Tmavý bezlepkový chlieb

Tmavý bezlepkový chlieb

vajcia sója sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Tmavý bezlepkový chlieb má okrem tmavého sfarbenia skrz použitú pohánkovú múku aj jemnú celozrnnú chuť wink  Vzhľadom k tomu že je vyrobený bez lepku, sóje, laktózy, vajec či orechov je vhodný pre ľudí trpiacimi spomínanými alergénmi či intoleranciami na ne. Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je dostatočne pevné na to aby ste siahli po ošatke  kiss 

Tmavý bezlepkový chlieb je vyrobený kombináciou troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká pohánková, hladká biela ryžová a hladká kukuričná múka smile

 Kukuričná múka je zároveň škrobovou zložkou. Nahradiť ju môžete menším množstvom hladkej zemiakovej múky, viac o škrobových múkach či škrobov viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky  victory

Použitú hladkú pohánkovú múku môžete zameniť za napríklad teffovú, ktorá má rovnaké vlastnosti ako pohánková. Viac o teffovej múke viď odkaz Prirodzene bezlepková ciroková, cícerová a teffová múka  yes

Ako vo väčšine receptov na bezlepkové pečivo aj v tomto je základnou múkou hladká biela ryžová múka. Pre viac celozrnnú chuť môžete hladkú bielu ryžovú múku skombinovať s hladkou červenou alebo celozrnnou ryžovou múkou. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka  acute

Keďže je tmavý bezlepkový chlieb vyrobený z bezlepkového kysnutého cesta kypriacim činidlom sú bezlepkové kvasnice.

Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je dostatočne hútne a pevné vďaka použitej vláknine v podobe psyllia ( skorocelu indického ) Viac o použití vlákniny v bezlepkovom pečení viď odkaz Psyllium  good

Ako som už spomenula cesto na tmavý bezlepkový chlieb má dostatočnú pevnosť a je len jemne lepkavé, preto na jeho vytvarovanie môžete použiť ošatku vysypanú hladkou pohánkovou múkou. S jej použitím získate pekne okrúhly bochník  heart


⇒ porcie: cca 1 kg bochník   doba prípravy: 5 minút + 2 ½ hodiny kysnutie + 1 hodina pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Tmavý bezlepkový chlieb


Ingrediencie

Postup

  1. V samostatnej miske v studenej vode rozputíme bezlepkové kvasnice spolu s kvetovým medom.
  2. V druhej miske zmiešame ostatné ingrediencie okrem vlákniny na prípravu tmavého bezlepkového chleba.
  3. Suchú misku zmiešame s kvasnicovou ( miešame mixérom ).
  4. Nakoniec pridáme vlákninu ( miešame rýchlo mixérom a domiešavame už ručne s vareškou )
  5. Cesto na tmavý bezlepkový chlieb je tuhé, hútne, celistvé a len jemne lepkavé.
  6. Vymiesené cesto vytvarujeme v rukách do bochníka a buď ho vložíme do ošatky vysypanej hladkou pohánkovou múkou a pokryjeme potravinovou fóliou alebo ho vložíme do misky a rovnako prikryjeme potravinovou fóliou.
  7. Tmavý bezlepkový chlieb necháme kysnúť po dobu 2 hodín.
  8. Po 2 hodinách cesto preložíme na plech vystretý papierom na pečenie ( môžeme ho narezať alebo posypať semienkami ) a necháme ho bez zakrytia kysnúť 30 minút.
  9. Po 30 minútach tmavý bezlepkový chlieb pečieme pri teplote 225°C po dobu 1 hodiny alebo pokiaľ chlieb nezhnedne na povrchu.
  10. Upečený tmavý bezlepkový chlieb necháme pred konzumáciou úplne vychladnúť.

Tmavý bezlepkový chlieb

Tmavý bezlepkový chlieb

Počet zobrazení 11 534
 

2 Komentárov

  1. Dobry vecer.Chcela by som upiect tento chlieb.Peciete s hornym-dolnym ohrevom alebo s ventilatorom?Pri niektorych receptov pridavate aj vodu do rury.Podla coho to je?dakujem

     
  2. S cestom sa velmi dobre pracovalo a chutovo je velmi dobrysmile
    smile