Žemle zo semienok bez lepku sú vyrobené z troch prirodzene bezlepkových múk a rôznych druhov semienok Neobsahujú alergény ako napr. lepok, laktóza, vajcia, kukurica či sója. Ich príprava je jednoduchá, pretože 50 % úspechu spočíva v napučaní semienok počas noci, kedy Vy spíte
Naviac Vám vydržia 5 dní čerstvé a stále rovnako chutné
Na prípravu žemlí zo semienok bez lepku som použila prirodzene bezlepkovú šípkovú ( je plnohodnotným zdrojom vitamínu C ), pohánkovú a mandľovú múku. Mandľovú múku môžete skombinovať s orechovou. Odporúčam 1:1, ak pridáte viac orechovej či len orechovú samotnú, žemle budú mať príkru chuť.
Semienka, ktoré použijete na žemle si môžete nakombinovať podľa seba Ja som použila slnečnicové, tekvicové, sezamové a chia semienka spolu so skorocelom. Chia môžete vymeniť za quinoa alebo ľanové semienka. V tomto prípade má chia spolu s tekutinou funkciu spevnenia a dosiahnutia správnej štruktúry cesta. Semienka skorocelu môžete nahradiť jablčnou vlákninou
⇒ porcie: 10 žemlí doba prípravy: 10 minút + min. 5 hodín napučanie + 3 hodiny kysnutie + 35 minút pečenie náročnosť: jednoduchá ⇐
Žemle zo semienok bez lepku
• 1. krok •
Ingrediencie
- 4 dcl studenej vody
- 20 g chia semienok
- 20 g semienok skorocelu / jablčná vláknina
- 10 g prirodzene bezlepkovej šípkovej múky
- 50 g tekvicových semienok
- 50 g slnečnicových semienok
- 40 g sezamových semienok
• 2. krok •
Ingrediencie
- 10 g kvasníc
- 1 dcl vlažnej vody
- 60 g prirodzene bezlepkovej mandľovej múky / orechovej
- 50 g prirodzene bezlepkovej pohánkovej múky
- štipka soli
- 5 g fiberHusk ( psyllium )
Postup
- Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny z 1. kroku na prípravu žemlí zo semienok bez lepku.
- Pripravenú zmes necháme napučať po dobu minimálne 5 hodín. Najlepšie cez noc.
- Kvasnice rozpustíme v troche vlažnej vody a primiešame suroviny z 2. kroku.
- Následne vmiešame už napučanú zmes z 1. kroku. Jemne premiešame vareškou.
- Cesto na žemle zo semienok bez lepku necháme kysnúť po dobu 3 hodín pod bavlnenou tkaninou.
- Po 3 hodinách z cesta vytvarujeme 10 loptičiek, ktoré ukladáme na plech vystretý papierom na pečenie ( odporúčam si ruky namáčať do vlažnej vody, pretože cesto je jemne lepkavé ).
- Žemle zo semienok bez lepku pečieme pri teplote 225°C po dobu 35 minút.
Tip: Aby žemle zo semienok bez lepku vydržali čo najdlhšie, skladujeme ich v uzatvorenom papierovom vrecku