Tmavý knäckebrot bez lepku

Tmavý knäckebrot bez lepku

sója vajcia sezam psenica orechy mlieko makkyse arasidy

Tmavý knäckebrot bez lepku je originálnym receptom na bezlepkový knäckebrot smile  Je vyrobený kombináciou tmavých jednodruhových a prirodzene bezlepkových múk akými sú pohánková a ( 100% bezlepková ) ovsená múka. Tmavý knäckebrot bez lepku neobsahuje alergény lepku, sóje, vajec ani laktózy. Knäckebrot je fantastickou náhradou klasického pečiva, hodí sa rovnako ku nátierkam ako k mäsu  ok 

Na prípravu tmavého knäckebrotu bez lepku budeme potrebovať, ako som už spomenula, pohánkovú múku. Tú odporúčam použiť bledšieho typu ( je menej horkastá ). Ďalej 100% bezlepkovú ovsenú múku samozrejme vyrobenú v mlyne kde spracovávajú len bezlepkové múky! Opäť môžete použité múky vymeniť za iné, podobné ich štruktúre a sfarbeniu. Napríklad pohánkovú za celozrnnú ryžovú alebo quinovú múku a 100% bezlepkovú ovsenú za cirokovú alebo teffovú yes

Škrobovou zložkou tmavého knäckebrotu bez lepku je kukuričná múka a nepatrné množstvo zemiakovej múky. Kukuričnú múku by som v tomto recepte nezamieňala, vďaka jej konzistencii bude knäckebrot správne chrumkať pod zubami  wink

Pre výraznejšiu chuť tmavého knäckebrotu bez lepku som do receptu pridala šípkovú múku. Odporúčam  ok

Aby tmavý knäckebrot bez lepku nadobudol tu správnu štruktúru a nebol zbytočne tvrdý a drobivý pridala som pohánkové vločky heart  Môžete ich nahradiť 100% bezlepkovými ovsenými vločkami.

Pre krásne nadýchané a celistvé knäckebrotové cesto som použila fiberHusk ( psyllium ).

Tmavý knäckebrot bez lepku je vyrobený z kysnutého cesta wink  Pre to je jemnejší a menej suchý ako napríklad parmezánový alebo sezamový knäckebrot.

Sladidlom tmavého knäckebrotu bez lepku je černicový sirup so škoricou. Použiť môžete akýkoľvek iný, ale hlavne tmavý sirup  yes


⇒ porcie: cca 30 knäckebrotov ( záleží od veľkosti )   doba prípravy: 15 minút + 1½ hodiny kysnutie + 15 + 2 minúty pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Tmavý knäckebrot bez lepku


Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske si rozpustíme kvasnice v studenej vode.
  2. Do kvasníc primiešame všetky suroviny na prípravu tmavého knäckebrotu bez lepku.
  3. Cesto zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť na teplom mieste po dobu 1½ hodiny.
  4. Po 1½ hodine si cesto rozdelíme na 8 rovnakých kúskov.
  5. Na pomúčenej doske každý kúsok vyvaľkáme načo najtenší obdĺžnik cca 12 – 15 cm dlhý.
  6. Obdĺžniky si narežeme na podlhovastú servírovaciu veľkosť knäckebrotu ( na rezanie môžete použiť nôž alebo koliesko ).
  7. Takto pripravené knäckebroty premiestnime na plech vystretý papierom na pečenie.
  8. Tmavý knäckebrot bez lepku pečieme pri teplote 200ºC po dobu 13 – 15 minút.
  9. Po cca 13 až 15 minútach knäckebroty otočíme ( aby boli pekne chrumkavé z oboch strán ) a pečieme ešte ďalšie 2 minúty. 
  10. Upečený tmavý knäckebrot bez lepku necháme pred konzumáciou vychladnúť.
  11. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. 

Tip: Pre dosiahnutie ešte chrumkavejších tmavých knäckebrotov bez lepku, knäckebrotové obdĺžniky pred pečením jemne poprepychujte vidličkou.

Tmavý knäckebrot bez lepku

Tmavý knäckebrot bez lepku

Počet zobrazení 881
 

Zanechať komentár