Veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, arašidov, kukurice, … a samozrejme ako vo väčšine receptov od gazdinky neobsahujú ani mlieko a tak si ich môžu dopriať aj ľudia trpiacimi laktózovou intoleranciou Veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku sú tenšie naproti klasickým medovníčkom avšak spojenie škorice, klinčekov a zázvoru Vás prenesie do vianočného obdobia
Veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku sú vyrobené z troch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká biela ryžová múka, hladká biela pohánková múka a jemná rovnako prirodzene bezlepková orechová múka.
Ako vo väčšine bezlepkových výrobkoch aj v tejto receptúre je hladká biela ryžová múka hlavnou múkou. Veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku sú s jej použitím jemné a chrumkavé. Keďže je hladká biela ryžová múka bez chuti a bieleho sfarbenia má všestranné využitie. V tejto receptúre môžete rovnako použiť aj celozrnnú verziu ryžovej múky. Viac o ryžovej múke viď odkaz Ryžová múka
Druhou použitou múkou v receptúre na veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku je biela verzia hladkej pohánkovej múky. Jej chuť je menej výrazná naproti tmavej pohánkovej múke a rovnako ako ryžová múka má biele sfarbenie. Okrem toho budú s jej použitím Vaše medovníkové sušienky stráviteľnejšie, nakoľko pohánka pôsobí priaznivo na tráviaci trakt Viac o pohánke, jej využití v bezlepkovom stravovaní viď odkaz Pohánková múka
Keďže veľkonočné sušienky sú s prívlastkom „ medovníkové ” je úplnou samozrejmosťou použitie aj vlašských orechov. Pre jemnejšie cesto a hlavne skrz tenkosť sušienok som sa rozhodla siahnuť po orechovej múke Použiť však môžete aj mleté vlašské orechy ale odporúčam ich pomlieť aspoň 2 krát. Veľkou výhodou orechových múk je že si ich veľmi jednoducho viete vyrobiť aj v pohodlí domova, ako na to viď odkaz Prirodzene bezlepková mandľová, kokosová a lieskovcová múka
Na veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku som použila aj škrobovú zložku v podaní tapiokového škrobu / múky. Tapiokový škrob / múka má za úlohu cesto akoby zahustiť a spevniť. Náhradou za tapiokový škrob / múku je rovnako prirodzene bezlepkový kukuričný škrob – Maizena či hladká zemiaková múka. Viac o bezlepkových škroboch, na čo slúžia sa dozviete cez viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky
Spojivom všetkých surovín vo veľkonočných medovníkových sušienkach bez lepku je použité jedno celé vajíčko. Ak trpíte alergiou na vaječné bielka môžete použiť dve vaječné žĺtka a ak ste alergický aj na vaječné žĺtka použite náhradu vo forme detskej jablkovej výživy Viac o náhradách vajíčok pri bezlepkovej diéte viď odkaz Náhrada vajíčok v kuchyni
Tukovou zložkou vo veľkonočných medovníkových sušienkach bez lepku je kokosový olej. Siahla som práve po tomto tuku skrz jeho voňavú kokosovú chuť. Samozrejme ak netrpíte laktózovou intoleranciou použite jednoducho klasické maslo.
Pre nadýchanosť veľkonočných medovníkových sušienok bez lepku som použila jedlú sódu ktorá cesto počas pečenia pekne nadvihne a sušienky tak budú vláčnejšie. 100 % náhradou jedlej sódy je prášok do pečiva či vinný kameň
Keďže prirodzene bezlepkové jednodruhové múky neobsahujú lepok potrebný pre správne držanie cesta, pridala som do receptúry aj vlákninu vo forme psyllia ( skorocel indický ) a guarovú gumu Obe spomínané doplnky pri bezlepkovom stravovaní slúžia pre správne držanie či stabilitu cesta pred a po upečení. Viac o ich využití viď odkazy Psyllium a Guarová guma a xantánová guma
⇒ porcie : cca 50 medovníkových sušienok doba prípravy : 30 minút + cca 2 hodiny chladnutie cesta + 7 minút pečenie náročnosť : jednoduchá ⇐
Veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku
Ingrediencie
- 140 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky / hladkej celozrnnej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej pohánkovej múky / hladkej tmavej pohánkovej / hladkej cirokovej
- 30 g prirodzene bezlepkovej jemnej orechovej múky / mletých vlašských orechov
- 15 g prirodzene bezlepkovej tapiokovej múky – škrobu / kukuričného škrobu – Maizeny
- 100 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička jedlej sódy / prášku do pečiva / vinného kameňa
- 1 polievková lyžica psyllia ( FiberHusk )
- 1 čajová lyžička xantánovej gumy / guarovej
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 75 g kokosového oleja / bezlaktózového masla / masla
- 2 polievkové lyžice liateho kvetového medu / medu
- 1 celé vajíčko / jablková detská výživa / náhrada vajíčok v kuchyni
Postup
- V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na výrobu veľkonočných medovníkových sušienok bez lepku. A to prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú bielu pohánkovú múku, jemnú orechovú múku, tapiokovú múku / škrob, práškový cukor ( ktorý 2 krát preosejeme cez jemné sitko ), jedlú sódu, vlákninu, guarovú gumu, mletú škoricu, mleté klinčeky a mletý zázvor.
- Následne do suchej misky vmiešame úplne rozpustený kokosový olej spolu s celým vajíčkom a liatym kvetovým medom. Miešame vareškou / rukou.
- Vymiesené cesto je hladké, jemne lepkavé, tukové.
- Takto vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a uložíme ho na cca 2 hodiny do chladničky.
- Po 2 hodinách cesto s pomocou dvoch papierov na pečenie vyvaľkám a vykrajujeme tenké sušienky ( cesto rýchlo redne preto ho opätovne vkladáme do chladničky ).
- Veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku preložíme na plech vystretý papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 7 minút ( záleží od veľkosti sušienok ).
- Upečené veľkonočné medovníkové sušienky bez lepku necháme po upečení úplne vychladnúť na plechu.
rovnako odporúčam vyskúšať aj perníčky od gazdinky :
- Bezlepkové perníčky
- Chrumkavé bezlepkové perníčky
- Datľové perníčky bez lepku
- Bezlepkové vianočné perníčky
- Perníkové srdiečka s domácou malinovou polevou
alebo