Sú toto najlepšie vákuovačky potravín? Presvedčte sa sami (TOP 5)

Vákuovačky potravín sú zariadenia pre domácnosť, ktoré odstraňujú vzduch zo špeciálnych fóliových vreciek a vzduchotesne ich uzatvárajú. Potraviny tak vydržia oveľa dlhšie čerstvé bez použitia akýchkoľvek prísad

Ide o efektívny spôsob na prehľadné skladovanie ovocia, zeleniny, tvrdých syrov, rýb a mäsa – aj bez profesionálneho vybavenia. Prístroj pomáha aj pri marinovaní a nakladaní. Znie to možno absurdne, ale aj dôležité dokumenty či cennosti je z dlhodobého hľadiska lepšie skladovať vo vzduchotesnom vrecku.

Vákuovačky potravín sú dostupné v mnohých prevedeniach a s rôznymi doplnkovými funkciami. Náš sprievodca vám vysvetlí výhody skladovania potravín vo vákuu a aj to, aké kritériá je potrebné vziať do úvahy pri kúpe vákuovačky potravín.

Najlepšie vákuovačky potravín

Čo sú to vákuovačky potravín?

Vákuovačka potravín je elektrický kuchynský spotrebič, ktorý dokáže odstrániť vzduch zo špeciálnych fóliových vrecúšok a následne ich vzduchotesne uzavrieť. Fólia potom tesne prilieha k potravinám vo vrecku.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa tieto zariadenia dali nájsť najmä v profesionálnych kuchyniach v gastronomickom priemysle. Dnes si už podmanili mnohé ​​domácnosti a kuchyne. Využívajú ich nielen ambiciózni hobby kuchári na varenie metódou sous vide, ale vďaka nim vydržia potraviny až desaťkrát dlhšie a navyše pomáhajú s organizovaným skladovaním.

 

Vákuovačky potravín - klobásy

Základnou funkciou vákuovačky potravín je odsávanie vzduchu, ideálne z na to určeného vákuového vrecka. Do vrecka môžete vložiť rôzne potraviny, ktoré sú vďaka vákuu odolnejšie.

Vákuovačky po odsatí vzduchu zalepia vrecko zvarovým švom tak, aby bolo vákuum trvalo zachované. Ak vákuovo zabalené potraviny zmrazíte, vydržia oveľa dlhšie. Zároveň zabránite aj popáleniu mrazom, ku ktorému môže dôjsť len v kombinácii so vzduchom. To sú už 2 jasné výhody ochrany potravín tým najlepším možným spôsobom.

Vákuovo uzavreté potraviny vydržia v chladničke podstatne dlhšie, ako vám ukážeme v nasledujúcej tabuľke:

Druh potravínNormálna trvanlivosťTrvanlivosť vo vákuu
Hovädzie mäsochladené do 4 dníaž 40 dní
Divinachladené do 3 dníaž 40 dní
Hydinachladené do 3 dní6 - 9 dní
Rybachladené 1 - 3 dni4 - 6 dní
Mleté mäsozmrazené 4 mesiace1 rok
Hydinazmrazené 6 mesiacov2 - 3 roky
Vínonechladené 3 dni3 týždne

Je TEDA zrejmé, že vákuovačku sa oplatí kúpiť a jej cena sa rýchlo vráti

A ešte sme ani nehovorili o tom, že základom sous vide varenia (varenie vo vákuu) je tiež  vákuovačka potravín. Jedlo uvarené vo vákuovom vrecku možno pri nízkych teplotách variť dlhú dobu bez straty vitamínov, minerálov a šťavy ako obvykle.

Okrem vákuovačky potrebujete aj vhodné sous vide varné zariadenie, napríklad sous vide varič s integrovanou nádržkou alebo sous vide tyč.

Vákuovačka potravín Gorenje VS120W

Vákuovačka Gorenje VS120W

  • automatické aj manuálne zváranie
  • vákuum 750 mbar
  • „suché“ aj „mokré“ sáčky do vákuovačky
  • elektronické ovládanie
  • LED ukazovatele
  • dvojitý zvar
  • súčasťou balenia je 10 vreciek a dózy na potraviny

Ako fungujú vákuovačky potravín?

