Toastový chlebík

Toastový chlebík

sója vajcia sezam ovos psenica orechy mlieko makkyse kukurica arasidy

Výborný toastový chlebík, ktorý si uchová svoju mäkkosť až do posledného kúsku. A to vďaka pridaniu octu, ktorý podporí kvasenie a poskytne pečivu dostatočnú jemnosť a nadýchanosť.

Toastový chlebík je bez alergénov akými sú lepok, laktóza, vajcia a sója. Použila som prirodzene bezlepkové múky: ryžovú, cirokovú, quinovú, tapiokovú a zemiakovú múku. Ak chcete prehĺbiť tmavosť chlebíka vymente bielu ryžovú múku za celozrnnú (tmavú bezlepkovú) ryžovú múku či teffovú. Alebo zmente podiel ryžovej múky s cirokovou múkou  yes .


⇒porcie: 1x 1200 gramový toastový chlebík   doba prípravy: 10 minút + 1 hodina kysnutie + 40 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá⇐

Toastový chlebík


Ingrediencie

  • 5½ dcl vlažnej vody
  • 12 g kvasníc
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • ½ polievkovej lyžice soli
  • 200 g bielej ryžovej múky
  • 200 g cirokovej múky
  • 150 g quiunovej múky
  • 100 g tapiokovej múky
  • 100 g zemiakovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica octu

Postup

  1. Vo vlažnej vode rozpustíme kvasnice. Vmiešame cukor, soľ, bielu ryžovú múku, cirokovú múku a quinovú múku. Necháme podkysnúť na teplom mieste pod bavlnenou tkaninou 30 minút.
  2. V druhej miske zmiešame tapiokovú múku, zemiakovú múku, xantánovú gumu a prášok do pečiva. 
  3. Po 30 minútach vmiešame do zmesi s kvasnicami ocot a suchú zmes. Všetko vymiešame do hladkého cesta. 
  4. Chlebovú formu v objeme 1½ potrieme olejom a vysypeme quinovou múkou. Do takto pripravenej formy vlejeme cesto a necháme ho kysnúť ďalších 30 minút (už cesto nezakrývame bavlnenou tkaninou- stačí uložiť na teplé miesto).
  5. Po 30 minútach alebo keď cesto zdvojnásobí svoj objem pečieme pri teplote 200°C 40 minút.
  6. Toastový chlebík pred krájaním necháme úplne vychladnúť.

Tip: Toastový chlebík môžete pred pečením posypať makom, sezamom alebo inými semienkami. Aby chlebík ostal čo najdlhšie čerstvý skladujeme ho odkrojenou stranou smerom na dol, zakrytý bavlnenou tkaninou alebo v mikroténovom vrecúšku  good

Toastový chlebík

Toastový chlebíkToastový chlebík

Počet zobrazení 845
 

Zanechať komentár