Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou sú prirodzene bezlepkové. Okrem lepku neobsahujú ani laktózu, vajcia a sóju. Keďže ja si Valentín bez perníkového srdiečka nedokážem predstaviť, tu je jeden rýchly recept bez odležania cesta.
Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou sú vyrobené z jednodruhových, prirodzene bezlepkových múk. Sú to ryžová, ciroková, pohánková a orechová múka. Úlohu vajíčka zastáva jablkové pyré. Samozrejme ho môžete zameniť za detskú výživu alebo banánové pyré. V neposlednom rade netreba zabúdať na tukovú časť perníčkov. V tomto recepte za ňou stojí kvalitný kokosový olej rozpustený vo vodnom kúpeli. Vďaka nemu sa cesto nedrobí a výborne sa s ním pracuje.
Perníkové srdiečka sú ozdobené domácou malinovou polevou. Budeme na ňu potrebovať bazový sirup, práškový cukor a šťavu z malín ( tentokrát som použila šťavu z mrazených malín ).
⇒porcie: cca 40 srdiečok rôznych veľkostí doba prípravy: 15 minút + 12 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou
• Perníkové srdiečka •
Ingrediencie
- 100 g kokosového oleja ( roztopeného vo vodnom kúpeli )
- 100 g medu
- 6 polievkových lyžíc jablkového pyré
- 1 lyžička vanilkového extraktu/ vanilkového cukru/ vanilkového lusku
- 200 g prirodzene bezlepkovej cirokovej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej hladkej pohánkovej múky
- 100 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky/ celozrnnej ryžovej múky
- 50 g prirodzene bezlepkovej orechovej múky
- 2 lyžičky guarovej gumy/ xantánovej
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 – 2 lyžičky mletých klinčekov
- 2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 3 polievkové lyžice vlažnej vody
• Domáca malinová poleva •
Ingrediencie
- 200 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica malinovej šťavy/ jahodovej
- 2 polievkové lyžice bazového sirupu/ alebo iného hustého
Postup
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme kokosový olej.
- Rozpustený kokosový olej zmiešame s medom a jablkovým pyré vo väčšej miske. Premiešame vareškou.
- V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkové múky, guarovú gumu, jedlú sódu, vanilkový extrakt, mletú škoricu, mletý zázvor, mleté klinčeky a soľ.
- Do tukovej misky ( kokosový olej, … ) vmiešame ( ručne ) suchú misku.
- Podľa potreby prilievame vlažnú vodu.
- Miesime rukou až nevytvoríme tuhé, jemne lepkavé cesto.
- Za pomoci dvoch papierov na pečenie ( jeden na spodok a druhý na vrch cesta ) vyvaľkáme hrubšie cesto cca 1 – 1,5 centimetrovú hrúbku.
- Vykrajujeme srdiečka.
- Valentínske perníkové srdiečka pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 200ºC do dobu 12 minút alebo až kým nezhnednú.
- Medzitým si pripravíme polevu. Za pomoci metličky vymiešame do hladka práškový cukor s bazovým sirupom a malinovou šťavou.
- Ak sa Vám zdá poleva riedka prisypte práškový cukor ak naopak moc tuhá prilejte malinovú šťavu.
- Vychladnuté perníkové srdiečka ozdobíme domácou malinovou polevou.
P.S. Ak by sa Vám cesto začalo lepiť/ rednúť uložte ho na 5 – 10 minút do chladničky.