Inšpiráciou na dnešný recept mi bola zásielka rýb, ktorú som dnes obdržala. Keďže rybám všetkých rozmerov nedokážem odolať dnešný recept je: „ Rybacia polievka ″. Recept na ňu pochádza zo sicílskej kuchárky zameranej predovšetkým na jedlá z morských živočíchov. Ako vždy som do pôvodného receptu zasiahla a čo to pomenila pre originálnosť.
Túto rybaciu polievku hravo zvládne každý a z dňa Vám ukrojí maximálne 1 hodinu. Jadrom rybacej polievky sú ako inak ryby. V mojom podaní sú to tuniak, krevety a pstruh dúhový. Opäť si však môžete suroviny prispôsobiť podľa seba. Vyvárať sa Vám bude s úsmevom, pretože objem tekutín v polievke je biele víno a rybací vývar 1:1.
Ryby obsahujú bielkoviny a v tuku rozpustné vitamíny A, B a D. Minerálne látky ako sú hlavne jód, fosfor, draslík, horčík, železo a vápnik, tiež stopové prvky zinku a selénu. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v sladkovodných. Sú ideálnou potravou pre svoju ľahkú stráviteľnosť a hlavne pre zdravie. Ich častejšou konzumáciou sa nám telo obohatí o omega 3 mastné kyseliny.
⇒porcie: 6 doba prípravy: 20 minút + 40 minút dusenie náročnosť: jednoduchá⇐
Rybacia polievka
Ingrediencie
- 250 g tuniaka
- 300 g pstruha dúhového
- 300 g kreviet (olúpaných)
- 1 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks petržlenu
- 2 ks čerstvé chilli papričky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 pohár suchého bieleho vína (300 ml)
- 700 g cherry paradajok (nadrobno nakrájané)/ rajčinového pretlaku
- 1 pohár rybacieho vývaru/ vody (300 ml)
- ½ citrónu
- soľ
- čerstvo nasekané čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
Postup
- Cibuľu, cesnak, chilli papričky a petržlen si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Zohrejeme si vo veľkej panvici alebo hrnci olivový olej a orestujeme si nakrájané suroviny do mäkka.
- Potom pridáme víno, paradajky a dusíme 30 minút.
- Medzitým si pripravíme ryby, ktoré si nakrájame na väčšie kusy (aby pri servírovaní pekne vynikli v tanieri).
- Ryby vložíme do hrnca a dusíme ďalších 10 minút.
- Nakoniec rybaciu polievku dochutíme soľou, korením a podľa potreby šťavou z citróna.
Tip: Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou a kvapkou olivového oleja.