ks zemiakov
- olej
- 1 – 1½ L zeleninového vývaru/ vody
- soľ
- čierne korenie
- zmes sušeného pikantného korenia
Postup
- Deň vopred si namáčame bielu a čiernu fazuľu.
- Na malé kúsky si nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen.
- Cherry paradajky len rozkrojíme na polovicu.
- Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska ktoré osolíme z oboch strán. Keď sa baklažán zbaví vody ( vypotí sa ) očistíme ho kuchynskou utierkou. Kolieska nakrájame na menšie kúsky.
- Cuketu a zemiaky nakrájame na menšie kocky.
- Na malom množstve olivového oleja orestujeme cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen.
- Do orestovaného základu pridáme cherry paradajky.
- Krátko orestujeme.
- Jemne podlejeme zeleninovým vývarom a pridáme bielu a čiernu fazuľu ( bez vody v ktorej sa máčala ).
- Zhruba po 45 minútach po zmäknutí fazule pridáme zemiaky.
- Podľa potreby prilejeme zeleninový vývar.
- Dochutíme a varíme do zmäknutia zemiakov.