Vákuovačka potrebuje pumpu, ktoré dokáže vysať vzduch. V závislosti od typu čerpadla a kvality môže byť generovaný vyšší alebo nižší podtlak. Pre pumpu je relatívne ľahké vytvoriť 80 % vákuum.

Žiadna komerčne dostupná vákuovačka nedosiahne absolútne vákuum 100 %

Čím vyššie vákuum stúpa, tým ťažšie je pre vákuovačky potravín pôsobiť proti vonkajšiemu tlaku. Pumpy a tesnenia sú posunuté na svoje limity, takže aj tie najkvalitnejšie zariadenia len ťažko dokážu zvládnuť podtlak nad 90 %.

To neznie ako veľký rozdiel oproti 80% podtlaku, ale zníži to zostávajúce množstvo prítomného vzduchu na polovicu. Trvanlivosť alebo výsledok varenia sous vide je primerane lepší.

Mleté mäso

Na čo si dať pozor pri kúpe vákuovačky potravín

Keďže na trhu sú dostupné rôzne typy vákuovačiek, vopred si premyslite, čo všetko chcete so zariadením robiť. Zameriavate sa na nízku cenu, vysoké vákuum alebo všestrannosť?

Zvarový šev

Vákuovačky zvyčajne pracujú automaticky. Odsávajú vzduch a vrecká automaticky utesnia zvarom. Ak vákuovačka funguje pri zváraní spoľahlivo, teoreticky postačuje jeden zvarový šev.

Ak sa však niekde po dĺžke zvaru nachádza kvapka jedla, ktoré ste predtým vložili do vrecka, zvar nebude držať!

Máte väčšiu šancu alebo menej riskujete, ak si kúpite vákuovačku, ktorá priamo spája dva zvary. To však nehovorí nič o trvanlivosti jednotlivých zvarových švov, pretože na to vplýva aj šírka zvaru.

Mnoho profesionálnych vákuovačiek napríklad vytvára iba jeden šev, ale je obzvlášť široký a stabilný. Dva alebo tri zvary poskytujú lepšiu ochranu pred začiatočníckymi chybami.

Zváracie tyče alebo zváracie drôty majú určitú šírku, napríklad 30 cm. Môžete ich teda použiť na zváranie vriec do šírky 30 cm alebo dvoch menších vreciek súčasne. Existujú aj vákuovačky so šírkou zvárania 36 cm, 46 cm a viac.

V závislosti od kvality a hrúbky vákuových vreciek môže vzduchotesné uzavretie trvať rôzne dlho. Vákuové zváračky, ktoré umožňujú nastaviť čas zvárania, sú ideálne pre vysokú úroveň flexibility.

Vákuovačka Lidl SILVERCREST® KITCHEN TOOLS Vákuovačka SV 125 C5

SILVERCREST® KITCHEN TOOLS Vákuovačka SV 125 C5

  • funkcia WET pre mokré potraviny a funkcia SOFT pre citlivé potraviny
  • prípojka na externé vákuovanie potravín
  • fólie do vákuovačky – 3 m kotúč vhodný do mikrovlnnej rúry
  • náhradné tesnenie a adaptéry na vákuový ventil
  • návin kábla a protišmyková spodná časť

Separátor kvapaliny

Vákuovačky bez separátorov tekutín môžu vákuovať iba suché potraviny, inak sa pokazia. Prípadne, ak k nim je prípojka pre vákuovú hadicu, môžete použiť vákuové nádoby. Tie nie sú stlačené a kvapalina zostáva v nádobe.

Mnohé však majú separátor, ktorý nedovoľuje, aby tekutina prenikla do vákuového zváracieho zariadenia. Oddeľuje kvapalinu a zbiera ju do zbernej nádoby, ktorú môžete vybrať a vyprázdniť.

Odporúčame zakúpiť vákuovačku s odlučovačom tekutín, pretože aj z mäsa, ktoré vyzerá navonok sucho, môže unikať šťava.

Sací výkon (vytvorený podtlak)

V zásade sa dá povedať, že čím vyšší podtlak má vákuovačka, tým je to lepšie pre trvanlivosť potravín. Mimochodom, normálny atmosférický tlak na hladine mora je približne 1 bar, presnejšie 1013 mbar.

