„ Žemle bez kvásku a vajíčka ″ bez použitia kvasníc, vajíčok, laktózy, sóje a v neposlednom rade lepku. Inšpirácia napríklad na zajtrajšie raňajky. Žemle sú nadýchané ako by ste použili kvások, celistvé ako s použitím vajíčka a chuťovo na neporovnateľné s klasickými žemľami z pšeničnej múky (podľa mňa ešte lepšie )
Hlavnými surovinami na žemle bez kvásku a vajíčka sú ciroková, zemiaková a ryžová múka. Samozrejme si môžete bezlepkové múky nakombinovať po vašom. Vajíčko je v podaní vegánskeho ľanového vajíčka. Nádherne nám pospája všetky suroviny. Čerešničkou na žemliach sú sezamové semienka, ktorými som ich posypala (môžete nahradiť za ľanové, tekvicové, mak,…).
⇒porcie: 6 žemlí doba prípravy: 10 minút + 1 hodina 45 minút kysnutie + 15 minút pečenie náročnosť: jednoduchá⇐
Žemle bez kvásku a vajíčka
Ingrediencie
- 150 g cirokovej múky
- 100 g zemiakovej múky
- 150 g ryžovej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 400 ml vody/ bezlaktózového mlieka
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja/ olivového oleja
- 1 polievková lyžica fiberHusk/ psyllium
- soľ
- sezamové semienka/ tekvicové/ ľanové/ alebo úplne vynechať
- 1 ľanové vajce ( 1 polievková lyžica ľanových semienok + 2½ polievkových lyžíc vlažnej vody, zmiešame a necháme postáť 5 minút, kým sa ľanové semienka nenapijú vody a tým vytvoria gélovú textúru)/ náhrada vajíčok v kuchyni
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešame. Miesime rukou alebo za pomoci varešky, kým nedosiahneme hladké, lepkavé a tuhšie cesto (ako by ste miesili na klasické kysnuté cesto).
- Cesto poprášime cirokovou múkou a necháme pod utierkou/ tkaninou kysnúť po dobu 1 hodiny, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Z vykysnutého cesta tvarujeme 6 nižších bochníkov, ktoré uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnuť 30 – 40 minút.
- Podkysnuté žemle bez kvásku a vajíčka posypeme sezamovými semienkami a pečieme pri 200ºC 15 minút (kým nám žemle na povrchu nechytia hnedastú farbu).
- Upečené žemle necháme vychladnúť.
Tip: V kombinácií bezlepkových múk, ktoré som použila si žemle vyžadujú viac soli. Ak však použijete napríklad pohánkovú, šetrite s ňou.