Výborný toastový chlebík, ktorý si uchová svoju mäkkosť až do posledného kúsku. A to vďaka pridaniu octu, ktorý podporí kvasenie a poskytne pečivu dostatočnú jemnosť a nadýchanosť.
Toastový chlebík je bez alergénov akými sú lepok, laktóza, vajcia a sója. Použila som prirodzene bezlepkové múky: ryžovú, cirokovú, quinovú, tapiokovú a zemiakovú múku. Ak chcete prehĺbiť tmavosť chlebíka vymente bielu ryžovú múku za celozrnnú (tmavú bezlepkovú) ryžovú múku či teffovú. Alebo zmente podiel ryžovej múky s cirokovou múkou .
⇒porcie: 1x 1200 gramový toastový chlebík doba prípravy: 10 minút + 1 hodina kysnutie + 40 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Toastový chlebík
Ingrediencie
- 5½ dcl vlažnej vody
- 12 g kvasníc
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- ½ polievkovej lyžice soli
- 200 g bielej ryžovej múky
- 200 g cirokovej múky
- 150 g quiunovej múky
- 100 g tapiokovej múky
- 100 g zemiakovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica octu
Postup
- Vo vlažnej vode rozpustíme kvasnice. Vmiešame cukor, soľ, bielu ryžovú múku, cirokovú múku a quinovú múku. Necháme podkysnúť na teplom mieste pod bavlnenou tkaninou 30 minút.
- V druhej miske zmiešame tapiokovú múku, zemiakovú múku, xantánovú gumu a prášok do pečiva.
- Po 30 minútach vmiešame do zmesi s kvasnicami ocot a suchú zmes. Všetko vymiešame do hladkého cesta.
- Chlebovú formu v objeme 1½ potrieme olejom a vysypeme quinovou múkou. Do takto pripravenej formy vlejeme cesto a necháme ho kysnúť ďalších 30 minút (už cesto nezakrývame bavlnenou tkaninou- stačí uložiť na teplé miesto).
- Po 30 minútach alebo keď cesto zdvojnásobí svoj objem pečieme pri teplote 200°C 40 minút.
- Toastový chlebík pred krájaním necháme úplne vychladnúť.
Tip: Toastový chlebík môžete pred pečením posypať makom, sezamom alebo inými semienkami. Aby chlebík ostal čo najdlhšie čerstvý skladujeme ho odkrojenou stranou smerom na dol, zakrytý bavlnenou tkaninou alebo v mikroténovom vrecúšku