Sací výkon ide často ruka v ruke s výkonom pumpy, preto vákuovačky s vyšším výkonom vo wattoch dosahujú aj vyššie podtlaky. Ale nemusí to tak byť, keďže existujú rôzne systémy vákuových púmp.

Odporúčame vákuovačky potravín s výkonom od 110 wattov

Vákuovačka potravín Concept VA0050

Vákuovačka Concept VA0050

  • vákuuje suché aj vlhké potraviny
  • vyberateľný zberač tekutín
  • funkcia PULSE pre dokonalé vákuovanie krehkých potravín
  • príkon 110 W
  • súčasťou balenia je 10 vreciek a nôž
  • 4 prevádzkové režimy
  • zariadenie je kompatibilné so súpravou dóz Concept VD8100

Regulácia tlaku

Dokonca aj podtlak len -0,8 bar môže mať významný vplyv na krehké štruktúry. Prázdna plechovka sa prudko stlačí. Zelenina či ovocie sa na protest proti takémuto tlaku zvyknú zmeniť na kašu. Preto sú niektoré vákuovačky vybavené reguláciou tlaku. Vákuovú pumpu vypnete predčasne podľa zvolených nastavení.

Ak si vyberiete lacnejšiu vákuovačku, ktorá nemá reguláciu tlaku, mala by mať aspoň tlačidlo prerušenia (tlačidlo STOP alebo PAUSE). Potom viete zastaviť proces vákuového uzatvárania stlačením tlačidla, akonáhle potravina viditeľne trpí.

Ochrana proti prehriatiu

Ochrana proti prehriatiu slúži, ako u mnohých iných elektrických zariadení, na zabránenie prehriatiu zariadenia. Prehriatie znamená v neškodnom scenári zničenie stoja, stretnutie miestnych hasičov v tom horšom.

Ak je vákuovačka v poriadku, bezpečnostné vypnutie by sa v skutočnosti vôbec nemalo spustiť. Výnimkou je, ak budete pokračovať vo vákuovaní, kým vnútorná teplota neprekročí rozsah ochrany proti prehriatiu.

Venujte zvýšenú pozornosť tomuto bezpečnostnému prvku, najmä ak kupujete lacnú vákuovú zváračku z krajín mimo EÚ.

Vákuovačka Lidl SILVERCREST® KITCHEN TOOLS  SV 125 C3

Vákuovačky potravín - SILVERCREST® KITCHEN TOOLS SV 125 C3

  • príkon 125 W
  • prípojka na externé vákuovanie v dózach a vreckách s ventilom
  • funkcie WET a SOFT na vlhké a citlivé potraviny
  • vyberateľná zberná miska na tekutiny
  • 3 m kotúč fólie vhodný do mikrovlnnej rúry je súčasťou balenia
  • kontrolky na monitorovanie vákuovania a zvárania

Jednoduchá manipulácia

Väčšina zariadení má automatickú funkciu vákuovania a uzatvárania vákuových vreciek. S pribúdajúcou výbavou a rozmanitosťou funkcií sa často zvyšuje počet možných nastavení.

O jednoduchom ovládaní hovoríme zvyčajne vtedy, keď majú rôzne funkcie aj samostatné tlačidlá alebo polia

Ak sa musíte najprv preklikať cez ponuku, aby ste získali prístup k určitým funkciám, bude to komplikované a mätúce. Ten, kto veľa a pravidelne vákuuje, dobre si poradí s o niečo zložitejšími operáciami alebo si na ne zvykne. Ak vákuujete len občas, mali by ste ešte viac dbať na prehľadné a jednoduché ovládanie.

Kvalita

Kvalita je ťažko rozpoznateľná na prvý pohľad a často sa prejaví až počas životnosti vákuovačky. Nízka cena nemusí byť nutne výhodná, ale môže byť spôsobená aj menej kvalitnými komponentmi. Existuje veľa faktorov, ktoré v konečnom dôsledku určujú cenu.

Ak však porovnáte produkty Noname so značkovými výrobcami, rýchlo zistíte, že produkty Noname sú v skutočnosti vždy lacnejšie.

