Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C je vyrobený z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Vďaka pridaniu bezlepkovej šípkovej a bezlepkovej cirokovej múky naviac obsahuje vitamín C a vlákninu Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C neobsahuje alergény lepku, sóje, laktózy či orechov.
Múčna časť vidieckeho bezlepkového chleba s vitamínom C sa skladá hlavne z prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej, zemiakovej a kukuričnej múky. Túto kombináciu by som nemenila, vďaka nim má chlieb tú správnu konzistenciu Špecifickú chuť vidieckeho bezlepkového chleba s vitamínom C dosiahneme pridaním bezlepkovej šípkovej a cirokovej múky. Ciroková múka nám okrem vlákniny poskytne potrebnú stabilitu cesta počas pečenia. Naviac po upečení vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C ostane dlho čerstvý
Aby vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C mal tu správnu konzistenciu pridala som pár gramov pohánkových vločiek. Tie môžete vymeniť za ryžové alebo 100% bezlepkové ovsené vločky
Keďže použitie vaječného bielku sa mi už v pár receptoch na prípravu pečiva vyplatilo aj v tomto recepte tomu nebolo inak. Samozrejme ak trpíte alergiou na vajcia môžete tento krok vynechať Chlieb bude stále nadýchaný a jemný.
Použitím psyllia a xantánovej gumy má vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C dostatočnú pevnosť a po vykysnutí sa s ním dá výborne pracovať Xantánovú gumu môžete zameniť za guarovú.
⇒ porcie: 500 g chlieb doba prípravy: 5 minút + 3 hodiny kysnutie + 1 hodina pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C
Ingrediencie
- 3½ dcl studenej vody
- 20 g kvasníc
- ½ dcl černicového sirupu / akéhokoľvek iného tmavého
- 40 g pohánkových vločiek
- 10 g prirodzene bezlepkovej šípkovej múky
- 150 g prirodzene bezlepkovej bielej ryžovej múky / celozrnnej ryžovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej kukuričnej múky
- 150 g prirodzene bezlepkovej zemiakovej múky
- 70 g prirodzene bezlepkovej cirokovej múky
- ½ dcl olivového oleja / slnečnicového
- 1 vaječný bielok
- 5 g hnedého trstinového cukru / bieleho kryštálového
- 1½ čajovej lyžičky soli
- 10 g fiberHusk ( psyllium – skorocel indický )
- 10 g xantánovej gumy / guarovej
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie okrem fiberHusk a xantánovej gumy.
- Miešame elektrickým mixérom alebo metličkou pokiaľ sa všetky suroviny nespoja.
- Do vymieseného cesta na vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C pridáme fiberHusk a xantánovú gumu.
- Krátko premiešame.
- Cesto zakryjeme potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť po dobu 2 hodín na teplom mieste.
- Po dvoch hodinách z cesta za pomoci vody vytvarujeme bochník, ktorý prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie ( cesto sa dá chytiť do ruky a je tuhé ).
- Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C necháme ešte 1 hodinu podkysnúť.
- Po 1 hodine chlieb pečieme pri teplote 225ºC po dobu 1 hodiny.
- Vidiecky bezlepkový chlieb s vitamínom C necháme pred konzumáciou vychladnúť. Najlepšie po dobu 5 hodín.
Tip: Ak máte radi múčnejšie pečivo ako ja po vychladnutí vidiecky bezlepkový chlieb posypte ryžovou múkou.