Vianočné orechové košíčky bez lepku

Vianočné orechové košíčky bez lepku

sója sezam psenica ovos mlieko makkyse kukurica arasidy

Môj recept na bezlepkové vianočné orechové košíčky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, kukurice, sezamu, … a keďže som ako tuk použila kokosový olej sú bezlepkové košíčky vhodné aj pre ľudí trpiacimi laktózovou intoleranciou či pre tých ktorý trpia alergiou na kravskú bielkovinu heart Štruktúra cesta na košíčky  je dostatočne pevná a tak ich veľmi jednoducho po vychladnutí naplníte bez toho aby sa Vám lámali wink 

Na vianočné orechové košíčky bez lepku som použila

kombináciu dvoch prirodzene bezlepkových jednodruhových múk akými sú hladká biela ryžová múka a hladká tmavá pohánková múka good

Prirodzene bezlepková hladká biela ryžová múka je hlavnou múkou ktorú v receptúre určite nezamieňajte !!! Keďže ma neutrálnu chuť a biele sfarbenie, dokonale sa hodí práve ku druhej použitej pohánkovej múke. Viac o použití ryžovej múky v bezlepkovom pečení viď odkaz Ryžová múka yes

Rovnako prirodzene bezlepková hladká tmavá pohánková múka použitá na výrobu orechových košíčkov má charakteristickú orieškovú chuť, ktorá je v kombinácií s čokoládou priam úžasná kiss Okrem toho je aj ľahko stráviteľná. Ak chcete bledšie sfarbenie košíčkov môžete tmavú pohánkovú múku zameniť za svetlú pohánkovú. Ak sa chcete viac dozvedieť o využití pohánky v bezlepkovom stravovaní kliknite na nasledujúci odkaz Pohánková múka

Škrobovou zložkou v bezlepkovách košíčkoch je tapiokovová múka / škrob. Jeho 100 % náhradou je kukuričný škrob – Maizena či hladká zemiaková múka. Tentokrát som do receptúry použila väčšie množstvo aby boli košíčky dokonale pevné po upečení a tak sa dali dokonale naplniť  wink Viac o použití bezlepkových škrobov viď odkaz Prirodzene bezlepkové škrobové múky

Použitá tuková zložka v košíčkoch bez lepku v podobe kokosového oleja je vynikajúcou alternatívou masla pri laktózovej intolerancii a alergii na kravskú bielkovinu. Naviac v kombinácií s mletými orechmi Vám jeho kokosová chuť len zvýrazní orechovú chuť košíčkov kiss

Na zvláčnenie a spojenie cesta na vianočné orechové košíčky bez lepku som použila vaječné žĺtka. Ak trpíte alergiou na vajíčka nahradiť ich v tejto receptúre môžete za prášok do pečiva spolu so zvýšeným podielom tekutiny ( v takomto prípade pridávajte do cesta ako poslednú ingredienciu !!! ) Viac o možnostiach náhrad vajíčok viď Náhrada vajíčok v kuchyni good

Keďže bezlepkové vianočné orechové košíčky bez lepku potrebujú pevnejšie cesto ktoré po upečení bude pekne držať svoj tvar použila som aj svoju obľúbenú vlákninu vo forme psyllia ( skorocel indický ) spolu s xantánovou gumou. Xantánovú gumu môžete nahradiť guarovou gumou. Obe spomenuté gumy majú za úlohu spevniť cesto. Viac o ich špecifikách Guarová guma a xantánová guma victory


⇒ porcie : 35 košíčkov   doba prípravy : 50 minút + 1 hodina chladnutie cesta + cca 8 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Vianočné orechové košíčky bez lepku


Ingrediencie

• plnka •

Ingrediencie

  • 150 g bezlaktózového masla / kozieho masla / masla
  • 70 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 4 polievkové lyžice bezlaktózového mlieka / mandľového / mlieka
  • štipka vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice rumu

Postup

  1. Zmäknutý kokosový olej vymiešame spolu s práškovým cukrom.
  2. V samostatnej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku, hladkú tmavú pohánkovú múku, tapiokovú múku, mleté orechy, kakao, xantánovú gumu a vlákninu.
  3. Do vymiešaného kokosového oleja s práškovým cukrom vmiešame suchú misku s múkami ( miešame vareškou ).
  4. Nakoniec do cesta primiešame vaječné žĺtka a bezlaktózové mlieko ( cesto domiesime rukou ).
  5. Vymiesené cesto má hladkú, jemnejšiu a lepkavú konzistenciu.
  6. Cesto na orechové košíčky bez lepku zabalíme spolu s miskou do potravinovej fólie a uložíme ho na 1 hodinu do chladničky.
  7. Po 1 hodine cestom vystielame v tenkej vrstve košíčky ( cesto sa len jemne prilepuje o prsty ). Na prvotné pečenie košíčky vymastíme buď kokosovým olejom alebo bezlaktózovým maslom a vysypeme hladkou bielou ryžovou múkou. Pri ďalšom pečení už netreba.
  8. Vystlané košíčky prenesieme na plech a pečieme pri teplote 180 °C po dobu cca 8 minút.
  9. Upečené orechové košíčky bez lepku necháme po upečení úplne vychladnúť a po vychladnutí ich vyklopíme ( chladnutím sa košíčky stabilizujú a spevnia sa ).
  10. PLNKA : mleté orechy sparíme bezlaktózovým mliekom a odložíme bokom do vychladnutia. Zmäknuté bezlaktózové maslo vymiešame spolu s práškovým cukrom a štipkou vanilkového extraktu. Nakoniec do vymiešaného bezlaktózového masla po malých dávkach pridávame vychladnuté orechy spolu s rumom. Plnku plníme do orechových košíčkov s pomocou zdobiaceho sáčku.
  11. Naplnené orechové košíčky bez lepku nakoniec máčame do horkej tmavej čokolády.
  12. Orechové košíčky bez lepku skladujeme v kartónovej krabici s otvormi v chladnej miestnosti alebo v chladničke.

Tip : vyskúšajte aj plnku bez obsahu alkoholu v recepte na bezlepkové oriešky od gazdinky viď odkaz Bezlepkové oriešky heart

heart viacero receptov od gazdinky na vianočné cukrovinky viď sekciu Vianoce

Orechové košíčky bez lepku

Orechové košíčky bez lepku

Počet zobrazení 8 298
 

2 Komentárov

  1. Knowing what and where to research the information rewriting service needed and then conveying that knowledge using simple and precise wording that the reader can understand can take a long time to master.

     
  2. Pingback: 3embedded

Zanechať komentár