Žemle zo semienok bez lepku

Žemle zo semienok bez lepku

sója vajcia ovos psenica mlieko makkyse kukurica arasidy

Žemle zo semienok bez lepku sú vyrobené z troch prirodzene bezlepkových múk a rôznych druhov semienok   good Neobsahujú alergény ako napr. lepok, laktóza, vajcia, kukurica či sója. Ich príprava je jednoduchá, pretože 50 % úspechu spočíva v napučaní semienok počas noci, kedy Vy spíte yes  Naviac Vám vydržia 5 dní čerstvé a stále rovnako chutné ok

Na prípravu žemlí zo semienok bez lepku som použila prirodzene bezlepkovú šípkovú ( je plnohodnotným zdrojom vitamínu C ), pohánkovú a mandľovú múku. Mandľovú múku môžete skombinovať s orechovou. Odporúčam 1:1, ak pridáte viac orechovej či len orechovú samotnú, žemle budú mať príkru chuť.

Semienka, ktoré použijete na žemle si môžete nakombinovať podľa seba wink Ja som použila slnečnicové, tekvicové, sezamové a chia semienka spolu so skorocelom. Chia môžete vymeniť za quinoa alebo ľanové semienka. V tomto prípade má chia spolu s tekutinou funkciu spevnenia a dosiahnutia správnej štruktúry cesta. Semienka skorocelu môžete nahradiť jablčnou vlákninou  ok


⇒ porcie: 10 žemlí   doba prípravy: 10 minút + min. 5 hodín napučanie + 3 hodiny kysnutie + 35 minút pečenie   náročnosť: jednoduchá ⇐

Žemle zo semienok bez lepku 


1. krok •

Ingrediencie

  • 4 dcl studenej vody
  • 20 g chia semienok
  • 20 g semienok skorocelu / jablčná vláknina
  • 10 g prirodzene bezlepkovej šípkovej múky
  • 50 g tekvicových semienok
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 40 g sezamových semienok

2. krok 

Ingrediencie

Postup

  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny z 1. kroku na prípravu žemlí zo semienok bez lepku. 
  2. Pripravenú zmes necháme napučať po dobu minimálne 5 hodín. Najlepšie cez noc.
  3. Kvasnice rozpustíme v troche vlažnej vody a primiešame suroviny z 2. kroku. 
  4. Následne vmiešame už napučanú zmes z 1. kroku. Jemne premiešame vareškou.
  5. Cesto na žemle zo semienok bez lepku necháme kysnúť po dobu 3 hodín pod bavlnenou tkaninou.
  6. Po 3 hodinách z cesta vytvarujeme 10 loptičiek, ktoré ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie ( odporúčam si ruky namáčať do vlažnej vody, pretože cesto je jemne lepkavé ).
  7. Žemle zo semienok bez lepku pečieme pri teplote 225°C po dobu 35 minút.

Tip: Aby žemle zo semienok bez lepku vydržali čo najdlhšie, skladujeme ich v uzatvorenom papierovom vrecku  yes

Žemle zo semienok bez lepku

Žemle zo semienok bez lepku

 

Počet zobrazení 562
 

Zanechať komentár