Tmavý bezlepkový chlieb má okrem tmavého sfarbenia skrz použitú pohánkovú múku aj jemnú celozrnnú chuť Vzhľadom k tomu že je vyrobený bez lepku, sóje, laktózy, vajec či orechov je vhodný pre ľudí trpiacimi spomínanými alergénmi či intoleranciami na ne. Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je dostatočne pevné na to aby ste siahli po ošatke
Tmavý bezlepkový chlieb je vyrobený kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká pohánková, hladká biela ryžová a hladká kukuričná múka
Kukuričná múka je zároveň škrobovou zložkou. Nahradiť ju môžete menším množstvom hladkej zemiakovej múky, viac o škrobových múkach či škrobov viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Použitú hladkú pohánkovú múku môžete zameniť za napríklad teffovú, ktorá má rovnaké vlastnosti ako pohánková. Viac o teffovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka
Ako vo väčšine receptov na bezlepkové pečivo aj v tomto je základnou múkou hladká biela ryžová múka. Pre viac celozrnnú chuť môžete hladkú bielu ryžovú múku skombinovať s hladkou červenou alebo celozrnnou ryžovou múkou. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Keďže je tmavý bezlepkový chlieb vyrobený z bezlepkového kysnutého cesta kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.
Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je dostatočne hútne a pevné vďaka použitej vláknine v podobe psyllia ( skorocelu indického ) Viac o použití vlákniny v bezlepkovom pečení viď odkaz Psyllium
Ako som už spomenula cesto na tmavý bezlepkový chlieb má dostatočnú pevnosť a je len jemne lepkavé, preto na jeho vytvarovanie môžete použiť ošatku vysypanú hladkou pohánkovou múkou. S jej použitím získate pekne okrúhly bochník
⇒ porcie: cca 1 kg bochník doba prípravy: 5 minút + 2 ½ hodiny kysnutie + 1 hodina pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Tmavý bezlepkový chlieb
Ingrediencie
- 6 dcl studenej vody
- 10 g bezlepkových kvasníc
- 30 g kvetového medu / medu
- 200 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky / hladkej teffovej
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 2 čajové lyžičky soli
- 40 g vlákniny psyllia ( FiberHusk )
- + semienka na posypanie alebo hladká pohánková múka
Postup
- V samostatnej miske v studenej vode rozputíme bezlepkové kvasnice spolu s kvetovým medom.
- V druhej miske zmiešame ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu tmavého bezlepkového chleba.
- Suchú misku zmiešame s kvasnicovou ( miešame mixérom ).
- Nakoniec pridáme vlákninu ( miešame rýchlo mixérom a domiešavame už ručne s vareškou )
- Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je tuhé, hútne, celistvé a len jemne lepkavé.
- Vymiesené cesto vytvarujeme v rukách do bochníka a buď ho vložíme do ošatky vysypanej hladkou pohánkovou múkou a pokryjeme potravinovou fóliou alebo ho vložíme do misky a rovnako prikryjeme potravinovou fóliou.
- Tmavý bezlepkový chlieb necháme kysnúť po dobu 2 hodín.
- Po 2 hodinách cesto preložíme na plech vystretý papierom na pečenie ( môžeme ho narezať alebo posypať semienkami ) a necháme ho bez zakrytia kysnúť 30 minút.
- Po 30 minútach tmavý bezlepkový chlieb pečieme pri teplote 225°C po dobu 1 hodiny alebo pokiaľ chlieb nezhnedne na povrchu.
- Upečený tmavý bezlepkový chlieb necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.
Dobry vecer.Chcela by som upiect tento chlieb.Peciete s hornym-dolnym ohrevom alebo s ventilatorom?Pri niektorych receptov pridavate aj vodu do rury.Podla coho to je?dakujem
S cestom sa velmi dobre pracovalo a chutovo je velmi dobry