Spravidla je však kvalita lepšia u značkových výrobcov, pretože môžu stratiť meno, resp. reputáciu. Ak by sa vyskytli záručné nároky, určite ste na tom lepšie so značkovými výrobcami.

Samozrejme, ak len zriedka plánujete vákuovať alebo si to chcete vyskúšať pri nízkych nákladoch, môže vám postačovať veľmi dostupný vákuovač.

Len si pamätajte, že kúpiť lacno dvakrát je často drahšie ako kúpiť raz DOBRE

Vákuovačka Severin FS 3601

Vákuovačky potravín - Severin FS 3601

  • priestorovo úsporný dizajn
  • plne automatická prevádzka
  • funkcia odsávania z dóz
  • praktická funkcia STOP
  • intuitívne ovládanie
  • súčasťou balenia je 5 vreciek a hadica pre odsávanie
  • príkon 100 W

Aká je cena vákuovačky potravín

Lacné zariadenie so základnými funkciami stojí bežne od 20 do 30 eur. Lacné modely známych výrobcov sú dostupné už od cca 50 €. Solídne prístroje strednej triedy s rôznymi možnosťami nastavenia a vákuovou tesniacou hadicou dostanete za 70 – 90 €.

Zariadenia značkových výrobcov so širokou škálou funkcií a príslušenstva môžu stáť od 100 eur vyššie. Vákuovačky na domáce použitie sú len zriedka drahšie ako 200 eur.

Ako zvoliť správne fóliu a sáčky do vákuovačky potravín?

Výrobcovia často ku svojim vákuovačkám pridávajú vákuové vrecká alebo rolky fólie. To má samozrejme pozitívny vplyv na pomer ceny a výkonu. Nemusíte však zostať len pri danej značke, keď sa minú môžete dokúpiť aj iné vrecká.

Venujte pozornosť veľkosti alebo šírke vákuových vreciek. Nemala by byť širšia ako zváracia lišta alebo zvárací drôt vákuovej zváračky, najlepšie ešte asi 1 cm pod ňou. Plast by mal byť určite bez zápachu a chuti. Navyše, pokiaľ ide o potraviny, vrecká ani plast nesmú obsahovať žiadne zmäkčovadlá (bez BPA).

Ak chcete jedlo vo vákuových vreckách aj variť (mikrovlnná rúra, alebo sous vide), vrecká musia byť samozrejme tiež odolné voči varu, vhodné do mikrovlnnej rúry alebo špeciálne určené na varenie sous vide.

Nie je to tak pri každom igelitovom sáčku. Aj keď vrecko prežije teplo bez ujmy, teplo môže spôsobiť, že sa chemické látky z plastu rozpustia a preniknú do jedla. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa mraziace vrecká na varenie nehodia.

Vákuovačky potravín - fólia

Zhrnutie na záver

Keď sa pozeráte na tieto produkty, prvá otázka, ktorú si možno položíte, je: „Potrebujem vôbec vákuovačku? Krátka odpoveď je ÁNO.

Vákuovačky potravín výrazne predĺžujú životnosť rôznych potravín a ponúkajú efektívnu alternatívu k tradičným nádobám na skladovanie potravín.

Trvanlivosť sa v každom prípade zvyšuje, bez ohľadu na to, či sú potraviny skladované pri izbovej teplote, v chladničke alebo v mrazničke. Najdlhšiu trvanlivosť majú samozrejme mrazené potraviny, kde vákuové balenie zabraňuje aj popáleniu mrazom.

Avšak, nielenže môžete zvýšiť trvanlivosť nebalených potravín, ale ju aj prinavrátiť baleným potravinám. Kávu alebo cestoviny z otvoreného obalu môžete napríklad uzavrieť do vákuového vrecka a opäť vzduchotesne uskladniť.

Potom je suvidovanie, marinovanie, uzavretie otvorených fliaš… Existuje množstvo dôvodov, prečo je vákuová zváračka skvelým doplnkom kuchyne, stačí si len vybrať tú správnu pre vás.

Zdroje informácií:

4.8/5 - (19 votes)

Najnovšie články

Podobné články